שתף קטע נבחר

מחקר: רק 14 אחוזים נותנים אמון במשטרה

סקר חדש של אוניברסיטת חיפה - שנערך עוד לפני הטלטלה שעברה המשטרה - מגלה כי תדמיתה הציבורית נמצאת בצלילה חדה. עורכי הסקר מזהירים: "אובדן הלגיטימציה עלול לגרום לזלזול במערכת החוק וירידה ברמת הציות מצד הציבור"

14 אחוזים בלבד מתושבי ישראל נותנים אמון רב או אמון רב ביותר במשטרת ישראל, לעומת קרוב ל-50 אחוז בשנת 2002. יותר מ-38 אחוז הביעו רמת אמון נמוכה ביותר בארגון. -כך עולה מנתוני מחקר מדעי חדש שנערך בשבועות האחרונים ב'מרכז לחקר פשיעה, משפט וחברה' באוניברסיטת חיפה. ראש המרכז, הפרופסור אריה רטנר, אמר לאור הממצאים אובדן הלגיטימציה של המשטרה עלול לגרום לירידה ברמת הציות לחוק במדינה.

 

המחקר נערך בקרב 1,625 אזרחים באוכלוסיה הבוגרת במגזר היהודי בישראל, ובחן את רמת האמון במוסדות שלטון החוק. הנתונים ממחקר זה מצטרפים לנתוני המחקר הרב-שנתי שנערך בישראל החל משנת 2000.

 

בשנת 2002 הביעו כ-50 אחוז מהציבור היהודי דרגות גבוהות של אמון במשטרה, לעומת 13 אחוז בלבד שחשו חוסר אמון. בשנת 2003 הביעו 36 אחוזים מהציבור אמון רב במשטרה ואילו 13 אחוז הביעו חוסר אמון. בשנת 2004 הגיעה רמת האמון הרב רק ל-30 אחוז מכלל הציבור לעומת 19 שהביעו חוסר אמון רב.

 

פרופ' רטנר סיפר ל-ynet כי המחקר נערך זה שבע שנים וכעת "מזהים שחיקה ופגיעה קשה באמון של הציבור. כרגע זה בא לידי ביטוי כלפי המשטרה, אבל גם ביחס למוסדות שלטון אחרים כמו בתי המשפט ובית המשפט העליון".

 

המחקר נערך לפני פרסום מסקנות זיילר

"העיתוי פשוט מדהים", אומר רטנר, מכיוון שהמחקר הסתיים ביום חמישי, במהלך ההמתנה למסקנות ועדת זיילר. "אסור לשכוח שזו שנה שבה הייתה פרשת בני סלע שהמשטרה לא יצאה ממנה טוב, ופרשת רצח הילדה תאיר ראדה, שעוד לא ברור איך היא מסתיימת", מסביר רטנר. לדבריו, הציבור מסתכל גם על התפקוד היומיומי, על הפשיעה שאינה מפוענחת במלואה ועל השירות שמקבלים האזרחים מהשוטרים.

 

עם זאת, על מנת לאזן את הנתונים החמורים, מציין פרופ' רטנר כי בישראל – כמו בעולם כולו - מראים נתוני המחקר כי קיימת היררכיה ברורה ביותר: בית המשפט העליון זוכה לאמון הרב ביותר, בתי המשפט ה'רגילים' - אחריו והמשטרה נמצאת בתחתית הסולם. "זה מקובל גם בעולם, שהמשטרה היא 'שק החבטות' של הציבור, כי היא זו שבאה איתו במגע ובחיכוך", מציין פרופ' רטנר.

 

"ממצאי המחקר מצביעים על פגיעה קשה בלגיטימציה שאותה מעניק - או לא מעניק - הציבור במדינת ישראל למשטרה. אובדן הלגיטימציה עלול לגרום להפגנה של זלזול במערכת החוק, וירידה ברמת הציות לחוק וכיבוד שלטון החוק", ציין פרופ' רטנר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
הפרופסור אריה רטנר
צילום: רוני שיצר
מתוך המחקר: גרף צונח של אמון הציבור
מומלצים