שתף קטע נבחר

אולמרט: "אל תלכו שולל אחרי ממשלת האחדות"

ראש הממשלה פתח את הישיבה השבועית, בצל השבעת ממשלת האחדות: "אנו מצפים שהקהילה הבינלאומית לא תלך שולל אחרי הקמת הממשלה הפלסטינית", אך עם זאת ציין: נמשיך לדבר עם אבו מאזן. שרים רבים התבטאו נגד הממשלה הפלסטינית, שצפויה לעמוד במוקד ישיבת הממשלה

ראש הממשלה אהוד אולמרט אמר הבוקר (א') בפתח ישיבת הממשלה על הקמת ממשלת האחדות הלאומית הפלסטינית כי ישראל "מצפה שהקהילה הבינלאומית לא תלך שולל אחרי הקמת הממשלה הפלסטינית ותמשיך באותו מהלך שנקטה לכל אורך הדרך, של בידוד הממשלה שאינה מסכימה עם עקרונות הקוורטט".

 

אולמרט הוסיף כי ממשלת האחדות החדשה "מגבילה את היכולת שלנו לנהל דיאלוג עם ראש הרשות הפלסטינית ומצמצמת גם את טווח הנושאים שהיינו יכולים לקיים עליהם דיון בתקופה הקרובה". ראש הממשלה הדגיש כי "לא נוכל לקיים קשר עם הממשלה או שריה, בהתחשב בעובדה שזאת ממשלה שלא מקבלת את תנאי הקהילה הבינלאומית ורואה בטרור אמצעי לגיטימי להגשמת מטרותיה" עם זאת, ציין אולמרט כי הקשר עם אבו מאזן יימשך, אך יתמקד בעיקר בנושאים הקשורים לאיכות החיים של האוכלוסייה הפלסטינית.

  

ראש הממשלה ציין כי ישראל תמשיך לדרוש מיו"ר הרשות לקיים את ההתחייבויות שנתן, בהן - שיחרור גלעד שליט, הפסקת ירי הקסאם ופירוק ארגוני הטרור. בהמשך ישיבת הממשלה צפויים השרים לשמוע את סקירתו של ראש השב"כ, יובל דיסקין, אודות התהליכים שהביאו לממשלת האחדות הפלסטינית.

 

השר לבטחון פנים, אבי דיכטר, תקף את אבו-מאזן בישיבת הממשלה ואמר כי "התנגדותו להקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים, היא למעשה התנגדות לשלב ב' של מפת הדרכים".  דיכטר תבע פעולה בעזה ואומר שאי-התגובה של ישראל להמשך ירי הקסאם והנחת המטענים ברצועה, היא פגיעה בכושר ההרתעה של ישראל.

 

רבים מהשרים התבטאו גם הם בנושא ממשלת האחדות, עוד טרם הדיון השבועי. שרת החינוך יולי תמיר אומרת כי "הגיע הזמן שישראל תנקוט יוזמה מדינית לקידום תהליך השלום. צריך לנקוט מהלך שאנו מובילים ולא מובלים בו".

 

השר לענייני גמלאים רפי איתן אמר כי "הבעיה העיקרית היא נושא הטרור בממשלה זאת. כל זמן שסעיף ההימנעות מטרור לא מיושם - קשה לנו להכיר בה. אותה ממשלה פלסטינית והחמאס מונחים ומודרכים בעיקר על ידי כוחות מחוץ למערכת, כלומר איראן, סוריה ואחרים".

  

שר התרבות המדע והספורט המיועד, ראלב מג'אדלה, אמר: "בכינוס הפסגה הערבית בריאד בעוד שבועיים יביאו לנו מדינות ערב נורמליזציה תמורת נסיגה מלאה מהשטחים. אנו לא צריכים להתייצב מול העולם אלא ללכת איתו". השר יצחק הרצוג, שר הרווחה המיועד, אמר כי "אין דבר יותר צודק מהדרישה הישראלית שהעולם ידרוש מהממשלה הפלסטינית את קיום תנאי הקוורטט". 

 

שר הבינוי והשיכון, מאיר שטרית, אמר ש"בסופו של יום נצטרך לוותר על רוב השטחים. עלינו לפעול לקיומה של מדינה קטנה אמנם, אך בעלת רוב דמוקרטי שתקיים שלום עם שכנותיה". שטרית מציע שישראל תיזום מהלך מדיני מרחיק לכת ותדבר עם הסעודים ועם מדינות ערביות מתונות אחרות ממצרים דרך ירדן, עד לתוניס ולמרוקו.

   

ישראל ב"קרב בלימה" דיפלומטי

בסוף השבוע, לאחר שהושבעה הממשלה הפלסטינית החדשה, הורגשה קבלת פנים בינלאומית צוננת לממשלה. נשיאת האיחוד האירופי, גרמניה, הבהירה שאירופה "מוכנה לשתף פעולה ולחדש את הסיוע לממשלה פלסטינית לגיטימית שתאמץ מצע שישקף את עקרונות הקוורטט". ארה"ב קבעה שמצע הממשלה מנוגד לעקרונות הקוורטט.

 

דוברת מחלקת המדינה בוושינגטון, ננסי בק, אמרה כי "מצע ממשלת האחדות המתייחס לזכות ההתנגדות - מטריד ומנוגד לעקרונות הקוורטט בנוגע להתנערות מאלימות. נאומו של ראש הממשלה הנייה במועצה המחוקקת היה מאכזב, לא עמד בתנאי הקוורטט ונעדרו ממנו עקרונות השלום". היא קראה לממשלת האחדות להתנער מטרור, להכיר בישראל ולכבד את הסכמי השלום.

 

בהודעה של גרמניה נאמר ש"האיחוד האירופי יבחן בזהירות את המצע ואת פעולות הממשלה החדשה ושריה. נשיאות האיחוד מברכת על הקמתה של ממשלת אחדות פלסטינית, בעקבות הסכם מכה שנחתם ב-8 בפברואר במכה". 

 

ברשות הפלסטינית קיוו שהאיחוד האירופי יסיר את החרם. ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, אמר בסוף השבוע לכתבים בעזה: "אנחנו ממתינים להודעה של האיחוד האירופי על הסרת החרם המדיני והכלכלי על הממשלה ועל העם הפלסטיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה אולמרט
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
איסמעיל הנייה, ראש הממשלה, בעת ההשבעה
צילום: איי אף פי
מומלצים