שתף קטע נבחר

שגריר הוותיקן יחרים טקס יום השואה ב"יד ושם"

בגלל תמונה המוצגת ב"יד ושם", שבה נכתב כי תגובתו של האפיפיור שכיהן בזמן השואה לרצח יהודים היתה שנויה במחלוקת, החליט שגריר הוותיקן לבטל את השתתפותו בטקס יום השואה. גורמים המעורבים בפרשה אמרו ל-ynet כי "לא ניתן לשנות את ההיסטוריה בעקבות דרישת הכס הקדוש"

תקרית דיפלומטית בין ישראל לוותיקן: שגריר הוותיקן בישראל, הארכיבישוף אנטוניו פרנקו, הודיע למשרד החוץ כי אין בכוונתו להשתתף בטקס יום השואה המסורתי המתקיים מדי שנה במוזיאון "יד ושם" בירושלים. הסיבה להיעדרות: תמונה המוצגת במוזיאון לתולדות השואה ב"יד ושם" של האפיפיור פיוס ה-12, שכיהן בתפקיד בזמן מלחמת העולם השנייה, ולצידה כיתוב הקובע כי תגובתו של אותו אפיפיור לרצח יהודים בשואה שנויה במחלוקת.

 

התמונה המדוברת הופיעה לראשונה במוזיאון החדש לתולדות השואה ב"יד ושם", שנפתח במרץ 2005. בתחילת שנת 2006 פנה שגריר הוותיקן הקודם בארץ למוזיאון בבקשה לשנות את הכיתוב. מ"יד ושם" נמסר לשגריר בתגובה כי המוזיאון מוכן לבחון את התנהלותו של פיוס ה-12 בשואה, אם הוותיקן ייפתח את הארכיון שלו מזמן מלחמת העולם השנייה לעיון חוקרי המוזיאון. אולם, ארכיון הוותיקן לא נפתח לעיון והכיתוב לא שונה.

 

יש לציין כי לטקס המסורתי לזכר השואה מגיעים מידי שנה כל השגרירים הזרים בארץ, או לפחות נציגים מטעמם. "אם שגריר הוותיקן לא יגיע לטקס הוא בהחלט יבלוט בהעדרו", אמרו במשרד החוץ. גורמים ב"יד ושם" ציינו כי "לא יעלה על הדעת לעשות שימוש בלחצים דיפלומטיים בנושאי מחקר היסטורי. במוזיאון עצמו מוצגים גם סיפורים רבים של אנשי כנסייה שהצילו יהודים בזמן השואה".

 

גורמים המעורבים בפרשה אמרו ל-ynet: "זה נושא מאוד רגיש שצריך לברר אותו לעומק. חשוב לנו שכל הנציגים הדיפלומטים יגיעו לטקס, כמו כן ישראל שואפת ליחסים טובים עם הוותיקן. מצד שני אי אפשר לשנות את ההיסטוריה ואם גורמים מסוימים שעמדו מנגד בשואה ולא סייעו ליהודים - זוהי המציאות. יש מדינות שלוקחות אחריות על מעשיהן בשואה ויש כאלו שלא. הוותיקן לא השתתף בפועל בהשמדת יהודים, אך ישנם סימני שאלה לגבי האפיפיור. מאז השואה חל שיפור עצום ביחסי ישראל והוותיקן אך יש משקעים מהעבר שלא ניתן להתעלם מהם. אי אפשר לזרוק את ההיסטוריה לפח הזבל".

 

ביד ושם "תמהים ומצטערים" 

גורמים נוספים הסבירו שהתקרית ככל הנראה לא תיצור קרע בלתי הפיך בין ישראל לוותיקן. "הצגת העובדות של יד ושם היא היסטורית ואמינה, אבל תמיד יהיו מי שירצו לחלוק עליה".  


הארכיבישוף אנטוניו פרנקו והנשיא קצב (צילום ארכיון: פלאש 90)

 

מ"יד ושם" נמסר בתגובה: "אנו תמהים ומצטערים על כך שנציג הוותיקן בישראל בוחר לא לכבד את זיכרון השואה ולא להשתתף בטקס הממלכתי, שבו מדינת ישראל והעם היהודי מתייחדים עם זכר הקורבנות. זאת בניגוד לדבריו של האפיפיור בעת ביקורו ב'יד ושם' בדבר חשיבות זיכרון השואה וקורבנותיה.

 

"ב'יד ושם' אמונים על חקר ההיסטוריה ובמוזיאון לתולדות השואה מוצגת האמת ההיסטורית בנוגע לאפיפיור פיוס ה- 12 כפי שהיא ידועה לחוקרים כיום. 'יד ושם' אכן השיב לנציג הוותיקן בישראל כי הוא מוכן להמשיך ולבחון את הסוגייה ואף ציין כי ישמח אם הוותיקן ייפתח לחוקרים את כל התיעוד בארכיוניו מתקופת האפיפיור פיוס ה- 12 כדי לאפשר לחוקרים ללמוד מכך דברים שונים או חדשים ממה שידוע להם היום".

 

במשרד החוץ סרבו להגיב לידיעה. את תגובת שגרירות הוותיקן בארץ לא ניתן היה להשיג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
טקס יום השואה בשנה שעברה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים