שתף קטע נבחר

"האייתולות יברחו בפצצה הראשונה"

אחרי שנים של ישיבה בצינוק, בעינויים קשים ועצמות שבורות מדבר אמיר עבאס פאחרבאר על מהפכה עם זיק של אש בעיניים. אחרי שהצליח להימלט מאיראן, הוא נאבק מארצות הברית במשטר הקיים ומספר על עם שכבר בשל למהפכה. ובמה זה תלוי? רק דחיפה קטנה מהמערב. ראיון

בעוד שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס ומומחים רבים מזהירים מהתקפה צבאית על איראן, שלדעתם תלכד את העם האיראני מאחורי משטר האייתולות, מנבא אמיר עבאס פאחרבאר, ממנהיגי הסטודנטים בטהרן, שההיפך הגמור יקרה.

 

בראיון ל-ynet הוא מתאר את התסריט שלו להפלת המשטר: "בכירי המשטר יברחו מייד מחוץ למדינה, כי אנשים ייצאו לרחובות ויפגינו נגד המשטר וישאלו למה מפציצים אותם. דרגי הביניים של המשטר יגלחו את הזקנים, ילבשו עניבות ויצטרפו להפגנות ברחוב".

 

הוא חכם ומנוסה הרבה מעבר ל-31 שנותיו, אחרי שנים של ישיבה בכלא, צינוק, עינויים ועצמות גוף שבורות. פאחרבאר, ממנהיגי הסטודנטים באיראן, עומד בראש ארגון של 12 אלף סטודנטים. הוא שוחרר מהכלא לבחינה, על פי הסדר בין המשטר לסטודנטים לאחר שריצה ארבע מתוך שמונה שנות המאסר שנגזרו עליו, אבל לא חזר. פאחרבאר הצליח לברוח מאיראן ולהגיע לארה"ב במאי 2006.

 

הוא העיד בסנאט, נפגש עם הנשיא בוש ובכירים במחלקת המדינה ובפנטגון, ועם מומחים ופרשנים לאיראן כמו פרופסור ברנרד לואיס ואחרים. המסר שלו הוא: "תפסיקו לתמוך ברפורמיסטים באיראן. עיזרו לנו להפיל את משטר האייתולות". הוא טוען שהשטח בשל לכך.

 

במהלך הראיון מקבל פאחרבאר טלפון מהבית הלבן ואחריו שיחה מאיראן לטלפון הנייד שלו. הוא יושב בדירה פשוטה שהריהוט הסלוני שלה מינימליסטי, עם מחשב נייד וטלפון נייד. זוהי המפקדה שממנה מנהל אמיר את המאבק שלו להפלת משטר האייתולות באיראן. בשיחות טרנס אטלנטיות הוא שותף בהחלטות על קיום הפגנות סטודנטים ועל פעולות לערעור המשטר.

 

הוא מאמין שניתן לבצע את ההפיכה בתוך עשרה חודשים עד שנה. פאחרבאר לא מבקש מהאמריקנים הרבה: "אל תתנו כסף. אנחנו זקוקים למחשבים ניידים, טלפונים ניידים ומצלמות ליצירת קשר ולהעברת מסרים ותיאומים בתוך איראן ומחוצה לה".

 

מדוע אתה משוכנע שניתן להפיל את משטר האייתולות?

 

"יש הבדל גדול בין האייתולות הסונים לאייתולות השיעים. הסונים ייקחו נשק וילחמו. ידיהם של האייתולות השיעים רכות יותר מידיהן של נשים. הם מעולם לא נלחמו, הם לא יודעים איך ללחום. מעולם לא התקרבו לסכנה. כשהם יחושו סכנה, הם יברחו. תראו את האייתולות השיעים בתקופת סדאם, הם ברחו לאיראן. ברגע שארה"ב כבשה את עיראק, הם חזרו. עכשיו הם נובחים".

 

שר ההגנה רוברט גייטס דיבר על הסכנה הגדולה הצפויה אם איראן תותקף. איראן תפתח בגלי טרור באירופה, ותסגור את המפרץ למעבר נפט?

 

"אנחנו מנסים לסייע לממשל לקבל החלטות טובות יותר. הם לא מכירים את החברה האיראנית כל כך טוב. הם לא מבינים את המשטר ואת החברה. אנחנו רוצים לעזור להם".

 

גייטס עמד בראש ה-CIA. הוא צריך לדעת משהו?

 

"הם לא יודעים הרבה על מה שקורה בתוך איראן. העולם החיצוני באמת לא יודע על הנעשה בה, אולי עשרה אחוז. אני מדבר על רגשותיהם של האנשים. 70 אחוז מהאוכלוסיה הם בני פחות מ-30, נולדו אחרי המהפכה. הם עברו מלחמה, שוד בתקופת רפסנג'אני, ושלטון של רפורמיסט כביכול כמו חתאמי. זהו ניסיונם הקולקטיבי של האנשים שגילם עד 30. הסטודנטים האיראנים הם פילוסופים טובים יותר ממקביליהם במקומות אחרים בעולם, והממשל צריך להכיר ביכולתם של האנשים הצעירים והחכמים באיראן לפעול.


זה אפשרי תוך עשרה חודשים. אמיר עבאס פאחרבאר

 

"הם שורדים בתנאים קשים תחת לחץ. ההתרסה נגד המשטר נעשית בגלוי. הבנות צריכות לכסות את הפנים ברעלות והן מצפצפות על ההוראה והולכות חשופות ראש. תראה את הבגדים, הם בעצמם מחאה. הצורה שהם מדברים בה זו צורה של מחאה. הבגדים הצמודים לגוף. הם נוהגים באור אדום. זוהי באמת מחאה נגד המשטר. אתה רואה יותר נשים מוסלמיות עם כיסוי ראש בלונדון מאשר בטהרן".

