שתף קטע נבחר

שר החוץ הרוסי: הכרחי לעבוד עם החמאס

בתום ישיבת הרביעייה הבינלאומית בנושא קידום המשא ומתן במזרח התיכון, אמר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי חשוב לשתף את החמאס במשא ומתן "כדי שהארגון יקבל את העקרונות שקבע הקוורטט". מנגד אמרה קונדוליזה רייס שהיא מתנגדת לדבר עם הארגון כל עוד הוא לא יקיים את תנאיי הקוורטט

חילוקי דעות בתוך הקוורטט על ההתקדמות בתהליך השלום. בסיומה של ישיבת הקוורטט בנושא שהתקיימה אמש (יום ו') בוושינגטון, פורסמה הודעה משותפת החוזרת על הדרישה ממשלת החמאס להכיר בישראל, בהסכמים שנחתמו איתה ולהתנער מדרך הטרור והאלימות. אבל אחרי הקראת ההודעה המשותפת התברר כי יש מחלוקת בין ארה"ב לאירופה בנושא השיחות עם החמאס ובנושא הסורי. לראשונה השתתף במפגש הבכירים המזכ"ל החדש של האו"ם, באן קי-מון.

 

חברי הרביעייה הבינלאומית דנו בצעדים שיש לנקוט כדי לקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה כי היא מתנגדת לדבר עם החמאס כל עוד הארגון אינו מתנער מדרך הטרור ומכיר בזכות הקיום של ישראל. לגבי סוריה אמרה רייס: "אין צורך לדבר. היא יודעת מה עליה לעשות". לעומת זאת אמר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, כי הוא תומך בהידברות עם סוריה ועם החמאס. שר החוץ הגרמני ונציג האיחוד האירופי, פרנק-ולטר שטיינמאייר, אמר כי גם הוא תומך בשיחות עם דמשק.

 

במסיבת העיתונאים לאחר הפגישה אמר לברוב כי "סוריה יכולה למלא תפקיד חיובי, לא רק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, אלא גם בלבנון ובעיראק. זה לא מועיל לבודד מישהו. אם נעשה זאת נשיג תוצאות טובות". בתשובה לשאלה נוספת הבהיר לברוב: "אנחנו משוכנעים שהכרחי לעבוד עם החמאס, כדי שהארגון יקבל את העקרונות שקבע הקוורטט. אם העקרונות ישארו על הנייר, זה לא יקרה. יש צורך לפעול בעקביות עם החמאס, ורוסיה עושה את זה". שר החוץ הגרמני, שביקר בדמשק בסוף נובמבר, הצהיר: "אנחנו עובדים על הסכם שלום כולל במזרח התיכון ואנחנו מדברים עם כולם".

 

רייס חזרה על העמדה האמריקנית, לפיה "סוריה יודעת מה שהיא צריכה לעשות. היא גורם מערער לא רק בין ישראל לפלסטינים. אין צורך לומר לסוריה מה עליה לעשות כדי למלא תפקיד חיובי. יש לנו יחסים דיפלומטיים עם סוריה, אבל בשלב זה דמשק צריכה לפעול".

 

מזכירת המדינה האמריקנית נשאלה - מדוע לא להיעזר בתיווך הסורי בין הפלגים הפלסטינים ובינם לבין ישראל. "הנושא הישראלי-פלסטיני הוא קודם כל בין ישראלים לפלסטינים ואם כל אחד עושה ככל יכולתו לפתור את הבעיה אז אין צורך בתיווך, יש צורך ברצון טוב", אמרה רייס. "מפת הדרכים היא מסמך בינלאומי. כל מי שמפריע למפת הדרכים, אינו פועל רק נגד ארה"ב, או הישראלים והפלסטינים. הוא פועל נגד הקהילה הבינלאומית".

 

לגבי המצב ברצועת עזה, אמרה רייס כי "ההתפרצות המחודשת של העימותים בשטחי הרשות הפלסטינית, לא צריכה להוות סיבה לעיכוב נוסף בתהליך השלום במזרח התיכון". ארבע המדינות החברות בקוורטט הביעו דאגה עמוקה לנוכח האירועים האלימים ברצועה, וקראו לצדדים לכבד את החוק ולשמור על הסדר.

 

הממשלה הפלסטינית בראשות חמאס האשימה את הרביעייה הבינלאומית בכך שהיא למעשה רק ממלאת פקודות המגיעות מוושינגטון. כך נכתב בהודעה שפירסם משרד החוץ הפלסטיני בעזה. הממשלה הפלסטינית אמרה כי "עמדת הקוורטט לא נועדה להביא ליציבות במזרח התיכון, אלא רק להעניש את העם הפלסטיני".


פורסם לראשונה 02/02/2007 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לברוב. לדבר עם החמאס
צילום: איי פי
צילום: איי פי
רייס. לא לדבר עם החמאס
צילום: איי פי
באן. מפגש ראשון
צילום: איי פי
מומלצים