שתף קטע נבחר

היום: הכנסת תדון לראשונה בהדחת קצב

הבוקר תתכנס ועדת הכנסת כדי לדון בבקשה להדיח את הנשיא מתפקידו. "הביזיון הזה לא יכול להימשך", אומרת ח"כ זהבה גלאון. "אי אפשר להרשיע אדם על בסיס פרסומים בתקשורת", טוען לעומתה ח"כ מיכאל איתן

אחרי סאגת הזיגזוג של יועציו המשפטיים - שתחילה הודיעו כי לא יגיעו לדיון ולאחר מכן חזרו בהם - היום זה יקרה: בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל תשתמש הכנסת בסמכות המאפשרת לה לנסות ולהדיח נשיא מדינה מכהן מתפקידו.

 

אחרי שגיבשה את הנוהל בו יתקיימו דיוני ההדחה, הבוקר (יום ד') יחל בוועדת הכנסת הדיון הרשמי להדחת משה קצב. בכנסת נרשמת תכונה מיוחדת לקראת הדיון ההיסטורי, ובשל חשיבותו הוא הועתק מחדר הדיונים הקבוע ויתקיים באולם ההרצאות הגדול והמרווח של הכנסת. הדיון צפוי להיות משודר בשידור חי בערוץ הכנסת.

 

הדיון צפוי להיערך כשעתיים, והוא יהיה הראשון מבין שורת דיונים עד שתובא בקשת ההדחה להצבעה. כך או כך, נראה שהנשיא הנבצר יכול להיות רגוע יחסית: על פי הנוהל, רק אם 19 מתוך 25 חברי הוועדה יתמכו בהדחתו, תועבר ההכרעה למליאת הכנסת, שם דרוש רוב של 90 חברי כנסת. לעת עתה, הערכות בכנסת הן שאין בוועדה 19 חברי כנסת שיתמכו בהדחה.

 

חברי ועדת הכנסת, שבימים כתיקונם רגילים לצאת ולהיכנס לישיבות הוועדה כאוות נפשם, יצטרכו מחר להתאזר בסבלנות. בוועדה מתכוונים לבצע רישום מדויק של הכניסות והיציאות של חברי הוועדה, וחבר כנסת שלא יהיה נוכח בלפחות 50 אחוז מדיוני ההדחה - לא יוכל להשתתף בהצבעה שתיערך בתום הדיונים.

 

לשמור על הכבוד

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) התומכת בהדחה: "אני חושבת שהמסר המרכזי שלנו בהליך ההדחה יהיה שהאיש המסמל את מוסד הנשיאות לא יכול להיות אדם שמרחפת עליו עננה של התנהגות בלתי ראויה, ואני מפרידה בין העניין הפלילי לבין העניין הציבורי. מי שמואשם בעבירות כאלה לא יכול להמשיך בתפקידו. אנחנו נדרוש שהנשיא יודח ואנסה לשכנע בכך את חברי הכנסת. הביזיון הזה לא יכול להימשך".

 

ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) המתנגד להדחה: "הליך של הדחת נשיא הוא הליך משפטי שבו התובעים את הדחתו צריכים להציג תשתית ראייתית לטענותיהם. אם יובאו ראיות שאדם סביר יכול להשתכנע מהם - אני אתמוך. אם הם יסתפקו רק בקטעי עיתונים ובהודעת דובר, ולא יביאו ראיות טובות יותר, אתנגד להדחה. במדינת חוק אי אפשר להרשיע אדם על בסיס פרסומים בתקשורת ואווירת לינץ ציבורית".

 

יושבת ראש הוועדה, חברת הכנסת רוחמה אברהם, מודעת לרגישות של הדיון, שעלול במהרה לצאת מכלל שליטה: "אני מתכוונת לנהל את הדיון בסדר מופתי והגינות, תוך שמירת כבודם של כל הצדדים, ובמיוחד על כבודה של כנסת ישראל.

 

"לכל חבר כנסת שירצה תינתן זכות להתבטא, וכמובן שנאפשר ליועציו המשפטיים של הנשיא להשמיע את עמדתם. מדובר בישיבה עם משקל רב אך בשלב זה, איני יודעת כמה ישיבות נידרש לקיים כדי לדון בהדחה עד לקיום ההצבעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קצב. דיון מכריע
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
אברהם. תשמור על ההגינות
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
איתן. מחכה לראיות
צילום: דודי ועקנין
גלאון. לעצור את הביזיון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים