שתף קטע נבחר

"אבא, הצילום של סבתא באינטרנט"

יעקב שוורצמן קיבל שיחת טלפון שריגשה אותו כמעט עד דמעות. בתו, שהיתה על הקו, סיפרה לו כיצד גילתה ב-ynet תמונה אבודה של סבתהּ, היא אמו, מתקופת השואה. גם אחיו אישר שזו אמא, ושוורצמן מאושר: "בתי דומה לה כמו שתי טיפות מים"

"אבא, תכנס לאינטרנט - זו סבתא". באלה המילים בישרה אתמול (יום ב') עירית שוורצמן לאביה, יעקב שוורצמן (60), על גילוי תמונה אבודה של אמו, שהלכה לעולמה לפני 20 שנה בגיל 67. התמונה פורסמה בפרוייקט "בעקבות הקהילה האבודה" של ynet, והיא אחת מ-145 צילומים שהוטמנו בקיר בית בעיר חלם שבפולין. לבד מכמה תמונות מזוהות של בני המשפחה המצלמת, נותרו המצולמים כולם באלמוניותם. איש לא ידע מי הונצח בצילומים. עד היום.


הצילום של אסתר שוורצמן. "בטוח שזו אמא"

 

בשעות אחר הצהריים זיהתה עירית, בתו של שוורצמן את סבתהּ, אותה זכתה להכיר בחייה. שוורצמן תושב נתניה, אב לשלוש בנות וסב לנכד, קיבל ממנה שיחת טלפון מרגשת: "בתי אמרה לי: אבא, תכנס לאינטרנט - 'זו סבתא'", הוא מספר ל-ynet. "אני נכנס לאתר ynet ורואה את אמא. אני בטוח לגביה ללא ספק, זו אכן אימי".


צילום משפחתיׁ(רפרודוקציה: עידו ארז)

 

שוורצמן הנרגש מיהר לטלפן לאחיו עם הגילוי. "אמרתי לו 'תגיע לאינטרנט מהר', וגם הוא אישר. אני בטוח שזו אמא גם כי הבת שלי דומה לה שתי טיפות מים".

  

בתמונה נראית אמו של שוורצמן כשהיא מחובקת על ידי בחור נוסף בפינת חדר, אולי במהלך ריקוד. מאחוריהם ניצבים שולחנות ועליהם פרושות מפות לבנות. שוורצמן מספר על התרגשות גדולה, לשוב ולראות את אמו בצעירותה. את הבחור שלצידה לא הצליח אמנם לזהות, אך על אמו הוא מספר: "שמה היה במקור אסתר רוזן. לאחר נישואיה לאבי, הפכה לאסתר שוורצמן. היא נפטרה לפני 20 שנה והייתה צעירה במותה, בת 67".


שוורצמן אוחז בצילום אמו (צילום: עידו ארז)

 

על שעברו הוריו בתקופת השואה הוא אומר: "שניהם יוצאי העיר חלם. הם הכירו בעיר לפני המלחמה. בפרוץ המלחמה הייתה שמועה שהגרמנים רוצים לתפוס את הגברים, אז אבי ברח לרוסיה קרוב לקזחסטאן.

 אסתר, אמי, נמלטה לגבול רוסיה". שוורצמן זוכר כי מדובר בנישואים שניים עבור אביו. "אשתו הראשונה של אבי ושני ילדיהם, האחד בן עשר והשני בן שמונה, נשארו בחלם כי הבינו שהגרמנים רודפים רק את הגברים. כשאבי ברח לרוסיה, הוא הבין כבר אז שהם כולם נספו בשואה במחנה סוביבור", הוא מספר בעצב.

 

"אחרי המלחמה אבי ואמי נפגשו שוב בחלם ונישאו לראשונה. הם הגיעו לאוסטריה לתחנת מעבר שם נולדתי אני. אני קרוי על שמו של הבן הצעיר של אבי, שנספה. הם הגיעו לארץ בדרך לא דרך ועלו לארץ בשנת 1949. יש לי אח צעיר שנולד כבר בארץ". על קיומן של התמונות שוורצמן לא ידע. "פגשתי את יוצאי חלם אבל לא ידעתי שיש כל כך הרבה תמונות", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התמונה של אסתר רוזן
הבת. דומה כמו שתי טיפות
אסתר רוזן לאחר השואה
צילום: עידו ארז
מומלצים