שתף קטע נבחר

אנשים בודדים – בסיכון כפול ללקות באלצהיימר

לבדידות לא רק השפעה רגשית: חוקרים בארצות הברית מצאו כי לאנשים בודדים סיכון פי 2 ללקות במחלות שיטיון כאלצהיימר. ההשערה: הבדידות הופכת את המוח פגיע יותר לניוון

לא טוב היות האדם לבדו, ועכשיו זה גם מדעי: מחקר אמריקני רחב היקף שנמשך ארבע שנים מצא כי לאנשים בודדים סיכון כפול ללקות במחלת האלצהיימר. המחקר פורסם בכתב העת Archives of General Psychiatry היוצא לאור השבוע.

 

בישראל חיים כיום כ-70 אלף חולי אלצהיימר, ועד שנת 2020 צפוי המספר להגיע לכ-120 אלף איש ואישה. החולים לוקים בניוון מוחי, המתחיל בשיכחה ובלבול, ממשיך בהפרעות נפשיות וחוסר יכולת לזהות קרובים ועצמים, עד לניתוק כללי מהסביבה, שיתוק ומוות. את המחלה לא ניתן לאבחן מבעוד מועד ואין לה, נכון להיום, כל ריפוי.

 

כבר בעבר הראו מחקרים כי בידוד חברתי קשור לדמנציה (שיטיון), אולם זהו המחקר הראשון בו בחנו חוקרים כיצד אנשים בודדים חשים. החוקרים בדקו 800 קשישים שנשאלו לסוגיות שונות הקשורות לבדידותם.

 

בין היתר נתבקשו הנבדקים לחוות דעתם על משפטים כמו "אני חווה תחושת ריקנות" או "אני חש נטוש פעמים רבות". במקביל בדקו החוקרים סימנים לדמנציה ואלצהיימר בקרב הנבדקים. במהלך המחקר הלכו לעולמם 90 קשישים. החוקרים ביצעו במוחם דגימות ביופסיה כדי לאתר משקעי חלבון האופייניים למחלת האלצהיימר.

 

החוקרים מצאו כי הסיכון לפתח מחלת אלצהיימר עולה ב-51 אחוז בכל עלייה של נקודה בדירוג הבדידות שעלה משאלוני הנבדקים. אלה עם דירוג הבדידות הגבוה ביותר, שנקבע כ-3.2, היו בסיכון פי 2.1 לפתח אלצהיימר, בהשוואה לאלה עם דירוג הבדידות הנמוך ביותר שנקבע כ- 1.4.

 

"הבדידות היא אכן גורם סיכון לאלצהיימר", אמר ראש צוות החוקרים פרופ' רוברט ווילסון, "ככל הנראה הבדידות משפיעה על מערכות במוח העוסקות בהבנה וזיכרון, מה שהופך את האנשים הבודדים לרגישים יותר להידרדרות מסלולים במוח. עכשיו ברור כי לבדידות יש לא רק השפעה רגשית, אלא גם גופנית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אלצהיימר. זה גם עניין של בדידות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים