שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי

כמה זמן נותר לממשלת אולמרט?

אם תשאלו את אנשיו של ראש הממשלה, התשובה היא "עד סוף הקדנציה". אנשיו משוכנעים שדו"ח הביניים של וינוגרד לא יחייב את אולמרט ללכת הביתה, וגם החקירות נגדו יתנפצו כמו גלים בזו אחר זו. והסיבה המרכזית לכך שאולמרט ישרוד: לאף אחד, חוץ מלליכוד ולנתניהו, אין אינטרס ללכת לבחירות. ובינתיים יושבת המערכת הפוליטית קפואה, וממתינה להכרעות

"זו ממשלה שעשתה בשנה האחרונה יותר ממה שעשו ממשלות אחרות בכמה שנים. אבל זה בכלל לא משנה. אף אחד לא רוצה לשמוע כלום, ואף אחד לא רוצה לדעת מה באמת קורה. התחושה הכללית היא שהכל על הפנים, שהכל מתמוטט, שהכל רקוב. אנשים כבר לא רוצים לדעת מה עושה ראש הממשלה באמת, או מה עושה שר הביטחון באמת. זה הפך ללא רלוונטי".

 

המונולוג המריר הזה שייך לשר איתן כבל מהעבודה, ומלמד לא מעט על התחושה של חלק ניכר משרי ממשלת אולמרט. הם עובדים, הם עושים, הם מיישמים – והציבור לא רוצה לשמוע. מהרגע שהסתיימה מלחמת לבנון השנייה, והציבור הבין את תוצאותיה - נכנסה המערכת הפוליטית לסחרור אינסופי. אחוזי התמיכה בראש הממשלה מגרדים את סף טעות הדגימה, שר הביטחון הפך לאחד האנשים המושמצים והמגוחכים בעיני הציבור, והתחושה הכללית היא שחקירה רודפת חקירה, והכל מושחת.

 

לנוכח הקיפאון שהוביל ל"תקופת המתנה" ממושכת, נשאלת במערכת הפוליטית רק שאלה אחת בימים אלה: כמה זמן תחזיק הממשלה הזאת מעמד?

 


צילום: איי.פי.

 

התשובה (ואין אחת כזו) על השאלה הזאת, מיותר לציין, תקבע את כל שאר ההתרחשויות: אם הממשלה תיפול, וראש הממשלה אולמרט יפרוש, אפשר כי ציפי לבני או שמעון פרס או בקונסטלציה מסויימת בנימין נתניהו, ירכיבו ממשלה אחרת, מתוך הכנסת הנוכחית. ואפשר גם שפרישתו של אולמרט תוביל לבחירות חדשות, שישנו מחדש את פניה של המערכת הפוליטית, ויקטינו את קדימה למימדים של חוסר רלוונטיות. וקיימת גם האפשרות ששום דבר בעצם לא ישתנה בהרכב הקואליציוני, מלבד אולי כמה שינויים פרסונאליים במשרדי הביטחון והאוצר בטווח הקצר, ובמשרדים נוספים בהמשך. כולם מחכים לוינוגרד, אבל צריך גם לזכור שוועדת וינוגרד לבדה עשויה לא להספיק. אם חברי הוועדה לא יחליטו לומר במפורש כי ראש הממשלה צריך ללכת הביתה, המושכות יעברו לידי הציבור ותנועות המחאה השונות.

 

המאניה-דיפרסיה של האופוזיציה

חוסר הבהירות הזה משגע את הפוליטיקאים, בעיקר את אלה שבימין, וליתר דיוק – את אלה שבליכוד. בימין האופוזיציוני מקווים לראות את הממשלה נופלת, אלא שהסיכויים לכך משתנים חדשות לבקרים. לכן, אמר מישהו במערכת הפוליטית, האופוזיציה כבר סובלת ממאניה-דיפרסיה. יום אחד למעלה, יום אחד למטה. יום אחד מלא תקווה, יום שני איבוד כיוון טוטאלי. המפלגות היושבות בקואליציה, מאידך, לא ממהרות להציב אולטימטומים: ש"ס מרוצה ממה שהיא קיבלה ומקבלת, ליברמן ממולכד לתוך הממשלה אליה נכנס, קדימה היא קדימה והעבודה... טוב, שם הסיפור הרבה יותר מורכב, אבל בעיקרון גם שם לא זזים מילימטר. מי שמכיר את שרי המפלגה הזאת מבין היטב שעם שבעה שרים בממשלה, העבודה לא הולכת לשום מקום כל זמן שלא קורה כאן משהו דרמטי.

 

מי שדווקא משדר אופטימיות בשבועיים האחרונים הם ראש הממשלה ואנשיו. לראשונה מזה זמן רב, מעריכים האנשים הקרובים ביותר לאהוד אולמרט כי דבר לא ישתנה לאחר פרסום מסקנות הביניים של ועדת וינוגרד. או במילים אחרות: עם וינוגרד או בלי וינוגרד, ראש הממשלה מתכוון להמשיך בתפקידו.

