שתף קטע נבחר

ר"מ איטליה התפטר עקב הכישלון בהצבעה

הסנאט האיטלקי סירב לאשר את מדיניות החוץ של ממשלת איטליה, ובעקבות המפלה התכנס הקבינט האיטלקי לישיבה דחופה, שבתומה הגיש ראש ממשלת איטליה רומאנו פרודי את התפטרותו לנשיא ג'ורג'ו נפוליטאנו. בינתיים הודיעו מפלגות השמאל-מרכז כי הן רוצות שפרודי יישאר בתפקידו. דוברו של פרודי: הוא יישאר בתפקידו אם ייזכה לגיבוי מלא

אחרי תשעה חודשי כהונה בתפקידו כראש ממשלת איטליה, הגיש הערב (ד') רומאנו פרודי את התפטרותו לנשיא איטליה ג'ורג'ו נפוליטאנו. זאת, בעקבות הפסדה של הממשלה בהצבעה מכרעת בסנאט האיטלקי, שנועדה לאשרר את מדיניות החוץ שלה בכלל - ובפרט את המשך הפעילות הצבאית באפגניסטן.

 

בתום ישיבת קבינט דחופה שכונסה לאחר המפלה בסנאט, נסע פרודי לארמון הנשיאותי ברומא כדי להיוועד עם נפוליטאנו. דוברו של הנשיא מסר כי הנשיא קיבל את ההתפטרות. מחר צפוי הנשיא להיפגש עם ראשי הסיעות בפרלמנט כדי לדון בעתידה הפוליטי של איטליה. עוזריו של פרודי לא הוציאו מכלל אפשרות שהנשיא ייבקש מפרודי לנסות להקים ממשלה חדשה.


פרודי והנשיא נפוליטאנו, הערב. הנשיא קיבל ההתפטרות (צילום: איי.פי)

 

לאחר ההתפטרות, הודיע דוברו של פרודי כי הוא מוכן להמשיך בתפקידו - אם קואליציית השמאל-מרכז תעניק לו תמיכה מלאה. "פרודי הודה כי מדובר במשבר רציני, וכי אין לו רוב בסנאט. הוא מוכן עם זאת להישאר בתפקידו בתנאי שייזכה מעתה ואילך לגיבוי ותמיכה מלאים מצד כל המפלגות בקואליצייה", אמר דוברו לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

הודעת הדובר התקבלה לאחר שנציג מטעם המפלגות העיקריות שהרכיבו את הקואליציה בממשלה מסר כי המפלגות מעוניינות שפרודי יישאר ראש הממשלה. "אנחנו מוכנים לחדש את אמוננו המלא בפרודי", אמר דריו פרנצ'סקיני, העומד בראש קואליציית מפלגות השמאל-מרכז בבית התחתון של הפרלמנט.

 

שר החוץ: אם לא נזכה לרוב, עלינו להתפטר

שר החוץ, מאסימו ד'אלמה, נשא לפני ההצבעה נאום שנמשך כשעה, שבו פירט את מדיניות החוץ של ממשלתו ואת הסיבות לאישור המימון להמשך הפעילות הצבאית באפגניסטן. על אף שההצבעה לא נקבעה כהצבעת אמון בממשלה, אמר ד'אלמה בנאומו שאם לא תצליח הממשלה להשיג את הרוב הדרוש לאישור המדיניות, עליה להתפטר. "מדינה כמו איטליה, שאינה מעצמה גדולה, אינה יכולה לעמוד באתגרים רגישים וסבוכים שכאלה בלי קונצנזוס פוליטי חזק וברור", הסביר ד'אלמה.


ד'אלמה מציג את מדיניות החוץ בפני הסנאט (צילום: איי-פי)

 

ממשלת המרכז-שמאל הייתה זקוקה ל-160 קולות כדי לזכות בתמיכתו של הבית העליון במדיניות החוץ שלה, אך זכתה ב-158 קולות בלבד. 136 חברי סנאט התנגדו, אך מספרם של הנמנעים היה גבוה והוא זה שגרם להפסדה של הממשלה.

 

מייד לאחר ההצבעה החלו חברי האופוזיציה לקרוא להתפטרות הממשלה. "על הממשלה הזאת להתפטר באופן מיידי", אמר הסנאטור רוברטו קלדרולי, חבר מפלגת הימין הליגה הצפונית. בתום ההצבעה התכנסה הממשלה לדיון דחוף, ובתומה נודע כי פרודי מתעתד להגיש את התפטרותו.

 

קואליציה על כרעי תרנגולת

ממשלתו של פרודי נחשבה לשברירה יחסית מאז שהוקמה במאי האחרון, לאחר שגברה על קואליציית המרכז-ימין בראשות סילביו ברלסוקוני. ויכוחים בין המפלגות המרכיבות את קואליצית המרכז-שמאל, בהם קומוניסטים מצד אחד ונוצרים-דמוקרטים מצד שני, היו לדבר שבשגרה.

 

איטליה שיגרה לאפגניסטן 1,800 חיילים בתקופה שבה עמד ברלוסקוני בראשות הממשלה. הממשלה הנוכחית הסכימה להמשיך את פעילותם של החיילים שם, אך לא כל חברי הקואליציה היו מרוצים מכך, ובמיוחד התנגדו למהלך חברי המפלגה הקומוניסטית.


פרודי (מימין) ושר החוץ ד'אלמה, לאחר הכישלון בהצבעה (צילום: רויטרס)

 

דא'למה, שהיה בעבר בין מבקריה הבולטים של מדיניות ארצות הברית בעת שהיה באופוזיציה,  ניסה היום לשכנע מדוע השהיה באפגניסטן דווקא חשובה. "רק הישארות שם יכולה לתרום להם ולפעול למען השלום", אמר השר, המשמש גם כסגן ראש הממשלה. 

 

שר החוץ האיטלקי הזכיר כי למרות ש"לא היינו תומכים במדיניות הניאו-שמרנית של הממשל האמריקני, ולא היינו שולחים חיילים לעיראק, יש הבדל תהומי בין הפעילות הצבאית באפגניסטן - שאושרה על-ידי האו"ם - ובין הפעילות בעיראק, שנועדה תחילה לאיתור כלי נשק להשמדה המונית".

 

במהלך נאומו, הזכיר ד'אלמה גם כי במסגרת מדיניות החוץ של ממשלתו הפכה איטליה מחדש לידידתה של הן ישראל והן מדינות ערב. לדבריו, יחסים אלה מאפשרות לאיטליה "לשחק תפקיד מכריע בדרך אל השלום".

  

בעקבות ההצבעה נקבעה פגישת חירום של ראשי מפלגות הקואליציה. כמו-כן קבעו ד'אלמה ופרודי פגישה דחופה בלשכת ראש הממשלה ברומא.


פורסם לראשונה 21/02/2007 17:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פרודי. הולך הביתה או נשאר?
צילום: רויטרס
מומלצים