שתף קטע נבחר

יקנעם: גן ילדים נסגר מחשש לקרינה

הורים בשני גני ילדים בעיר, הסמוכים לקו מתח גבוה, הבהירו כי אין בכוונתם להשיב את ילדיהם ללמוד שם לאחר חופשת הפסח, עקב הקרינה הגבוהה באזור. חברת החשמל אמנם ערערה על הממצאים, אך ראש העיר השתכנע ומצא בעבורם שני מבנים חלופיים

ראש עיריית יקנעם, סימון אלפסי, הודיע היום (ג') כי הלימודים בגני הילדים בעיר, שממוקמים בסמיכות לקו מתח גבוה, יתקיימו במבנים חלופיים. זאת בעקבות לחץ שהפעילו הורי הילדים והפרסום ב-ynet לפני כשבועיים, אודות טענות ההורים כי הקרינה באזור מסכנת אותם.

 

ההורים שאיימו להשבית את הלימודים אם לא יימצא פתרון, נושמים עתה לרווחה: "אנחנו מרוצים מאוד מכך שילדינו לא יהיו חשופים יותר לקרינה שתסכן את חייהם", אמרה קרן מלכה, אמו של טל בן חמש.


קרן וטל מלכה. לפני כחודשיים נמצא גידול במוח (צילום: חגי אהרון)

 

לפני החג התקבלה על שולחנו של ראש העיר חוות דעת של ד"ר דני וולף, רופא ילדים הנחשב בארץ כמומחה בכל הקשור לקרינה אלקטרומגנטית והשפעותיה על הבריאות. אלפסי פנה לוולף לאחר שהתקבלו תוצאות הבדיקה שערך המשרד לאיכות הסביבה בחודש מרס.

 

בחוות הדעת שהוגשה כותב וולף: "התקנות דורשות מרחק של 30 מטר מעמוד מתח עליון, אך המרחק בין העמוד למבנה הגן הוא 20 מטר בלבד, והחצר צמודה לעמוד. כך שבאופן חד משמעי המצב המתואר כאן הוא בניגוד לחוק ולתקן".

 

וולף הסביר עוד: "מדידות הקרינה שבוצעו אינן משקפות, כיוון שהמדידה בוצעה בזמן שצריכת החשמל הייתה בשפל גמור (בשעה 09:00). מקובל היום גם על המשרד לאיכות הסביבה שהגבול העליון של השדה המגנטי הוא 10 מיליגאוס (יחידת מידה לקרינה - ש.ר.א), בעוד שאין ספק שבגן הילדים הקרינה גבוהה יותר. ברמה שגבוהה מעל ארבעה מיליגאוס הילדים נמצאים בסיכון ללקות במחלה הנוראה מכל, הסרטן", קבע.

 

כזכור, לפני כשבועיים פורסמה כתבה ב-ynet, ובה גוללה קרן מלכה את סיפורו של בנה טל בן החמש, שבמוחו התגלה גידול ממאיר לפני כחודשיים. בני הזוג מלכה משוכנעים כי בנם חלה כתוצאה מהקרינה הגבוהה של העמוד הסמוך לגן.

 

מלכה הפנתה את תשומת לבם של ההורים לנתונים שאספה אודות הקרינה במקום, ואף שוחחה עם ד"ר וולף כדי לשמוע את דעתו. לדבריה, "הוא אמר לי מפורשות שלטל ולחבריו אסור להיות בגן. הוא המליץ - או שהעמוד יזוז או שהגן יזוז".

 

עוד הוסיפה: "עד שזה לא נוגע בך אתה לא מודע לסכנות, אתה לא באמת יודע שקו מתח גבוה יכול לפגוע בבריאות ילדיך".

 

ההורים נפגשו מספר פעמים עם ראש העיר ובמסגרת הפיתרון הזמני שהוא מצא, יועברו הילדים לגנים חלופיים. לדבריו, "ילדי גן רימון ילמדו מעתה בתוך כיתה של בית הספר דליות, וילדי גן צאלון ילמדו בגן אחר הנמצא בכניסה ליישוב". אלפסי הבטיח כי עד לתחילת שנת הלימודים הבאה בכוונתו "להיאבק עד הסוף, אמשיך לפעול מול משרד התשתיות ומול חברת החשמל כדי להזיז את העמוד. אם זה לא יצלח, בכוונתנו להגיש תביעה נגד חברת החשמל".

 

"חיי הילדים אינם הפקר" 

יו"ר מפלגת הירוקים, פאר ויסנר, מסר: "מאבק ההורים ביוקנעם צריך לעודד את הציבור לצאת למאבקים על בריאותו ועל סביבתו. אני קורא לכל ההורים השולחים את ילדיהם לגני ילדים בארץ לבדוק האם בקרבת הגן ישנם קווי מתח גבוה, ומהי עוצמת הקרינה הנפלטת מהם, ולא לתת לחברת החשמל לנצל את כוחה ובכך לפגוע בבריאותם של ילדיהם. על ראשי חברת החשמל להבין כי חיי הילדים אינם הפקר. האם מנכ"ל חברת חשמל היה שולח את ילדיו לגן שמעליו קווי מתח גבוה פולטי קרינה?".

 

סגנית דובר חברת החשמל, יעל נאמן, מסרה בתגובה: "קו המתח העליון נבנה לפני יותר מ-20 שנה בתיאום עם כל הגורמים הרלוונטיים, לרבות המועצה המקומית יוקנעם. הרחבת הבנייה באזור נעשתה מאוחר להקמת הקו, וגם היום השימושים והייעודים בסמוך לקו תואמים לחוק.

 

"המלצות ועדת המומחים מטעם המשרד להגנת הסביבה ממארס 2005 קובעות שערך הסף היחידי שיחול בארץ הוא 1,000 מיליגאוס, וזאת על בסיס ארגון הבריאות העולמי. אין תקן מחייב לערך סף של 10 מיליגאוס או ערך אחר הנמוך מ-1,000 מיליגאוס.

 

"המשרד להגנת הסביבה עדיין לא התקין תקנות שיקבעו ערכי סף מחייבים. חוק הקרינה קובע כי בהעדר תקנות, המלצות ועדת המומחים הן המחייבות. המרחקים של הקו מגני הילדים - כמו גם רמות השדה בגני הילדים - עומדים בכל המלצות ועדת המומחים. לפיכך, נכון להיום לא מתחייבת פעילות כלשהי נוספת בקו זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קו המתח הגבוה
צילום: חגי אהרון
ממוקם בסמיכות לגנים
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
אלפסי. הבטיח להאבק
צילום: חגי אהרון
מומלצים