שתף קטע נבחר

עיתוני ערב מציגים: כך גויס המרגל לישראל

על פי פרטים חדשים המתפרסמים הבוקר אודות הפרשה, גייסו שלושה קציני מודיעין ישראלים סטודנט מעזה, על מנת שיאתר תושבים מקומיים שיעבדו עימו. "הוא קיבל כספים כדי לבצע פעולות המזיקות לאינטרסים הלאומיים של מצרים". העיתון "אל-אהראם": הסטודנט אל-עטאר הודה בכל המיוחס לו. ירושלים: אין מידע חדש בפרשה

פרשת הריגול החדשה, עליה דיווחו אתמול שלטונות מצרים, מעסיקה הבוקר (יום א') כלי תקשורת ערביים רבים ברחבי העולם. במשרד החוץ בירושלים מבהירים כי לשגרירות בקהיר אין כל מידע חדש בנושא, וכי גם במשרד החוץ המצרי לא ידעו לומר דבר מעבר למה שפורסם בכלי התקשורת המצריים.

 

העיתון הלונדוני "אל-חייאת" מדווח כי לטענת התביעה הכללית במצרים, המעורבים בפרשה הם סטודנט לשעבר באוניברסיטת "אל-אזהר" בעזה שכבר מצוי במעצר וכן שלושה קציני מודיעין ישראלים שנמלטו. על פי העיתון, החשודים הם עיסאם רנים אל-עטאר (מצרי הנושא אזרחות קנדית), דניאל לוי הידוע בכינויו אפי (קצין מודיעין ישראלי שנמלט), כמאל תושבא (טורקי המחזיק באזרחות ישראלית שנמלט) ותונג'אי גומאי, הידוע בכינויו דניאל (טורקי המחזיק באזרחות ישראלית שנמלט).

 

גורמים משפטיים אמרו כי רשת הריגול פעלה כביכול במצרים ומחוצה לה בין אוגוסט 2001 לינואר 2007 וכי שלושת קציני המודיעין הישראלי גייסו לצורך כך את הסטודנט לשעבר אל-עטאר. "הנאשם אל-עטאר קשר קשר יחד עם גורמים זרים הפועלים לטובת מדינה זרה, וזאת כדי לפגוע באינטרסים הלאומיים של מצרים. הוא סיכם עם שלושה קציני מודיעין ישראלים בחו"ל על שיתוף פעולה עימם לטובת המודיעין הישראלי והעברת דיווחים אליהם הכוללים מידע על גורמים מצריים, וכן גורמים ערביים המתגוררים בטורקיה ובקנדה", טענו הגורמים בדיווח המופיע בעיתון.

 

אותם גורמים הוסיפו כי אל-עטאר קיבל סכומי כסף עבור עבודתו לטובת ישראל. "הנאשם קיבל כספים מאותם הגורמים הפועלים לטובת מדינה זרה וזאת כדי לבצע פעולות המזיקות לאינטרסים הלאומיים של מצרים. הוא קיבל משלושת הנאשמים סכום של 56 אלף דולרים בתמורה לשיתוף פעולה עימם".

 

מקורות משפטיים במצרים מסרו כי החקירה בעניין רשת הריגול החלה בשנת 2002 וזאת על-סמך מידע שהעלה כי אל-עטאר הוציא דרכון בשנת 2001 ועזב את מצרים לטורקיה, שם הגיע לשגרירות ישראל והציע לעבוד לטובת המודיעין הישראלי. לפי חשדות המצרים, הוא גוייס שם והוטל עליו לעמוד בקשר עם גורמים מצריים וערביים המתגוררים בטורקיה, ובמיוחד סמוך לבית קפה הנקרא "קפה מצרים" סמוך לשגרירות המצרית באנקרה.

 

אל-עטאר הודה בכל המעשים

על אל-עטאר הוטל לאתר גורמים מבין אותם אנשים כדי שהמודיעין הישראלי יוכל לגייס אותם וכן לשחד אותם בכסף ובנשים כאמצעי לשלוט עליהם. לפי הדיווח הוא הצליח להביא כמה מצרים וערבים לידי המודיעין הישראלי ובתמורה לכך קיבל סכומי כסף גדולים.

 

על פי העיתון המצרי "אל-אהראם" הודה אל-עטאר בחקירתו בכל המיוחס לו. הוא סיפר כי היה סטודנט בשנה השלישית בפקולטה למדעים של אוניברסיטת אל-אזהר, עד שנת הלימודים 2000-2001 ולדבריו, הרגיש שלא מצא את מקומו בחברה המצרית והחליט לנסוע לחו"ל ולא לחזור. הוא בחר את טורקיה וזאת בשל הקלות היחסית בה ניתן להשיג ויזת תיירים אליה וזאת בנוסף לקרבתה למדינות אירופה. את מצרים הוא עזב ביוני 2001 והגיע לנציבות לענייני פליטים של האו"ם באנקרה, שם ביקש מקלט הומניטארי וכן אישור הגירה לכל מדינת מערבית.

 

באותה הזדמנות הזהיר אל-עטאר את קצין המודיעין הישראלי, דניאל לוי, וסיפר לו על הקשיים החברתיים מהם סבל. לוי סייע לו לקבל את האישורים הנחוצים, ומשלב זה המשיך אל-עטאר להתאמן בנוגע להעברת מידע על הגורמים הערביים והמצריים, לצלם אותם ולהכין דוחות מודיעין.

 

עבור הדוחות שהעביר קיבל אל-עטאר סכומי כסף מדניאל לוי ולאחר מכן הוטל עליו לנסוע לקנדה, שם קיבל את פניו כמאל תושיא, שסידר לו עבודה במסעדה למזון מהיר והטיל עליו להכין דוחות מודיעין על הערבים והמצרים המתגוררים בה ולאתר גורמים אותם ניתן יהיה לגייס עבור המודיעין הישראלי. בתמורה הועברה לו סכום כסף ותונג'אי גומאי אף ייעץ לו שלא להפקיד אותו בחשבון הבנק שלו כדי שלא ניתן יהיה לעקוב אחריו.

 

אל-עטאר התיישב בטורונטו בקרב הקהילה הערבית והמצרית, שם החל לעבוד בבנק סמוך למסגד הראשי של העיר. אל-עטאר הצטווה לדווח על חשבונות הבנק של המצריים והערבים והכין דוחות מפורטים בנושא זה.

 

מהחקירה עולה כי לאחר שזכה אל-עטאר באזרחות קנדית בנובמבר 2006, הירשה לו ג'ומאי לשוב למצרים למשך חודש וזאת כדי לבקר את משפחתו. הוא ביקש ממנו להגיע לישראל לאחר החופשה וזאת כדי להצטייד בהוראות חדשות ולשם כך אף הוצע לו מידע מהאינטרנט המסביר כיצד ניתן להגיע לישראל ממצרים דרך ירדן. במידע זה הוא לא השתמש לבסוף, לאחר שבתחילת החודש הוא נחת במצרים ונעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מערכת הבטחון
תמונת ארכיון
צילום: מערכת הבטחון
מומלצים