שתף קטע נבחר

גרמניה: צריך לפרוס טילים באירופה בגלל איראן

לראשונה מביע בכיר בממשלה הגרמנית תמיכה בתוכנית האמריקנית לפרוש טילים נגד טילים במרכז אירופה. שר ההגנה הגרמני, פרנץ יוזף יונג, טוען כי הכרזתה של איראן השבוע על הצטרפותה למועדון הגרעין מחזקת את הטיעונים בדבר הצורך במערכת שכזו. התוכנית האמריקנית מעוררת כעס ברוסיה, הרואה בה פלישה לתחום השפעתה, והשמאל בבגרמניה מודאג שהיא תביא לחידוש מירוץ החימוש

ההתפתחויות האחרונות בתוכניתה הגרעינית של איראן ממחישים את הצורך בפריסת מערכת להגנה אווירית מפני טילים, שתגן על אירופה מפני התקפה אפשרית. כך אמר היום (ה') שר ההגנה הגרמני, פרנץ יוזף יונג, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

יונג נשאל האם הכרזתה של איראן ביום שני האחרון, על כך שהצליחה להעשיר אורניום בקנה מידה תעשייתי, מחזקת את הטיעונים התומכים בפריסת מערכת הגנה אווירית שכזו על אדמת אירופה - תוכנית שעוררה זעם ברוסיה וגם הכעיסה את שותפותיה השמאלניות לקואליציה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל.

 

"התפתחויות אלה הן בדיוק הדברים שמסבירים מהו ההגיון במערכת הגנה שכזו", אמר יונג מוקדם יותר השבוע. "יש לנקוט צעדי מניעה נגד הגידול הצפוי בטווח הטילים של מדינות בעיתיות מסוימות - גם אם מדובר בעתיד הרחוק", הוסיף.

 

השר נמנע מלציין בפירוש את שמה של איראן, אך היה ברור כי המדינות שאליו התכוון היו הרפובליקה האיסלאמית, וצפון קוריאה. הערותיו של יונג הן הפעם הראשונה שבכיר בממשלה הגרמנית מביע תמיכה בתוכנית האמריקנית.

 

כזכור, ביום שני האחרון התקיים באיראן "יום הגרעין הלאומי". בטקס העיקרי, במתקן להעשרת האורניום בנתנז, הודיע נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד כי ארצו הצטרפה למועדון הגרעין. טהרן אמנם מתעקשת כי תוכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות בלבד, אך המערב חושש שהיא מבקשת לייצר פצצה גרעינית, ודרש ממנה להפסיק את העשרת האורניום. איראן מסרבת, בתואנה שמדובר בזכותה הטבעית, ואי לכך, הוטלו עליה סנקציות כלכליות ודיפלומטיות, שהוחמרו לאחרונה.

 

ארצות הברית מעוניינת להקים על אדמת צ'כיה תחנת רדאר, ולפרוש סוללת טילים בפולין - כדי להגן על מערב אירופה ועל ארה"ב מפני התקפה של מה שהיא מכנה "מדינות סוררות", כגון איראן וצפון קוריאה. עם זאת, רוסיה רואה בתוכנית חדירה לתחום השפעתה, וטוענת כי היא תחתור תחת המאמצים הבינלאומיים לפירוק מנשק. בגרמניה, חרדה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD) כי התוכנית תביא לחידוש מירוץ החימוש בין רוסיה למערב.

 

יונג, המשתייך למפלגה השמרנית, טען כי חיוני לערב את רוסיה בדיונים על התוכנית, כפי שעושה עתה ארה"ב. הוא הביע אופטימיות באשר לאפשרות שתושג הסכמה עם מוסקבה בנושא. כאשר נשאל האם הוא מעריך שאיראן תצליח לייצר נשק גרעיני, השיב יונג כי טהרן עדיין רחוקה מלעשות זאת, בהנחה שהיא אכן חותרת לקראת פצצה גרעינית.

 

יונג הוסיף כי לדעתו עדיין ניתן למנוע מאיראן להפוך למעצמה גרעינית - בדרכי הדיפלומטיה. "אנחנו יכולים לעשות כל שביכולתנו כדי למנוע מאיראן לשלב בהצלחה בין טילים ארוכי-טווח לנשק גרעיני, ואני מלא-תקווה שאנחנו - ארה"ב, אירופה, רוסיה וסין - נצליח לעשות זאת בדרכים דיפלומטיות".

 

גם בנאט"ו מודאגים מהאיום האיראני

בתוך כך, אמר מזכ"ל נאט"ו, יאפ דה הופ סחפר, כי הוא מודאג מאוד מהאיום הפוטנציאלי שמהווים הטילים האיראנים על אירופה.

 

בראיון שהעניק סחפר לעיתון הגרמני "בילד", אמר המזכ"ל: "מאמציה של איראן להשיג יכולת גרעינית מעוררת אי-נחת רבה למדינות נאט"ו ולקהיליה הבינלאומית כולה. לא נוכל להתעלם מאיום זה, במיוחד נוכח העובדה שאיראן עשתה ניסוי בטילים בעלי טווח של 1,800 קילומטרים, המסוגלים להכות באירופה", אמר סחפר. "מיותר לציין שנשקול איומים אלה בדיונינו על התוכנית האמריקנית להגנה אווירית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יונג. מסביר את ההגיון
צילום: רויטרס
מומלצים