שתף קטע נבחר

כיצד משפיע גיל האם על תוחלת החיים?

מה גורם לבני אדם מסוימים להגיע לגיל מאה ואף לעבור אותו בעוד שהאחרים אינם מגיעים אליו? מחקר חדש גילה כי ילדים בכורים לאם צעירה חיים הרבה יותר

מה גורם לבני אדם מסוימים להגיע לגיל מאה ואף לעבור אותו בעוד שהאחרים אינם מגיעים אליו? הסברים מגוונים הוצעו כדי להסביר זאת. בין ההסברים כאלה התולים את האפשרות להגיע לגיל כזה במאפיינים גנטיים ייחודיים, כאלה התולים אותה בתזונה מיוחדת ואחרים המבוססים על אורח חיים התומך באורך חיים מופלג.

 

שני מדענים מאוניברסיטת שיקאגו, נטליה גברילובה (Gavrilova) וליאוניד גברילוב (Gavrilov) התחקו אחרי 991 בני מאה ומעלה שנולדו בארצות הברית בין השנים 1775 ו-1899, וגילו קשר בין שני מאפיינים המסייעים להגיע לגיל כזה. מן הממצאים שהוצגו על ידי החוקרים בכינוס החברה הגרונטולוגית האמריקאית, שנערך בנובמבר 2006 בדאלאס, עולה שהסיכוי של בן בכור להגיע לגיל מאה גדול פי 1.7 ביחס לאחיו. המאפיין השני הוא גיל האם. כאשר גילה של האם נמוך מ-25 הסיכוי של ילדה הבכור להגיע לגיל 100, ביחס לאחיו גדל כבר פי 2.

 

לחוקרים עדיין אין הסבר מדוע זה קורה. עם זאת הם משערים שאימהות צעירות במיוחד (שגילן, כאמור,נמוך מ-25) הן בעלות סיכוי מופחת ללקות בדלקות העלולות לפגוע בעובר. אימהות צעירות זוכות גם לביציות איכותיות יותר. נוסף לכך, משערים החוקרים, הביציות החסונות ביותר הן שמנוצלות ראשונות. שתי השערות אלו עשויות להסביר את תופעת הסיכוי הגבוה של ילדים בכורים לאימהות צעירות להגיע לגיל מאה.

 

למרבה הצער, המסקנה מממצאי החוקרים איננה הופכת אותנו לחכמים יותר באשר לדרך שבה עלינו לנקוט כדי להגיע לגיל 100. לכל היותר נוכל לברך על מזלנו אם נולדנו בכורים לאם שגילה נמוך מ-25. מן הסתם, נצטרך להשליך את יהבנו על התפתחויות רפואיות עתידיות שאולי יאפשרו לנו להגיע לגיל זה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
מומלצים