שתף קטע נבחר

ביקור הח"כים בטיוואן הקפיץ את הסינים

למרות הפצרות הסינים ופגישה בהולה עם אנשי שגרירות סין בישראל, יצאו חמישה חברי כנסת בכל זאת לביקור בטיוואן, המסוכסכת עם סין. בעבר גרם ביקור שכזה למתיחות בין ישראל לסין. גם היום הסינים לא מרוצים: "זה ממש לא תורם לידידות"

לא לומדים לקח: אחרי שחבריהם הצליחו לגרום בספטמבר אשתקד למבוכה דיפלומטית בין ישראל לסין, יצאו בימים אלה חמישה חברי כנסת לביקור רשמי בטיוואן, ויצרו פוטנציאל לפיצוץ נוסף מול הסינים.  

 

ל-ynet נודע כי החמישה - ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), ח"כ יואל חסון (קדימה), ח"כ מתן וילנאי (עבודה), ח"כ משה כחלון (ליכוד) וח"כ מרינה סולודקין (קדימה) - יצאו לביקור בטיוואן ונפגשים שם עם ראשי הממשל המקומי. ביום חמישי האחרון נחתה הקבוצה בטיוואן והיא אמורה לסיים את ביקורה ביום שני הקרוב. כבר ביומם הראשון בטיוואן ערכו הח"כים פגישות עם ראשי הממשל הטיוואני ואיתן מספר כי בין היתר נפגשו עם סגן השר לענייני כלכלה ועם סגן שר ההגנה, ממנו שמעו הרצאה על מערכת היחסים המורכבת והמתוחה בין טיוואן לסין. "בין ישראל לטיוואן אין יחסים דיפולמטיים, אבל יש יחסי מסחר, תרבות ומדע מפותחים מאוד. כל הפעילות הזו היא פעילות שתורמת לישראל ולטיוואן", אמר ל-ynet ח"כ מיכאל איתן, העומד בראש קבוצת הידידות הפרלמנטרית ישראל-טיוואן.

 

אלא שחברי הכנסת המבלים בנעימים בטיוואן, אינם מודעים כנראה לפוטנציאל הנפיץ של הביקור. בפעם הקודמת שבה יצאו חברי כנסת לביקור דומה גרם הדבר לתקרית דיפולמטית של ממש בין ישראל לסין. בשגרירות סין בישראל ידעו הפעם על יציאת המשלחת לטיוואן. ד"ר לו ג'ינג, דובר השגרירות, אישר בשיחה עם ynet כי בטרם יצאו, נועד הציר הראשון של השגרירות עם ראש המשלחת, ח"כ מיכאל איתן, בניסיון למנוע את יציאתה - ניסיון שלא צלח.

  

בספטמבר האחרון, לאחר שנודע לסינים כי ח"כים ישראלים ביקרו בטיוואן פנה שגריר סין בישראל לחבר הכנסת דני יתום (עבודה) כדי להיפגש איתו בדחיפות מתוקף תפקידו כראש אגודת הידידות ישראל-סין. השגריר הסיני אמר אז בפגישה כי סין כועסת מאוד על הביקור והזהיר כי "אם המקרה יחזור על עצמו הדבר יראה בחומרה", אמר השגריר.

   

כמו מדינות רבות

והנה, האירוע חוזר מחדש. ח"כ איתן עצמו אינו חושש מתגובת הסינים. "אנחנו פועלים באופן שבו פועלות מדינות רבות בעולם, לרבות ארצות הברית וכל מדינות אירופה שמקיימות קשרים זהים לקשרים שאנחנו מקיימים עם טיוואן. יותר מכך - גם סין עצמה מקיימת ומעודדת קשרים כלכליים נרחבים עם טיוואן. אין שום סיבה בעולם שמה הסינים עושים בעצמם עם טיוואן ישראל לא תוכל לעשות. ישראל לא מקיימת יחסים דיפולמטים, אבל היא בהחלט - וחברי הכנסת במיוחד - מעוניינת בקיום קשר עם כל הסינים ועם כל הטיוואנים. את הבעיות הם יפתרו ביניהם, אנחנו לא מתערבים ולא מביעים עמדה", אמר בשיחה מטיוואן.

  

הסינים, מצידם, לא מסתפקים בהסבר של איתן. דובר שגרירות סין בישראל אמר ל-ynet: "מדובר במשלחת של חברי כנסת, אנשים בעלי תפקיד רשמי, שיצאו לטייוואן. אני סבור שהדבר משדר מסר לא נכון לגורמים בטיוואן שרואים את עצמם כאילו הם לא חלק מסין. צריך להימנע מצעדים שכאלה. אני לא חושב שדברים מסוג זה יעזרו לידידות הקיימת בין ישראל לסין. היחסים בין שתי המדינות מתפתחים במהירות. ראש הממשלה אולמרט היה לאחרונה אורח בסין, רבים בסין מתעניינים במה שקורה בישראל ואנשי עסקים ישראלים מעוניינים להשתלב בשוק הסיני, שהוא מהמתפתחים בעולם. אני סבור שמדובר בעידן של קשר טוב בין המדינות וצריך להימנע מלגרום לבעיות ביחסים".

  

טייוואן נוסדה על ידי לאומנים סינים שנמלטו בעת המהפכה הקומוניסטית והכריזה על עצמה כעל הרפובליקה של סין. בבייג'ינג דוחים מכל וכל את העמדה הזו ורואים בטיוואן מחוז פורש עם ממשלה בלתי לגיטימית שצריך לשוב ולאחד אותו עם הרפובליקה העממית - גם בכוח. סין הבהירה לא פעם שאם טיוואן תכריז על עצמאות היא תפעיל נגדה כוח צבאי. היא לא עושה זאת רק משום שארצות הברית הבהירה שתסייע לטיוואן בעת הצורך.

 

על פי מדיניות "סין האחת" מעודדת בייג'ינג את המדינות עימן יש לה יחסים דיפלומטיים שלא להכיר באופן רשמי בטיוואן. משום כך, ישנן רק 24 מדינות בעולם המקיימות יחסים דיפלומטים רשמיים עם טיוואן ולרוב המדינות יש עם טייפה (עיר הבירה של טיוואן) יחסים בלתי רשמיים בלבד. באופן הדדי, גם לטיוואן אין שגרירויות ברבות ממדינות העולם, אלא רק משרדי אינטרסים כלכליים, המשמשים כנציגות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מתרגש. איתן
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
צבא סין. לא אוהבים את הרעיון
צילום: איי פי
מומלצים