שתף קטע נבחר

עורכי דין: פרסום עדויות הדרג המדיני - לגיטימי

בג"ץ ידון הבוקר בדרישתה של ועדת וינוגרד לדחות את פרסום העדויות של בכירי המדינה, ואולם דווקא פרקליטיהם של כמה מהם סבורים שאין כל מניעה לעשות כן, לפחות לגבי הדרג המדיני: "להבדיל מאנשי צבא, צריך להחיל את הכלל של עקרון הפומביות על הפוליטיקאים, למעט במקרים של פגיעה בביטחון המדינה ויחסי חוץ"

עורכי דין המייצגים את העדים המרכזיים שהופיעו בפני ועדת וינוגרד בחודשים האחרונים אמרו אמש (שבת) ל-ynet כי מבחינתם אין מניעה לפרסם את עדויות האישים הבכירים מהדרג המדיני - זאת בניגוד לדרישת הפרקליטות שלא לחשוף את הפרוטוקולים לציבור לפני פרסום הדו"ח. את עדויות בכירי הדרג הצבאי שהופיעו בפני הוועדה, הם מסייגים, יש לבחון במשנה זהירות לפני שיפורסמו.

 

הפרוטוקולים שפורסמו: פרס הודה - לא הייתי יוצא למלחמה

 

סוגיית העדויות עלתה בסוף השבוע מחדש לסדר היום, לקראת חידוש הדיונים בבג"ץ הבוקר בבקשתה של ועדת וינוגרד לדחות את פרסום העדויות עד לאחר פרסום דו"ח הביניים בסוף החודש. אנשי פרקליטות המדינה, המייצגים את ועדת וינוגרד הבודקת את התנהלות הדרג המדיני והצבאי במלחמת לבנון השניה, הגישו כבר ביום שישי לבג"ץ את נימוקיהם מדוע לא לפרסם את הפרוטוקולים של עדויות הבכירים.

 

עורך דין בכיר, המייצג את אחד מארבעת האישים המובילים שהופיעו בפני הוועדה ושפרסום עדותו תידון מחר בבג"ץ, אמר ל-ynet כי הוא ומרשו אינם מתנגדים לפרסום וכי מבחינתו אין כל מניעה למהלך. עם זאת, ציין, הוא יכול להבין את ראש הממשלה אהוד אולמרט המתנגד נחרצות לפרסום הואיל והדברים שאמר בפני הוועדה "מדברים בעד עצמם ובסופו של דבר מפלילים אותו".

 

עורך הדין אלדד יניב, המייצג את אלוף יצחק גרשון, מפקד פיקוד העורף במלחמה, אמר ל-ynet: "לא היה לנו ספק מהרגע הראשון שעל הוועדה תוּחל שקיפות בפני הציבור הישראלי וכי בכפוף לשיקולי הצנזורה יפורסמו העדויות".

 

פרסום עדויות הדרג המדיני אינו מהלך פסול בעיני עורכי הדין שעמם שוחחנו, ואולם כאשר מדובר בבכירי הצבא, התמונה שונה מעט וביטחון המדינה נהפך שיקול אף הוא. עו"ד רחל דולב, הצנזורית הצבאית לשעבר ומי שמייצגת את אחד האישים הבכירים ביותר שהופיעו בפני ועדת וינוגרד, אמרה לקראת הדיון בבג"ץ: "הציבור מתעניין במה שחשוב לו לקראת פרסום הדו"ח ובעדויותיהם של הרמטכ"ל, שר הביטחון, של ראש הממשלה ושרת החוץ.

 

"לגבי הפוליטיקאים - להבדיל מאנשי צבא - צריך להחיל את הכלל של עקרון הפומביות, למעט במקרים של פגיעה בביטחון המדינה ויחסי חוץ. כל עדות היתה יכולה להיבדק בסמוך למועד הינתנהּ ובכפוף לאמור להתפרסם. לגבי אנשי צבא, למעט הדרגים הגבוהים ביותר המשיקים לדרג המדיני, 90 אחוז מהעדויות תהיינה מסווגות, אבל גם פחות מעניינות".

 

פרסום מקוטע של עדות אנשי הצבא - רק יזיק

עו"ד גלעד שר, המייצג את ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין, הביע דעה נחרצת יותר בנוגע לפרסום הפרוטוקולים של אנשי הצבא כבר כעת, וטוען כי קיים בכך סיכון של ממש. עם זאת הוא בעד פירסום מבוקר של הדו"ח המלא, לכשיושלם. "בכל ועדה אחרת, לא הייתי מהסס לתמוך בפרסום", אמר עו"ד שר, "אך בהקשר לועדת וינוגרד, הפרסום הקטוע והמצונזר ישיג תוצאה הפוכה: הצגה חלקית של העובדות, שתיתן פתח לפרשנויות שונות ובלתי מדויקות, תסכן חיי אדם ותפגע גם בזכות הציבור לדעת ובחופש המידע".

 

עו"ד שר הוסיף כי הוא אינו מסתייג מפרסום עדויות אנשי הדרג המדיני, אך גם לא מביע תמיכה בכך. בנוגע לתחקירים ולעדויות של אנשי צה"ל, טען כי יש להטיל חיסיון מלא וכי הוא סומך את ידיו על עמדת המדינה: "הסדרים אלה (של חיסיון התחקירים - א.ז) באים להגן הן על העדים מוסרי המידע, הן על היכולת של גופי חקירה ובדיקה להגיע לחקר האמת ולהפיק לקחים הכרחיים מכשלי עבר. הסדרים כאלה אמורים להציל חיים, גם אם מחירם הוא הגבלה מסוימת על שקיפות מלאה של הליכי תחקור".


פורסם לראשונה 14/04/2007 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת וינוגרד. דורשים לדחות את הפרסום
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: מוטי קמחי
עו"ד גלעד שר
צילום: מוטי קמחי
צילום: אלדד רפאלי
עו"ד רחל דולב
צילום: אלדד רפאלי
עו"ד אלדד יניב
מומלצים