שתף קטע נבחר

"הוקפאה מכירת טילים לסעודיה בלחץ ישראל"

"ניו-יורק טיימס" דיווח כי הממשל האמריקני תיכנן לחמש מדינות במפרץ הפרסי בטילים, טנקים וספינות בניסיון להרתיע את איראן, אך העסקה הוקפאה עקב חשש ישראל מפגיעה ביתרונה הצבאי במזרח התיכון. ייתכן שהעסקה תצא לבסוף לפועל, וגם ישראל תקבל נשק מתקדם כפיצוי

הוקפאה עסקת נשק גדולה שתיכנן הממשל האמריקני לבצע עם סעודיה ומדינות נוספות במפרץ הפרסי בניסיון להרתיע את איראן, עקב התנגדותה של ישראל. כך מדווח הבוקר (יום ה') "ניו-יורק טיימס". גורמים רשמיים בוושינגטון מסרו כי ישראל טענה כי העסקה תביא לשחיקה ביתרונה הצבאי באזור. עם זאת, ייתכן שבסופו של דבר העסקה תצא לדרך, וישראל תקבל נשק מתקדם כדי לשמור על יתרונה.

 

והנה עוד מכה לשר הביטחון, עמיר פרץ - על-פי הדיווח, ישראל שלחה מספר גורמים רשמיים לוושינגטון בחודשים האחרונים, כדי להסביר את הסתייגותה. בין האישים - שר התחבורה ושר הביטחון לשעבר, שאול מופז. ישראל הסתייגה במיוחד מכוונת ארצות הברית לחמש את חיל האוויר הסעודי בטילים מדוייקים מונחי לוויין, שישפרו את יכולתם לפגוע במטרות שונות. יצויין כי ישראל קיבלה מארצות הברית טילים מאותו סוג עוד בשנות ה-90 ועשתה בהם שימוש נרחב במלחמת לבנון השנייה.

 

הסתייגויותיה של ישראל מביצוע העסקה, הכוללת גם טנקים, ספינות ומערכות התרעה אווירית מתקדמות, ערערו את תוכניותה של ארצות הברית לחמש את צבאות מדינות המפרץ כצעד שירתיע את איראן ויחזק את מחוייבות וושינגטון כלפי ממשלים סונים במזרח התיכון. גורם בתעשייה הצבאית האמריקנית אמר כי אם תושלם העסקה לבסוף, שוויה הכולל צפוי לנוע בין חמישה לעשרה מיליארד דולרים.

  

גורמים במחלקת המדינה ובפנגטון אמרו כי עקב התסייגויות ישראל נדחתה הצגת עסקת הנשק לקונגרס לסוף חודש אפריל. בממשל האמריקני מנסים כעת לבחון כיצד ניתן להוציא לפועל את העסקה, מבלי לפגוע במחוייבותה של ארצות הברית לשמירה על יתרונה הצבאי של ישראל במזרח התיכון. ייתכן כי על מנת להשלים את העסקה, תבצע וושינגטון עסקת נשק נפרדת עם ישראל. הגורמים הוסיפו וציינו כי ישראל אינה מעוניינת להשתמש בכוח ההשפעה הרב שיש לה בקונגרס על מנת לטרפד את העסקה כולה.

 

"זה לא שהישראלים לא יקבלו כלום. הם מבינים שהאינטרס שלהם משולב בשלנו", אמר גורם בכיר בממשל האמריקני. עם זאת, הוסיף הגורם כי ישראל חוששת מניסיון הפיכה בסעודיה, דבר שעלול להותיר את הטכנולוגיה האמריקנית בידיהם של ארגוני איסלאם קיצוני.

 

גורם במשרד ההגנה האמריקני אמר שארצות הברית עודנה מחויבת לשמירת יתרונה הצבאי של ישראל. "אנו לא רוצים לפנות לקונגרס בטרם נשיג את הסכמת כל הצדדים המעורבים", אמר הגורם והוסיף כי ישראל וארצות הברית מנהלות משא ומתן על "חבילה צבאית" חדשה עבור ישראל, במסגרתה יוגדל הסיוע הצבאי האמריקני מ-2.4 לשלושה מיליארד דולרים. 

 

בשנות ה-80 התעורר עימות בין הקונגרס לבית הלבן בימיו של הנשיא רייגן, סביב ההחלטה למכור לסעודים מטוסי התרעה מסוג אייוואקס, שבסופו של דבר נמכרו. ישראל מתנגדת כיום למכירת נשק מתקדם למדינות המפרץ, ובייחוד למכירת סוללות טילי פטריוט מתקדמים ליירוט טילים, ספינות טילים חדשות ומערכות מכ"ם חדשות. גורם ביטחוני רשמי בארה"ב ציין כי הסעודים מעוניינים לרכוש ספינות חדשות.

 

גורמים רשמיים בוושינגטון מציינים כי אחת המטרות של עסקת הנשק היא לאותת למדינות המפרץ שארה"ב לא תזנח את האזור, גם אם תיסוג מעיראק.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי טילים בארה"ב
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
טילי שיהאב איראניים
צילום: איי אף פי
מומלצים