שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי

מה עדיף, בלעדינו?

שנה להפתעה הגדולה בבחירות, שבנו למפלגת הגמלאים כדי לבדוק האם ההבטחות התגשמו. בשטח הציבור המבוגר ספקן עד מלגלג, אבל יו"ר המפלגה, השר רפי איתן, משוכנע שהם בדרך הנכונה: "אנחנו שימשנו זרז לכל הנושאים החברתיים במדינה", הוא אומר. ולא, אין לו כל כוונה ללכת לבחירות עכשיו

השר רפי איתן משוכנע שהכל עניין של "מזל רע". או במילים אחרות: מלחמת לבנון השנייה, שזללה 15 מיליארד דולר מהתקציב, היא שגזלה ממפלגתו את האפשרות לשפר את מצב הקשישים והגמלאים. אכזבה? איתן דווקא אופטימי, שנה לבחירות שהקפיצו את מפלגת "גיל" לממשלה - משום מקום.

 

הם היו התקווה הגדולה של הפנסיונרים, וגם הצבעת מחאה של הצעירים. הם ליקטו 7 מנדטים והפכו להפתעת הבחירות. אבל האם מפלגת הגמלאים עמדה בכל הציפיות של בוחריה? אם שואלים את המצביעים, התשובות ספקניות למדי (כפי שתוכלו לראות בסרט הוידאו). אבל מי שעומד בראש המפלגה, השר לענייני גמלאים רפי איתן, משוכנע שהם כבר עשו שינוי. "אנחנו שימשנו זרז לכל הנושאים החברתיים במדינה", הוא מצהיר בראיון ל-ynet.

 

 

בשיחה עם איתן הוא מסמל מטרות שלדעתו ניתן להגיע אליהן בעתיד הקרוב. הוא הודף טענות לפיהן מפלגתו לא הוכיחה את עצמה, ועדיין ישנם קשישים רבים הרעבים ללחם: "מדינת ישראל סיבכה את עצמה בעשר השנים האחרונות בשורה של חוקים ותהליכים ביורוקרטים, שלא מאפשרים לתהליך פשוט להתבצע מהיום למחר", הוא מפטיר. את ניהול תהליך המכרזים בישראל הוא מכנה "דפוק". לדבריו, רק גיוס העובדים למשרדו לקח חודשים ארוכים.

 

אז במה כן הצלחנו? איתן מנסה להציג קבלות. "קיבלנו עד היום תוספת לא גדולה לקצבת הזקנה ולהשלמת הכנסה, ששתיהן יחד מסתכמות ב-150 שקלים לחודש. זה מעט, אבל כשפורסים את זה להרבה אנשים, זה הרבה כסף". בנוסף, הוא גאה במו"מ שניהל על הורדת עלות התרופות. "אנחנו בסופה של ההידברות ואני מקווה שהחל באחד באפריל לכל הגמלאים תהיה הנחה של 19% לכל התרופות".

 

איתן מקווה להצליח בנושא נוסף, שהוא הטיפול בניצולי השואה והחזרת רכושם ממדינות אירופה. "על פי ההערכות, במדינות מזרח אירופה נמצאים כעת 300 מיליון דולר של רכוש יהודי. האחריות בנושא מוטלת עלינו וייקח זמן לבנות את המנגנון ולהחליט כיצד פועלים. בנוסף, אנו בונים מערך שיאפשר טיפול באופן פרטני בכל ניצול שואה, גם אם צריך לערוך עבורו קניות בסופר או לנקות את המקרר".

 

יש עדיין, שנה אחרי הבחירות, לא מעט קשישים רעבים במדינה - בעיקר בפריפריה.

 

"לזקנים בודדים שמתגוררים בתל אביב יש שורה ארוכה של ארגונים שדואגים להם, ואילו קשיש שגר במקום כמו דימונה או מעלות נשאר בודד. נפעל לשלב אותם כדי שיטפלו גם בהם".

 

הסיעה שלכם לא ממש נקייה מעימותים פנימיים.

 

"יש בתוך הסיעה ריבים... הסיבה לזה היא שחברי הכנסת הם אנשים שלא גדלו יחד בצורה מסודרת והקימו מפלגה, אלא התאספו לפני הבחירות. כדי לבנות תרבות פוליטית של המפלגה דרוש זמן. אני מאוד מתאמץ ומקווה שאצליח - אך איני מתחייב. כשאנשים רבים, יכולים להיות גם גירושים. במוקדם או במאוחר נלך לבחירות, ולשם צריך לבוא בצורה מגובשת. אם יהיו בחירות ונהיה במצב כמו שאנחנו היום - אני אפסיד ואני רוצה להרוויח".

 

איתן חש את הביקורת במגזר שלו. גדעון בן ישראל, יו"ר הסתדרות הגמלאים למשל, טוען כי הכנסת הנוכחית לא היטיבה עם הקשישים בצורה ייחודית. "הגמלאים השתכרו מהישג הנדיר שהיה להם", הוא טוען, "אני מעריך את רפי על עברו הלא מבוטל, אבל יש לו יותר התבטאויות בענייני חוץ וביטחון מאשר בנושא הגמלאים - והם נבחרו לקדם את נושא הגמלאים".

 

רפי איתן, יש במערכת הפוליטית מי שמכנים אותך "בובה בידיו של אולמרט".

 

"אני חשבתי שהוא בובה בידיי," מתבדח איתן. "מי שמכיר אותי בחיים לא היה אומר שאני בובה בידיו של מישהו. אני מכיר אותו הרבה מאוד שנים, אבל בלי קשר לזה - לסיעת הגמלאים אין מה לעשות באופוזיציה. היא לא רוצה ללכת לבחירות עכשיו. היא חייבת זמן בכדי לייצר את התשתית שלה. בכנסת הנראית לעין אין לקואליציה הזו תחליף. לזקנים עדיף שאנחנו נגיע לשלב שהמשרד הזה ימשיך לעבוד. אם נלך לבחירות, כל מה שהגמלאים עשו לא יישאר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איתן. אנחנו הזרז
צילום: יואב גלאי
צילום: יריב כץ
חגיגות הניצחון לפני שנה
צילום: יריב כץ
איתן ןבן יזרי. יש עוד מה לעשות
צילום: גיל יוחנן
צילום: יצחק שחם
בן ישראל. הם השתכרו מההצלחה
צילום: יצחק שחם
מומלצים