שתף קטע נבחר

רייס: עמדת הליגה הערבית אינה מסמך למו"מ

היוזמה הסעודית "אינה מסמך למשא ומתן, אלא הבעת עמדה" אמרה רייס בתום פגישתה עם שרת החוץ לבני בוושינגטון והוסיפה: "לישראלים יש רעיונות משלהם איך להביא לפיוס ישראלי-ערבי". לבני: רואה בחיוב חלקים ביוזמה, אך ההתייחסות לפליטים מנוגדת לפתרון של שתי מדינות

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה הלילה (ה') כי היוזמה הסעודית להסדר הסכסוך הישראלי-ערבי, "אינה מהווה מסמך למשא ומתן, אלא הבעת עמדה". בכך תמכה רייס במשתמע בעמדת שרת החוץ, ציפי לבני, כי ישראל אינה צריכה להשיב בכן או לא לעמדת הליגה הערבית, וכי גם העמדה הישראלית צריכה להילקח בחשבון.

 

לבני אמרה הלילה כי היא רואה בחיוב חלקים מסוימים ביוזמה הערבית, המדברת על פיוס והכרה, אך ציינה כי "ההתייחסות לנושא הפליטים מנוגדת לפתרון של שתי מדינות". רייס ולבני נפגשו הלילה במחלקת המדינה בוושינגטון, והחליפו הערכות לקראת בואה של רייס לאזור בסוף השבוע הבא לסבב שיחות נוסף.

 

רייס הזכירה כי עמדת הליגה הערבית מבוססת על יוזמת המלך עבדאללה, בעת שהיה יורש העצר הסעודי. "היוזמה הערבית מדברת על הצורך הברור בפיוס ישראלי-ערבי הנלווה לסיום העימות הישראלי-פלסטיני. אני לא רוצה לדבר על פרטי היוזמה. זוהי יוזמה של הערבים. חשוב שהיוזמה הזו הוצגה", אמרה רייס.

 

עם זאת הדגישה מזכירת המדינה כי "לישראלים יש רעיונות משלהם איך להביא לפיוס ישראלי-ערבי. תמיד חשבתי שעדיף לדבר על פתרון סכסוך ממושך. אנחנו מאמינים שכמו שאנחנו פועלים לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, עלינו לפעול לקראת פיוס ישראלי-ערבי".

 

הודעת ישראל, לפיה יש אלמנטים חיוביים ביוזמה הערבית אך נושא הפליטים אינו מוקבל, גררה תגובה נוקשה של הליגה הערבית לקראת הכינוס שיהיה בריאד בסוף החודש. אך מזכירת המדינה סיכמה הלילה כי עמדת הליגה הערבית מ-2002 אינה מסמך למשא ומתן ולישראל יש דעה משלה כיצד הפיוס עשוי להתבצע. "זו לא עמדה למשא ומתן אלא מסגרת כיצד ישראל והערבים עשויים להתפשר", אמרה רייס.

 

דבריה של רייס מהווים עידוד נוסף לשרת החוץ לבני, הקוראת למנהיגים הערבים המתונים לפעול לנרמול היחסים עם ישראל ולא להמתין לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים. "הייתי רוצה לראות מנהיגים ערבים פרגמטים מנרמלים יחסים מבלי להמתין להשלמת ההסכם הישראלי-פלסטיני. אולי צעדים כאלה יעזרו למתן את הרשות הפלסטינית. זה משהו שאנחנו ממתינים לו", אמרה לבני.

 

שרת החוץ סיימה הלילה מסע דילוגים שהחל ביום שני בנאום בוועידת איפא"ק בוושינגטון, מפגש עם שר החוץ הקנדי באוטבה ביום שלישי וביום רביעי מפגש בבוקר עם מזכ"ל האו"ם בניו-יורק, בצהריים עם צירי קונגרס בגבעת הקפיטול בוושינגטון ובלילה עם המזכירה רייס. כל זאת כהכנה לקראת פעילות מדינית ודיפלומטית ענפה, שתחל לאחר הרכבת ממשלת האחדות הפלסטינית, עם ביקוריהם של רייס ומזכ"ל האו"ם באן קי-מון בישראל, וכינוס פסגת הליגה הערבית בריאד בסוף החודש.

 

בישראל לא מצפים לשינוי עמדת הליגה הערבית בכל הנוגע לסוגיית הפליטים, אולם גורמים בישראל עוקבים אחר התעניינות הגדולה שיש בעולם הערבי כלפי העמדה הישראלית. לפי עמדה זו, במסגרת חזון שתי מדינות לשני עמים, ישראל מהווה בית ליהודים ומדינה פלסטינית שתקום תיתן את הפתרון לבעיית הפליטים הפלסטינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רייס, גם לישראל יש רעיונות. ארכיון
צילום: איי אף פי
לבני: נרמלו את היחסים
צילום: רויטרס
מומלצים