שתף קטע נבחר

אי.בי.אי: "לא לחפש הרפתקאות בשווקים"

רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים בינלאומיים של בית ההשקעות, על רקע ירידות השערים האחרונות בשווקים: "לא ניתן לומר שיש כאן בועה שהתנפצה, אך הבורסה בסין מתאפיינת במחירים קצת גבוהים"

"לא לחפש הרפתקאות בשווקים" - כך אומר רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים בינלאומיים של בית ההשקעות אי.בי.אי. בתשובה לשאלה איפה להשקיע את הכסף, על רקע ירידות השערים החדות במזרח הרחוק אתמול ומדגיש: "יש לשמור על איכות תיק ההשקעות". הבוקר נרשמות דווקא עליות בשוקי אסיה.

 

לדברי אייכל, "בראייה להמשך 2007 חשוב לשמור על מימד האיכות בתיק. הסיפור המקרו כלכלי לא עומד לתמוך בשווקים במהלך השנה הקרובה. השווקים המתעוררים, חלקם מסוכנים, ראינו מה קרה בסין.

 

"עם זאת, סקטורים כמו תקשורת או מוצרים בני-קיימא, שהם פחות רגישים למחזור הכלכלי עשויים להיות מאוד מעניינים. במסגרת השווקים המתעוררים, אזור מזרח אסיה עדיין מעניין - שווקים כמו קוריאה או הונג קונג - למי שרוצה חשיפה לשוק הסיני".

 

האם ירידות השערים האחרונות בבורסות המזרח הרחוק הן בועה שהתפוצצה?

 

"אני לא חושב שניתן לומר בצורה ברורה שיש כאן בועה שהתנפצה. אמנם הבורסה בסין מתאפיינת במחירים קצת גבוהים ובמיוחד הבורסות שבתוך היבשת: שנגחאי ושנזן. רואים שם כבר רמות מכפילים של מעל ל-30, אבל באופן מצרפי אי אפשר לדבר על רמות מחירים גבוהות בעולם, בוודאי לא בשווקים המתעוררים האחרים או אפילו במזרח אסיה. בשווקים המפותחים כמו בארה"ב רמות המכפילים הם סביב 15 ובאירופה מכפילים של 12 או 13".

 

מדוע שוקי ההון בארה"ב ובאירופה מושפעים כל כך מהנפילות?

 

"בשנים האחרונות ובמיוחד מאז אמצע 2003, ראינו ראלי יפה מאוד בשוק המניות, היו שני משברים והעובדה שהכלכלה העולמית חזקה מאוד, נתנה תמיכה או כרית בטחון טובה מאוד. הפעם אין את הסביבה המקרו כלכלית שתתמוך בשוקי המניות והזעזועים שהחלו בסין עברו לשוק האמריקני כי יש חשש לגבי הצמיחה בכלכלת ארה"ב ומפה כמובן לעולם כולו".

 

ומה עם הבורסה בתל אביב?

 

"הבורסה בתל אביב בראייה אסטרטגית נמצאת במקום טוב באמצע. כרגע תחזיות הצמיחה לכלכלה הישראלית הן טובות מאוד ולפיכך אין סיבה דרמטית לפחד ואנו יכולים לשמור על אופטימיות זהירה. יחד עם זאת אין ספק שכשקורה אירוע לא טוב בעולם הוא גם יכול לעבור בצורה כזו או אחרת לשוק המקומי ובאמת ראינו שהשוק המקומי מגיב בירידות שערים".

 

איך המדדים הושפעו?

 

"בגלל שאנו מדברים על בעיית צמיחה ראינו סלקטיביות די גדולה במדדים השונים בבורסה האמריקנית ובמיוחד ראינו שנפלו מניות הצמיחה והטכנולוגיה, שאיבדו קרוב ל-6% בשבוע האחרון. לעומת זאת מניות דפנסיביות יותר כמו שירותי תקשורת איבדו 2%, שזה בעצם מחצית ממה שאיבד מדד ה-S&P 500. זהו מתאם מאוד גבוה בין מניות שתלויות בצמיחה כלכלית לבין מניות דפנסיביות".

 


 

 

האם קיימת בעיה של שקיפות ואמינות הנתונים במזרח הרחוק?

 

"בוודאי שקיימת בעיה של שקיפות, אבל היא לא רק מנת חסדם של השווקים המתעוררים במזרח או של סין, ראינו שיש בעיות בחברות אנרון וורלד קום והרשות לני"ע האמריקנית מטפלת בהרבה בעיות. ידוע לכל מי שמשקיע בשווקים מתעוררים שבעיית השקיפות היא בעייה אקוטית וצריך להכיר בסיכון שבכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בורסת שנחאי השבוע
צילום: איי אף פי
מומלצים