שתף קטע נבחר

פגים מעדיפים מזונות מלוחים

במחקר שבדק את הקשר בין רמת המלח בדמם של פגים לבין צריכת המלח שלהם לאחר שגדלו, התגלה כי פגים שרמת הנתרן בדמם היתה נמוכה גדלו לילדים המעדיפים מאכלים מלוחים

במחקר שבדק את הקשר בין רמת המלח בדמם של פגים לבין צריכת המלח שלהם לאחר שגדלו, נאספו נתונים מתיקיהם הרפואיים של 41 ילדים בגילים 8-15 שנולדו פגים. כדי לבדוק את צריכת המלח שלהם כיום, התבקשו הילדים והוריהם למלא שאלונים על המאכלים שהם אוכלים, ונבחנו העדפות הטעם של הילדים בסדרת בדיקות.

 

מן המחקר, שערכו פרופ' מיכה לשם, עדי שירצקי ואדית גרשון מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, בשיתוף עם ד"ר זלמן ויינטראוב מבית-החולים נהריה וד"ר דן רייך מבית-החולים העמק, עולה שפגים שרמות הנתרן בדמם היו נמוכות העדיפו, כשגדלו, מאכלים מלוחים. נתרן, כידוע, הוא מרכיב של מלח שולחן. רמות הנתרן בדמם של פגים מתאפיינות בתנודות חדות; הילדים שבהיותם פגים, כמות הנתרן בדמם ירדה לרמה הנמוכה ביותר - צרכו בתקופת המחקר כמות מלח יומית הגבוהה כמעט בשני גרם ליום מזו של ילדים אשר היו פגים אך לא היתה ירידה ברמת הנתרן בדמם, או שהירידה היתה מתונה יותר.

 

כמו כן, כאשר העמידו בפניהם שולחן ערוך בחטיפים מלוחים ומתוקים ובדקו מה אכלו, נמצא שילדים אלה אכלו פי שניים חטיפים מלוחים מקבוצת הילדים השנייה. תופעה זו, של העדפת מאכלים מלוחים בילדים שהיו פגים שסבלו מירידות נתרן גבוהות, נצפתה בקרב יהודים וערבים, בנים ובנות.

 

"מה שעניין אותנו היה לנסות ולהבין למה יש אנשים שמעדיפים מאכלים מלוחים יותר מאנשים אחרים. הממצאים משמעותיים מכיוון שהם מספקים לנו מודל למקור העדפותינו. דבר זה חשוב בשל ההשלכות הבריאותיות של צריכת מלח גבוהה, וכפתח למחקר של המנגנונים המשפיעים בינקות על התנהגותנו הבוגרת," ציין לשם.

 

"הקניית הרגלי אכילה נכונה היא חלק מהחינוך שהורים מעניקים לילדיהם, ולפיכך הורים לפגים המתאפיינים בירידות ברמת הנתרן יוכלו להיות מודעים לכך שילדיהם עשויים לפתח העדפה למאכלים מלוחים, ולכוונם בהתאם," סיכם לשם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
צילום אילוסטרציה
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים