שתף קטע נבחר

טורקיה: הפגנת ענק נגד מועמדות ארדואן לנשיאות

לפחות 300 אלף בני אדם יצאו לרחובות באנקרה כדי להפגין נגד ראש הממשלה, רצ'פ טאיפ ארדואן, על רקע האפשרות שיציב את מועמדותו בבחירות לנשיאות, שיתקיימו בחודש הבא. המפגינים, רובם חילונים, חוששים כי ארדואן בעל הזיקה הדתית-איסלאמית, יטשטש את ההפרדה בין דת למדינה באם ייבחר

מכה פוליטית נוספת לראש ממשלת טורקיה: לפחות 300 אלף בני אדם משתתפים היום (שבת) בהפגנת ענק בבירה אנקרה, נגד מועמדותו של ראש הממשלה, רצ'פ טאיפ ארדואן, לנשיאות המדינה. כך דיווחו כלי התקשורת בטורקיה.  

 

רבבות המפגינים, רובם חילונים, מניפים דגלי טורקיה וקוראים קריאות אנטי-איסלאמיות. מתנגדיו של ארדואן, בעל הזיקה הדתית-איסלאמית, חוששים כי אם הוא או אחד ממקורביו ייבחר לתפקיד הנשיאות, תוכל הממשלה לקדם סדר יום איסלאמי מבלי שתיתקל בהתנגדות.

 

אלפי טורקים הגיעו מערים שונות ברחבי טורקיה כדי להשתתף בהפגנה. גם בבירה עצמה נרשמה תמיכה לאירוע, כאשר רבים מתושבי העיר תלו דגלים מחלונות בתיהם. "טורקיה הינה מדינה חילונית, וכזו היא תישאר לנצח", צעקו המפגינים.

 

את המפגינים, שצפויים לפקוד את קברו של מייסד הרפובליקה, כמאל אטא-טורק, מאבטחים כעשרת אלפים שוטרים. 

 

החוקה בטורקיה מפרידה באופן מובהק בין הדת למדינה. בעלי עמדות חילוניות טוענים שארדואן או כל בכיר אחר ממפלגת "הצדק והקידמה" ינסה לשחוק את ההפרדה הזו אם ייבחר לנשיאות. החילונים גם אינם מרוצים מהעובדה שרעייתו של ארדואן נוהגת לעטות כיסוי ראש מוסלמי - מנהג שאינו מקובל על הציבור החילוני.

  

ראש הממשלה הטורקי אמנם מחזיק ביותר סמכויות במערכת הפוליטית, אולם לנשיא שמורה זכות וטו על חוקים שעוברים בפרלמנט, הוא ממנה נושאי תפקידים בכירים והוא משמש המפקד העליון של הצבא.

 

פרשים מעריכים כי ההפגנה היום היא ההזדמנות האחרונה של מתנגדי ארדואן להפעיל לחץ על מפלגתו, כדי שלא תיבחר בו כמועמדה להחלפת סזר. זאת, למרות שראש הממשלה עצמו הצהיר כי אינו מקדם סדר יום איסלאמי.

 

ההפגנה מתקיימת יום אחד בלבד לאחר שנשיא טורקיה, אחמט נג'דט סזר, הזהיר שאופיה החילוני של המדינה נמצא בסכנה החמורה ביותר מאז הקמת הרפובליקה ב-1923.  

 

בנאום באקדמיה הצבאית של טורקיה הזהיר סזר, שיסיים את תפקידו בחודש מאי, כי "הפעולות נגד הסדר החילוני והמאמצים להכניס את הדת אל תוך הפוליטיקה מגבירים את המתיחות בחברה". לדבריו, במדינה מתקיים מסע לפגיעה בכוחו של הצבא, המהווה את הגורם בעל הזיקה החילונית המובהקת ביותר בה.

 

את מחליפו של הנשיא סזר יבחר הפרלמנט הטורקי, שבו יש רוב למחוקקים ממפלגתו של ארדואן. ראש הממשלה עצמו טרם הודיע אם יתמודד, אך מפלגתו צפויה להכריז על מועמדה במהלך החודש. ההפגנה שמתקיימת היום היא תמרור עצור נוסף עבור ארדואן, שזוכה לאחוזי תמיכה נמוכים גם בסקרים. סקר שנערך באחרונה עבור העיתון "קומהורייט" הצביע על כך כ-71 אחוזים מהטורקים לא רוצים שארדואן ייבחר לנשיאות, ורק 24 אחוזים תומכים בו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ארדואן. לא רצוי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
סזר. רומז
צילום: רויטרס
מומלצים