 

"הדבר היחיד שיכול להפיל את אהוד אולמרט, זה שוינוגרד יאמר: ראש הממשלה לא יכול לכהן יותר בתפקידו", אומר ל-ynet גורם המקורב מאוד לאולמרט. "אבל הם לא יאמרו את זה, ולכן, לכל דבר שהם כן יאמרו יש לנו תשובה, יש לנו טיעון נגד. ההחלטות שמתקבלות בעת מלחמה הן לא דיכוטומיות. אני לא רואה סכנה מוינוגרד. גם אם זה יהיה גל עכור ולא נעים, הרי שזה יהיה רק עוד גל בסדרה של עשרים גלים עכורים ולא נעימים ששטפו אותנו עד עכשיו".

 

ההערכה בסביבתו של ראש הממשלה היא שעל אף דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד, הציבור יעדיף להישאר בבית ולקלל בסלון. "אף אחד לא יעלה עם קלשונים על משרדי הממשלה", מעריך אחד מאנשיו של אהוד אולמרט. "גם להפגנות הגדולות, אם יהיו כאלה, יגיעו הכתומים, אלה שהפגינו נגד תוכנית ההתנתקות, ואולי עוד כמה עשרות אלפים בודדים. לא יהיו כאן הפגנות של מאות אלפים, כמו שהיה אחרי מלחמת יום הכיפורים. חוץ מזה, דעת קהל לא מפילה ממשלות. רק מהלכים פוליטיים מפילים ממשלות".

 

"99 אחוז שאולמרט יגמור קדנציה"

אולמרט מבסס את תקוותיו גם על ניתוח פוליטי קר. על פי אותו ניתוח, במערכת הפוליטית אף אחת מן המפלגות לא באמת רוצה בחירות, חוץ מבנימין נתניהו, שנהנה מאחוזי תמיכה גבוהים בסקרים. אלא שהנקודה הזו בדיוק מפריעה ליריביו. הם הרי לא ירצו להעניק לנתניהו את השלטון על מגש של כסף. לא אולמרט, לא פרץ, אילון או ברק ובוודאי שלא ליברמן. בגלל זה הוא נשאר בממשלה, גם כשהוא חוטף ביקורת מכל עבר. אז מה עושים? מתחזקים את הממשלה, ומקווים לטוב. "לאף אחד אין עכשיו חשק לצאת למערכת בחירות", אומר אחד מיועציו של אולמרט. "לאף אחד גם אין חשק שביבי יהיה ראש ממשלה. גם הליכודניקים יודעים שכל הדיבורים על שלטון עכשיו הם חלומות".

 

הדבר המדהים הוא, שאנשיו של אולמרט מאמינים כי לא זאת בלבד שהוא ישרוד את וינוגרד, אלא שראש הממשלה אף יצליח להלחץ מכל צרותיו הפוליטיות והציבוריות, אחוזי התמיכה יעלו, ואולמרט ישרוד עד הסוף. " 99 אחוז

 שאהוד אולמרט יגמור קדנציה שלמה", אומר אחד האנשים המקורבים לראש הממשלה. "אחרי שוינוגרד יפרסם את מסקנות הביניים, כל האוויר יצא מהסיפור הזה. יהיו שבועיים או שלושה קשים, ואחרי זה הכל ירגע. יהיה שר ביטחון חדש עם רמטכ"ל חדש, יהיה גם שר אוצר חדש כנראה - והכל יראה אחרת".

 

מקורביו של ראש הממשלה מאמינים כי גם החקירות המתנהלות נגדו בימים אלה יסתיימו בדממה. "בפרשת בנק לאומי לא יהיה כלום, וחוץ מהחקירה הזאת אין עוד חקירת משטרה נגד ראש הממשלה", אומרים בסביבתו של אולמרט. "מבקר המדינה, שעכשיו כבר ברור שהוא מנהל ציד אישי נגד ראש הממשלה, יצטרך לשכנע את היועץ המשפטי לממשלה לפתוח עוד חקירה כדי שראש הממשלה יהיה מסובך שוב בחדשות. וגם אם זה יקרה, והסיכויים לכך נמוכים, הפרשיות האלה לוקחות חודשים ושנים. כל חקירה שמתקשרת לכספים לוקחת חודשים ארוכים. עד שכל זה ייגמר, גם הקדנציה תיגמר".

 

"ותזכור", ביקש אחד מאנשיו של אהוד אולמרט להוסיף, "שאחרי וינוגרד, הממשלה הזאת הולכת לעשות דברים גדולים. גדולים מאוד אפילו. אהוד אולמרט יעלה לחמישים אחוז פופולריות בציבור, והדברים יסתדרו. עכשיו יש צונאמי, אבל כל זה ירגע ונחזור לשפיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. יעבור את הצונאמי?
צילום: דודי ועקנין
נתניהו. היחיד שרוצה בחירות
צילום: ניב קלדרון
צילום: עופר עמרם
פרץ. אחד המושמצים ביותר
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
כבל. לא רוצים לשמוע
צילום: עופר עמרם
וינוגרד. כולם מחכים לדו"ח
צילום: ניב קלדרון
מומלצים