שתף קטע נבחר

ישראל 2006: 30 אלף נערים משוטטים ברחובות

על פי נתוני עמותת על"ם בשנה החולפת עלה מספר הנערים המשוטטים ברחובות בשיעור של כ-10 אחוז. עוד התברר: למעלה מאלף בני נוער עסקו בזנות ונרשם גידול של 50% במספר הנערות בסיכון

יותר ילדים ברחוב: בשנת 2006 גדל מספר הנערים המשוטטים ברחוב בכ-10 אחוז לעומת השנה שקדמה לה, ועמד על כ-30 אלף. במקביל, הגיל הממוצע ירד - כשחלק מהנערים המשוטטים הם בני 10-13. כך עולה מנתונים שהציגה היום (ג') עמותת על"ם, הפועלת למען בני נוער בסיכון. בנוסף התברר כי בשנה החולפת למעלה מאלף בני נוער עסקו בזנות ו-3,500 נערות הוגדרו כמצויות בסיכון גבוהה ומטופלות בעמותה באופן קבוע ומתמשך.

 

ניידות עמותת על"ם מצליחות לאתר כ-50% מהנערים המשוטטים - רובם בנים (73%). למרות הפער העצום בין המינים, יש לציין כי עד לפני כחמש שנים לא אותרו בנות משוטטות כלל. 21% מבני הנוער המשוטט ברחובות הינם עולים מחבר העמים (כמעט פי שתיים מיחסם באוכלוסייה), ו-12% הם בני נוער יוצאי אתיופיה (שחלקם באוכלוסייה הוא אחד בלבד).

 

עובדי הניידות מדווחים על תופעת רווחת של צריכת אלכוהול בקרב הנערים המשוטטים. על פי הערכות, כ-65% מהנערים צורכים משקאות חריפים באופן קבוע. כן נצפית עלייה במקרי האלימות ברחובות, תוך כדי שימוש בסכינים ואולרים.

 

בעל"ם מצביעים על גידול של 50% במספר הנערות בסיכון המטופלות על ידי העמותה. בנוסף, קיימת עלייה במספר הנערות הסובלות מדיכאון ומנטייה לפגוע בעצמן (כולל מחשבות אובדניות).

 

לעתים קרובות, נערות מחוסרות בית גם נופלות קורבן לניצול מיני. אחת התופעות הבולטות שעליהן הצביעו מתנדבי העמותה היא מתן שירותים מיניים תמורת מחסה ללילה. לדברי המתנדבים, מציאות זו יוצרת תמונה נטעה באשר לכמות הנערות ברחוב שכן בפועל מספר הנערות המשוטטות ברחוב גדול יותר מהנראה לעין.

 

גם משבר ההגירה מוצא את ביטויו בנתונים של על"ם. בשנה האחרונה נרשמה עלייה של 45% במספר המטופלים שאינם צברים במרכזי העמותה. מתוכם: כ-60%  מכל הנערים שטופלו (3,600 במספר) הם יוצאי אתיופיה, 30% הם יוצאי חבר העמים, והשאר בני המגזר הערבי והדרוזי. מספר גדול יותר של עולים ניתן לראות גם בנתונים על נערים חסרי בית. בקרב הבנים כ-65% הם עולים חדשים. לעומת זאת, כמעט חצי מהבנות (46%) חסרות הבית הן ילידות ישראל, לעומת 54% שהינן עולות.

 

בעת מלחמת הלבנון השנייה עלה מפלס החרדות של הנוער המתגורר ביישובי הצפון ובאתר התמיכה האינטרנטי של העמותה נרשם מספר גדול מאוד של הפונים, שהצביע על עלייה בשיעור של כ-500%.

 

דגל האורות

בימים אלה פותחת עמותת על"ם את מבצע גיוס הכספים השנתי " אורות התקווה", שבמסגרתו מתבקש הציבור לתרום למען פעילות העמותה ולמען בני הנוער בסיכון באמצעות משלוח SMS. כל הודעת טקסט מדליקה נורה בדגל ישראל, המורכב מ-590 אלף נורות. דגל האור הוקם השנה על הבניין המרובע במגדלי עזריאלי, והוא יודלק במלואו בסיום הפרויקט - ביום העצמאות ה-59 למדינת ישראל.

 

מנכ"ל עמותת על"ם, ציון גבאי, אמר ל-ynet: "אנו פוגשים יותר ויותר נוער משוטט ברחוב חסר מעש. ניתן לקשור את זה למצב הכללי בישראל, הנוער לא מנותק בכלל. אם יש גידול במספר משפחות החיות מתחת לקו העוני יש השלכה ישירה על בני הנוער.

 

לגבי שירותי הרווחה הממסדיים אמר גבאי כי "הם עושים כמיטב יכולתם. יש במערכת אנשים מאוד מקצועיים, אבל יש להם הגבלת משאבים ומחסור בעובדים".

 

נשיאת עמותת על"ם, נאוה ברק: "בשנה האחרונה השקנו פרויקטים חדשים המיועדים לסייע לנערות במצוקה, בהם 'בית אמיתי' - מרכז לנערות נפגעות תקיפה מינית וגילוי עריות, ואנו פועלים להקמת מחסה לנערות מחוסרות קורת גג. בנוסף, אנו מקיימים ימי פעילות ממוקדים לנערות בלבד בפרויקטים שונים, ביניהם ניידות 'כתובת רחוב' ובמרכזים לנוער חסר בית, במטרה להעניק לנערות בסיכון מענה ספציפי המתאים למאפייני מצוקותיהן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן בן צור
נערים בסיכון. 50% מאותרים על ידי הניידות
צילום: רענן בן צור
דגל על"ם בפרויקט הקודם
מומלצים