שתף קטע נבחר

המדינה: אין אפליה לרעה של הבדואים ב"מחשב לכל ילד"

המדינה טוענת בתשובה לעתירה שהוגשה לבג"ץ, כי הבדואים לא מופלים רעה בתוכנית לחלוקת מחשבים לילדים נזקקים

אין אפליה לרעה של הבדואים בתוכנית "מחשב לכל ילד" - כך השיבה המדינה לבג"ץ בתשובה לעתירה שהגישו לפני מספר חודשים המרכז לפלורליזם יהודי (המשויך לתנועה הרפורמית) והמועצה לכפרים הבלתי מוכרים בנגב.

 

העותרים טוענים, כי ילדי הבדואים מופלים לרעה בתוכנית "מחשב לכל ילד", שהחלה עוד ב-1996.

 

השבוע השיבה פרקליטות המדינה בשם ראש הממשלה לטענות. לפיה, בניגוד לעמדה שהציגו שתי העותרות בבית המשפט - אין מדובר באפליה של ילדי הבדואים. כראיה, אומרת המדינה, המועצות המקומיות המוכרות של הבדואים - שולבו בפרויקט.

 

סלע המחלוקת, לדעת ראש הממשלה, הוא אם הדרישה לכך שההשתתפות בתוכנית תעשה באמצעות מועצה מקומית מוכרת, היא בגדר אפליה סמויה או דרישה לגיטימית.

 

הדרישה לרשות מוכרת - חיונית

בתשובת הפרקליטות לעתירה בשם ראש הממשלה, נמסר כי דרישה זו היא לגיטימית בשל כמה נימוקים: הנימוק התקציבי - שכן הרשות מחויבת גם היא לתרום כספים לפרויקט, הנימוק התשתיתי - הרשות היא זאת שאחראית (באמצעות ועדה) לאתר ולקבוע מי זכאי להשתתף בפרויקט, הרשות מקצה כיתות לימוד ומאפשרת סלילת קווי חשמל וטלפון לבתים - הנדרשים כדי ליהנות מהמחשב המסופק. לכפרים הבלתי מוכרים אין דבר מכל אלה.

 

אך הנימוק הבולט מכולם - המדינה אינה מעוניינת לנהוג נגד המדיניות שלה עצמה. בתשובת ראש הממשלה נאמר, כי הממשלה מנסה לעודד את הבדואים לעבור ליישובי קבע, ולכן, לספק מחשבים שהממשלה השתתפה ברכישתם לילדי הבדואים ביישובים לא מוכרים - עומדת בניגוד למדיניות המוצהרת שלה עצמה, ובניגוד לתוכניות ארוכות הטווח שקבעה הממשלה.

 

"המאמצים ירדו לטמיון"

"היענות למבוקש בכל פעם, מרוקנת למעשה מכל תוכן את נסיונותיה של המדינה להכניס תחת כנפי החוק וההסדרה התכנונית את הישובים הבלתי מוכרים, ומורידה לטמיון את המאמצים האדירים המושקעים בכך" - כותבת המדינה

בתשובתה לבית המשפט הגבוה לצדק. המדינה גם חוששת כי היענות לחלוקת מחשבים לילדים בישובים הלא מוכרים, תגרור אחריה תביעות נוספות, של צרכים חומריים יותר - כמו חיבורי מים וחשמל. הפרקליטות מבקשת לדחות את העתירה.

 

תגובת העותרים

עו"ד רעות מיכאלי, המייצגת את העותרים, מגיבה: "מצער כי המדינה בחרה להתחבא מאחורי שיקולים ביורוקרטים וכלכליים, תחת להעניק לילדי הכפרים הלא מוכרים בנגב את זכויות החינוך המגיעות להם, ככל ילדי ישראל.

 

"המדינה מותחת ביקורת על פסיקות קודמות של בית המשפט, בהן נקבע כי היא צריכה להעניק לבדואים שירותים בסיסיים על אף שהם מתגוררים בכפרים לא מוכרים. למעשה המדינה מבקרת את תרומתו של בית המשפט לקידום זכויות האדם בקרב המגזר הבדואי".

 

על פרויקט מחשב לכל ילד

בפרויקט "מחשב לכל ילד", המתקיים מזה עשור, חולקו עוד היום 22,000 אלף מחשבים ב-196 יישובים. בשנת 2006, חולקו 500 מחשבים. הפרויקט מופעל בחסות משרד ראש הממשלה, בתרומת אנשי עסקים ישראלים ובעזרתן של הרשויות המקומיות ועמותת "המפעל הלאומי לפיתוח חברתי", אשר גם כנגדה הוגשה העתירה.

 

חברות טכנולוגיה גדולות דוגמת "בזק", "פלאפון" ו"הוט", פועלות במקביל לפרויקט ביוזמות נקודתיות משלהן, כמו חיבור בתי ספר לאינטרנט והקמת כיתות לימוד מתחרות לאלה של "מחשב לכל ילד". 

 

הצטרפתם כבר לניוזלטר החדש שלנו? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו בימים ב'-ד' את מהדורת סיכום היום שלנו - עם קישורים מעניינים והערות על המצב 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הייתה אפליה? כיתת מחשבים במגזר הבדואי
צילום: פלג חבצלת
מומלצים