 

פאחרבאר מודה שהוא וחבריו שגו כמו הממשל האמריקני, כשהאמינו שחתאמי יקדם רפורמות. "סמכנו עליו בבחירות הראשונות. חוץ מזה לא היתה אלטרנטיבה. אנחנו פועלים לשכנע את הממשל להפסיק לתמוך ברפורמיסטים ולהתחיל לתמוך בהפלת המשטר".

 

אתה לא מסכן חברים באיראן כשאתה מדבר אתם בטלפון הנייד ובאינטרנט?

 

"האייתולות עסוקים במלחמות הפנימיות שלהם ובציתותים האחד לשני", הוא מעיר בגיחוך, "הם לא מסוגלים לחסום את השיחות שלנו. הם שולטים בקווים החוטיים, אבל הם לא יכולים לצותת לניידים. הם מדי פעם חוסמים אזורים שלמים, כמו למשל כשחסמו את השיחות באזור האוניברסיטה בטהרן. זו היתה העילה להפגנות הסטודנטים. העולם מאמין שהמשטר האיסלאמי מאוד חזק, אבל זהו משטר חלש בצורה בלתי רגילה. יש להם הנהגה עם איי קיו מאוד נמוך".

 

איך אתה יכול לדבר ככה על אחמדי-נג'אד, שמצליח לסובב את העולם על האצבע הקטנה שלו?

 

פאחרבאר מתחיל לצחוק. "הוא טיפש גדול. חתאמי שיקר ועשה משחק של רפורמיסט אבל בפועל הוא המשיך בתוכנית הגרעין. אחמדי-נג'אד עשה בשבילנו את העבודה. הוא הסיר את הכיסוי ומציג את הפרצוף האמיתי של המשטר האיסלאמי".

 

בעוד העולם עוקב בדאגה אחר מעללי אחמדי-נג'אד, פאחרבאר אומר שבטהרן הוא מקור ללעג. " כראש עיריית טהרן הוא החליט יום אחד להסיר את כל הרמזורים והתמרורים וכמובן שזה לא החזיק מעמד הרבה זמן. פעם אחרת הוא סלל את את הדרך שבה עבר האימאם ה-12".


מידע זה מה שחסר. פאחרבאר

 

לדבריו, אחרי ההצהרות של אחמדי-נג'אד והסנקציות של מועצת הביטחון, "יש הזדמנות גדולה להסביר לציבור האיראני שהמשטר הזה לוקח אותנו להכחדה. המשטר סיפר לציבור ש-127 מדינות באו"ם תומכות בתוכנית הגרעין של איראן. עכשיו המשטר צריך להסביר את מה שקרה באמת, שיש החלטה של מועצת הביטחון עם סנקציות על איראן. חתאמי מעולם לא דיבר על מחיקת ישראל בעוד שזה היה במוחו. עכשיו האיראנים יודעים את זה".

 

מה אכפת להם מישראל?

 

"הציבור רואה שהאינטרסים של הפלסטינים יותר חשובים למשטר הזה מהאינטרסים של האיראנים. כשאנחנו רואים שהמשטר מארגן תהלוכות ברחוב עם טילי שיהאב המכוסים בשלטי 'מוות לישראל' ו'מוות לאמריקה', זה לא האינטרס של האיראנים. אנחנו הצעירים חושבים על אמריקה, על ישראל ועל האירופים כעל אחינו".

 

חשוב לו להתראיין לכלי תקשורת ישראלי כדי להעביר את המסר הזה, לפיו מרבית האיראנים מתנגדים למשטר. בתגובה לסקר "גאלופ", ולפיו 78 אחוז מהאיראנים שונאים את ארה"ב וישראל, הוא אומר: "זהו סקר מטופש. הוא בוצע בטלפונים מזדמנים לאיראנים, ואנשים מפחדים. הם לא יענו בטלפון לאנשים אלמונים. אנחנו לעומת זאת מבצעים סקרים אמיתיים בתוך איראן. עדיין לא פרסמנו אותם אבל אלו סקרים מתמשכים ואנחנו יודעים בדיוק מה חושבת האוכלוסיה. אנחנו שואלים את כל השאלות אבל בצורה עקיפה", מגלה פאחרבאר.

 

הסקרים הממומנים על ידי וושינגטון, נועדו לספק לגורמי האופוזיציה באיראן מידע כיצד ניתן לפעול וגם מידע עדכני לממשל האמריקני ולממשלות המערב. "מידע זה מה שחסר. האיראנים עצמם צריכים לדעת שמתעניינים בהם מחוץ לאיראן ורוצים לעזור להם. האנשים באיראן חגגו כששמעו את הבשורה ממועצת הביטחון. צריך להפיץ את המידע ואז אנשים בטהרן ייצאו לרחובות כמו שיצאו באוקראינה ולבנון. תנו לנו טלפונים, מחשבים ומצלמות".

 

בימים הקרובים, הוא מקווה, יודיע הממשל האמריקני על שינוי המדיניות מסיוע ברפורמות לתמיכה בהחלפת המשטר. במחלקת המדינה תמכו ב"תוכנית הבצל" והיו שטענו שניתן לקלף שכבה אחר שכבה ממשטר המולות על ידי הבסתו מבפנים. זה לא עבד. עד שיגמרו לקלף", מגחך פאחרבאר, "תהיה להם פצצה גרעינית שתאיים על ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים