שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל חלוץ העיד בפני ועדת וינוגרד

הרמטכ"ל הפורש העיד במשך שבע שעות בפני הוועדה. הוא התייחס לפגישות ולהחלטות ביום פתיחת המלחמה, וגם להחלטה לצאת לפעולה יבשתית רחבה בימים האחרונים של המערכה. עלתה גם שאלת כשירותו של הרמטכ"ל, כאיש חיל אוויר, בפיקוד על הכוח היבשתי

השבוע המכריע של ועדת וינוגרד: הרמטכ"ל המתפטר, דן חלוץ, הופיע היום (א') בפני ועדת וינוגרד בעדות הארוכה ביותר עד כה, שארכה למעלה משבע שעות. חלוץ תאר את השתלשלות המבצעית החל ב-12 ביולי, מועד תחילתה של המלחמה ועד לסיומה.

 

הרמטכ"ל נשאל במסגרת עדותו על מערכת היחסים בין הרמטכ"ל לשר הביטחון ולראש הממשלה ועל הממשק המדיני-ביטחוני. במסגרת זו התייחס חלוץ לפגישות ולהחלטות ביום פתיחת המלחמה. חלוץ אף נשאל על הימים האחרונים של המערכה וההחלטה לצאת לפעולה יבשתית רחבה בימיה האחרונים של המלחמה לאחר שכבר הוחלט על הפסקת האש.

  

בהקשר זה ההערכות הן כי חלוץ השיב כי המליץ לממשלה לצאת למבצע מקיף אך לא לפתוח במלחמה.

 

 

בנוסף עלתה שאלת כשירותו של הרמטכ"ל, כאיש חיל אוויר, בפיקוד על הכוח היבשתי. במסגרת זו נבדק האם איש חיל אוויר מסוגל לנהל את הצבא בכלל ומהי יכולתו לפקד על חילות הרגלים והשריון. חלוץ נשאל במסגרת זו על תפיסת הפעלת הכוחות, הדומיננטיות של חיל האוויר בהשגת יעדים בשדה הקרב ועל תוכנית הפעולה כפי שגובשה והוצגה על ידו בפני ראש הממשלה ושר הביטחון ב-12 ביולי.  

 

חלוץ נשאל ארוכות על ההחלטה שלא להפעיל כוח יבשתי אלא בהיקפים מוגבלים, המענה המבצעי שרצה הרמטכ"ל לתת לירי הקטיושות על העורף ומדוע המענה לא נתן את התשובה שציפו לה. נושא נוסף שעלה הוא גיוס המילואים. חלוץ נשאל מדוע לא גויסו כוחות המילואים במועד מוקדם כהכנה לפעולה קרקעית אפשרית.

 


 

חלוץ מגיע לוועדה. מה יגיד אודי אדם? (צילום: ניב קלדרון)

 

גורמים בכירים בצה"ל מעריכים כי עצם העובדה שחלוץ התפטר טרם עדותו בוועדה, תשחרר אותו מכל מחויבות לממלכתיות והוא צפוי להתייחס לנושאים בצורה פתוחה הרבה יותר. זאת גם אחת הסיבות שהוא הגיש את מכתבו לפני מועד עדותו בוועדה. 

 

עדויות השבוע: אולמרט, קפלינסקי, אדם

בהמשך השבוע צפויות שתי עדויות חשובות נוספות: סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, שככל הנראה יגבה את מרבית דבריו של הרמטכ"ל, שכן קפלינסקי היה בעצמו בין מקבלי ההחלטות הצבאיות בזמן אמת. עדותו של אלוף פיקוד הצפון לשעבר אודי אדם עשויה להיות משמעותית ביותר, שכן אדם התפטר בעקבות ביקורת קשה בזמן המלחמה על הרמטכ"ל ועל קצינים נוספים במטה הכללי. אדם, כך מעריכים בצה"ל צפוי לבקר בצורה קשה את ניהול המלחמה בידי הרמטכ"ל ואף צפוי למתוח ביקורת גם כלפי הדרג המדיני שהתמהמה בהנחיות לצה"ל, ובכך למעשה הביא לפעולה ארוכה מדי ולא יעילה.

 

בהמשך השבוע צפויים יעיד גם ראש הממשלה אהוד אולמרט. ראש הממשלה צפוי להעיד על ההחלטה לצאת למלחמה, על ההחלטה לכינונה של הפסקת האש בהתאם להחלטת מועצת הביטחון 1701 ועל המערכה עצמה.

 

ההערכות הן, כי לאחר עדותו של ראש הממשלה ביום חמישי, תזמן הוועדה כמה עדים למתן עדות נוספת, ואז יוחלט על אופן פרסום דו"ח הביניים. עד סוף החודש מעריכים כי יוצג דו"ח הביניים.  

 

בתוך כך צפוי בג"ץ לדון שוב בעתירתה של ח"כ זהבה גלאון (מרצ) לפתוח את דיוני הוועדה לציבור, ולקבל כאמור את נימוקי הוועדה בעניין. בפסיקה שפרסם בשבוע שעבר השופט אדמונד לוי, הוא קבע במפורש כי היה רוצה להיענות לבקשה, והדיון צפוי להתקיים בפני הרכב שופטים שיש סיכוי גבוה שיקבל את הדרישה.

 

השופטת איילה פורקצ'יה כבר פסקה בדעת המיעוט בבג"ץ, כי היתה מעדיפה ועדת חקירה ממלכתית שתברר את כשלי המלחמה. המשנה לנשיאה, השופט אליעזר ריבלין אמנם קבע כי לא ניתן לחייב את הממשלה להקים ועדת חקירה שכזו, אך דעתו היתה דומה לזו של השופטת פורקצ'יה.

פורסם לראשונה 27/01/2007 19:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
חלוץ הבוקר. כישלון?
צילום: ניב קלדרון
ועדת וינוגרד. שבוע מכריע
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אולמרט. יעיד אף הוא
צילום: עמית שאבי
מומלצים