שתף קטע נבחר

כחלון: אקדם "חוק חלוץ" בעניין השקעות בכירים בני"ע

ח"כ סילבן שלום מציע בהצעת החוק כי נושאי המשרה הבכירים ברשויות השלטון יעבירו לנאמנות עיוורת את תיקי השקעותיהם הכספיות, זאת בעקבות פרשת הרמטכ"ל ותיק ההשקעות שלו

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ משה כחלון (ליכוד) החליט היום (ג'), בניגוד לעמדת הממשלה, לקדם במהירות את "חוק חלוץ" המחייב את נושאי המשרה הבכירים ברשויות השלטון להעביר לנאמנות עיוורת את תיקי השקעותיהם הכספיות. מאמצי נציגת משרד המשפטים, עו"ד לימור ברוכים, לטרפד את אישורו המהיר

של החוק קוממו את היוזם, ח"כ סילבן שלום (ליכוד).

 

"מעניין לדעת על מי ולמה אתם מגינים במאמצים שלכם לטרפד את החוק"?, שאל שלום. "זו הפעם הראשונה שחברי הכנסת מבקשים להחמיר עם עצמם כמו עם ראשי המדינה למען שמירת ניקיון כפיהם והמתנגדים הם דווקא הממשלה והמשפטנים". שלום קרא לוועדה לזרז את קבלת הצעתו "לטובת ההיגיינה והמוסר הציבוריים ולא לתת יד למי שמנסה לתקוע מקלות בגלגלי החוק".

 

כחלון הודיע כי הוועדה תאשר את החוק לקריאה ראשונה בישיבתה הבאה. הוא נמנע היום מהצבעה לאחר שנותר לבדו לקראת סוף הישיבה. הצעת החוק עברה במליאת הכנסת בקריאה טרומית ברוב גדול למרות התנגדות הממשלה בוועדת השרים לחקיקה.

 

"זה רק תרגיל להרוג אותה"

שלום הזכיר שהחוק נולד מפרשת מכירת מניותיו של הרמטכ"ל חלוץ ביום תחילת הלחימה בלבנון. הצעתו מוגבלת לתיקי השקעות מ-200 אלף שקל ומעלה, והוא מבקש להרחיב את כללי ועדת אשר למניעת ניגוד עניינים ושימוש במידע פנים שחלים על שרים וסגני שרים, גם על נשיא המדינה, חברי כנסת, הרמטכ"ל ומפכ"ל המשטרה, נגיד בנק ישראל ומשנהו, וצמרת האוצר.

 

היום ביקש שלום להוסיף לרשימה את היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, מבקר המדינה ושופטי בית המשפט העליון, אשר נשמטו בטעות מהנוסח שעבר בקריאה טרומית. הוא ציין שבקריאה הטרומית קראו במליאת הכנסת לכלול בחוק את כל השופטים.

 

עו"ד ברוכים טענה כי אין מצדה כוונה לטרפד את החוק כי מטרותיו דווקא מקובלות עליהם, ורק הנוסח איננו בשל ומחייב עיון ולימוד וייתכן שצריך גם לדלל את רשימת הבכירים. עוד טענה כי החוק המוצע פוגע בזכות הקניין של הבכירים ויש לו עלות כלכלית בהעברת ניירות הערך לניהול נאמנות. היא ציינה כי המעבר הזה לא היה מונע מהרמטכ"ל לתת לנאמן פקודת מכירה של התיק במועד שמצא לנכון.

 

שלום הגיב כי הוא מכיר את הטקטיקה הזאת של עיכוב החקיקה מניסיונו הממושך בממשלה ובכנסת. "זה רק תרגיל להרוג אותה", אמר וציין שהחוק בשל מאחר שהנוסח העתיק את כללי ועדת אשר כלשונן. עוד ציין שהצעתו הוגשה לפני כחצי שנה כך שלמשרד המשפטים היה די זמן ללמוד אותה. לדבריו רוב הבכירים כבר מפקידים את השקעותיהם בידי מנהלי תיקים, למרות עלות הניהול.

 

רשות ניירות ערך תומכת בחקיקה

היועץ המשפטי של רשות ניירות ערך עו"ד שמשון אלבק תמך בחקיקה, שעקרונותיה מעוגנים בחוק ניירות ערך לגבי בכירי החברות הציבוריות והפעילים בבורסה ובשוק ההון. הוא ביקש רק לקבוע "תקופת צינון" של 10-5 ימים בין מתן הוראה למימוש תיק ההשקעות לבין הביצוע בפועל, כך שלא תהיה אפילו מראית עין בין מידע שהגיע לבעל התיק לבין החלטת המימוש. הוא גם ביקש לקבוע למי רשאי הנאמן למסור מידע על התיק.

 

היועץ המשפטי של נציבות שירות המדינה עו"ד יוסף גוילי מסר כי היום נדרשים העובדים לדווח על קשרים קודמים שיש בהם ניגודי עניינים עם תפקידם הרשמי, לרבות על תיקי ניירות הערך שלהם. הדיווח עובר לעיון היועץ המשפטי של המשרד והיועץ המשפטי לממשלה והם יכולים להגביל את סמכויות העובד בהתאם, אבל לא חייבים וצעדיהם נתונים לשיקול דעתם בלבד.

 

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, הציעה תחילה לשקול דרכים פחות חמורות. אבל לאחר מכן ציינה כי ועדה שהמליצה על כללי אתיקה לח"כים דחתה לאחרונה את הצעתה לחייב אותם להעביר את השקעותיהם לניהול בנאמנות עיוורת. זאת מאחר שהח"כים כבר נדרשים למלא הצהרת הון לאחר בחירתם, "אלא שההצהרות נשארות בכספת ללא מעקב במשך תקופת כהונתם".

 

ח"כ שלום אמר שהוא פתוח להערות ולתיקונים אבל ביקש שהדיון עליהם יתקיים לאחר העברת החוק בקריאה ראשונה במהלך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית. היו"ר כחלון תמך בו והודיע בסיכום שכך ינהג.

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
בגלל מניות חלוץ
צילום: חיים צח
מומלצים