שתף קטע נבחר
 

מחקר: ויטמינים לא מאריכים חיים. אולי אפילו מקצרים

לקחתם ויטמין היום? גם אם לא, לא נורא. סקירה נרחבת של עשרות מחקרים שכללו כרבע מיליון נבדקים לא מצאו כל יתרון בבריאותם של אלו שצרכו ויטמינים מסוג A, E, C, ביטא קרוטן וסלניום. חלק מהמחקרים אף הראו שיעור תמותה גבוה בקרב משתמשי הוויטמינים מסיבה שאינה ידועה

מיליוני אנשים ברחבי העולם הולכים שבי אחר הבטחות יצרני הוויטמינים ומאמינים כי הם אכן מונעים מחלות ומאריכים חיים בהיותם נוגדי חימצון. אלא שסקירה של עשרות מחקרים שכללו אלפי אנשים מצאה כי הוויטמינים, הנחשבים אנטי-אוקסידנטים, ובהם ויטמין A, E, C ביטא קרוטן וסלניום אינם משנים את תוחלת החיים.

 

נוגדי החימצון ובהם הוויטמינים A, E, C נלחמים כנגד רדיקלים חופשיים, חומרים המשנים את מבנה החומר התורשתי די-אנ-איי. השינוי הזה גורם לנזק משמעותי שמוביל בסופו של דבר לפגיעה בתאים ולמחלות. זה קורה בעיקר בזמן מחלה, עישון וכחלק מתהליכי הזיקנה.

 

המחקר החדש שעתיד לעורר מהומה רבה, מתפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית בגליונו החדש. החוקרים

מאוניברסיטת קופנהגן שבדנמק ניתחו 68 מחקרים שכללו 232,608 אנשים.

 

מתוצאות המחקרים שנסקרו לא נתגלתה כל השפעה משמעותית על שיעור התמותה בקרב אלה שהשתמשו בוויטמינים נוגדי חימצון. כאשר התמקדו החוקרים בתוצאות מחקרים אמינים יותר, הם אף מצאו סיכון גבוה למוות בקרב נוטלי הוויטמינים.

 

מתוך מחקר ממוקד יותר של 47 מחקרים שכללו 180,938 אנשים, נמצא כי 4 אחוז מאלה שנטלו ויטמין E, שבעה אחוז מאלה שנטלו ביטא קרוטן ו-16 אחוז מאלה שנטלו ויטמין A היו בסיכון תמותה גבוה. אולם מהמחקרים לא נמצאה סיבת המוות בקרב נוטלי הוויטמינים.

 

ויטמינים אינם מונעים מחלות

"המסר העיקרי הוא שאי אפשר להמליץ על ויטמינים אלה למניעת מחלות", אמר החוקר הראשי ד"ר כריסטיאן גלוד, "ויטמין A, ויטמין E וביטא קרוטן אף מגבירים את סכנת התמותה מסיבה לא ברורה".

 

"אי אפשר לבטל 40 שנה של תרומת תוספי המזון והויטמינים במחי יד" אומר מנגד ד"ר מוטי לוי, מנהל כללית רפואה משלימה, "הוויטמינים, כשנלקחים במינון המתאים ולגיל המתאים, הם בעלי תרומה רבה בשמירה על הבריאות וגם במניעת מחלות. מחקרים רבים הוכיחו זאת כבר בעבר. אבל כאמור, תוספי מזון צריכים להילקח בהתוויה המתאימה ולא סתם כך".

 

"מחקרים הראו כבר שרדיקלים חופשיים עלולים לגרום לנזק בריאותי" אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "מכאן יצאה תקווה גדולה בוויטמינים ונוגדי חימצון שימנעו מחלות שונות ואף יעכבו תהליכי הזדקנות. אך למרבה הצער, לא היה כל שיפור בתוצאות מחלות לב ואחרות, ובחלק מהמחקרים נצפו נזקים בשל הטיפול בנוגדי החימצון".

 

לדברי אלקיים, המחקר שפורסם היום שב ומראה את חוסר התוחלת בטיפול בוויטמינים בנסיון לתקן נזק של רדיקלים חופשיים. "המחקר שמהווה סיכום של

עשרות מחקרים קודמים, אף מראה את הנזק הפוטנציאלי שבא לידי ביטוי בעלייה מתונה בתמותה בקרב אנשים הנוטלים את התוספים".

 

"הסיבה לתמותה המוגברת לא לגמרי ברורה" מסכם אלקיים, "ובכל מקרה יש להתייחס לוויטמינים במינונים גבוהים כאל תרופה לכל דבר, ולבחון את ההוראה או את הצורך בנטילתם על פי המצב הרפואי. הייתי מציע להיוועץ ברופא בנוגע לצורך בנטילת ויטמינים או תוספים כלשהם, ולא להתפתות לרכוש ויטמינים ותוספי מזון ללא אבחנה ברשתות הפארם בגלל אופנה או פרסומים שאינם מקצועיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ויטמינים. לא מה שחשבתם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים