שתף קטע נבחר

לחזור אל העבר, להציץ לעבר העתיד

הצצה להתפתחויות הטכנולוגיות המרתקות של המאה ה-20, התפתחות הטיסות לחלל בדגש רוסי, מבט עדכני וגלובלי על ענייני סביבה, בלוג מדעי הפותח שער אל אפשרויותיו המדהיות של העתיד בתחום הביולוגיה ועוד אתרי מדע מומלצים

כשהביולוגיה תגיע לשלב הסינגולריות

אחד הנושאים החמים בשיח המדעי בשנים האחרונות הוא הסינגולריות. סינגולריות (בהקשרנו זה) היא אירוע עתידי שבו הקדמה הטכנולוגית והקדמה המדעית יגיעו לשלב שבו הן ישנו את העולם באופן דרמטי ומואץ ביותר. הסינגולריות היא מעין נקודת פריצה, שקשה לנו לחזות ולהבין מה יתרחש אחריה.

 

הבלוג "Biosingularity" עוסק בסינגולריות מן ההיבט הביולוגי שלה. בעלת הבלוג היא פרופסור למיקרוביולוגיה מניו-יורק. הבלוג דן בסוגיות עתידניות של ביולוגיה המובילות לסינגולריות, ונוכל למצוא בו חדשות מדע הנוגעות לחידושים ולפריצות דרך בביולוגיה וברפואה.

 

חדשות המדע בבלוג מתעדכנות באופן בלתי פוסק. נוכל לקרוא, לדוגמה, על פיתוח ממשק המקשר בין מערכת העצבים של משותק לגפיו, אולי תחילת הדרך ליצירת סייבורג (שילוב בין אדם למכונה) ועל גילוי רמז לגורם לאלצהיימר. באתר מוצג גם מידע חזותי, ובכלל זה סרטוני וידיאו קצרים. ניתן למצוא מידע על פי סדר אלפביתי של נושאים כגון הזדקנות, גנום, זיהום, טלומר וכמובן... סינגולריות. אפשר לנבור בארכיון הבלוג ולמצוא בו רשומות (פוסטים) החל מיוני 2005.

 

Biosingularity – בלוג מדעי הפותח שער אל אפשרויותיו המדהימות של העתיד בתחום הביולוגיה.

 

מבט עולמי על איכות הסביבה

קשה להפריז בחשיבות העיסוק באיכות הסביבה, במיוחד בתקופתנו, שבה כבר ניכרות השפעות שליליות בולטות של זיהום האוויר. ENN"" (ראשי התיבות של Environmental News Network) הוא אתר התורם להגברת המודעות לאיכות הסביבה על-ידי פרסום מידע עדכני שוטף הנוגע לנושא. מטרת האתר, על פי הגדרת מפעיליו, היא לספק לגולשים פרספקטיבה עולמית על נושא הסביבה וכן לקדם חשיבה, דיון ומודעות לנושא זה.

 

באתר העדכני מופיעות ידיעות סביבה בנושאים כגון "אנרגיה ומקורות טבעיים", "שינוי אקלים ומזג אוויר","בריאות וסגנון חיים" ו"בנייה ירוקה והתפתחות בת-קיימא". הידיעות החדשות ביותר, בכל הנושאים, מופיעות בחלק המרכזי של דף הבית, ואת כל הידיעות החדשות – גם את העדכניות ביותר וגם את אלה שפחות – ניתן לקרוא תחת הקטגוריות הנושאיות השונות. תדירות עדכון הידיעות באתר גבוהה מאוד, וידיעות חדשות מתווספות על בסיס יומיומי. האתר גם מספק מאמרי פרשנות של אישים שונים. ניתן לאתר מידע באמצעות קטגוריה של חיפוש, עד לתאריך 1.1.1997. מדי יום מציג האתר תמונה חדשה הנוגעת לסביבה. האתר מציע גם ניוזלטר המגיע ישירות לדוא"ל.

 

ENN – אתר עדכני למבט גלובלי על ענייני סביבה.

 

ציר הזמן של טיסות החלל

מקובל לקבוע את תחילת עידן החלל כחודש אוקטובר 1957, המועד שבו שוגר לראשונה לוויין מלאכותי מעשה ידי אדם – ספוטניק 1. יחד עם זאת, המחשבה, התכנון ואף שיגורן בפועל של רקטות לחלל החלו כבר זמן רב קודם. "chronology of space exploration" הוא אתר המציג את התפתחות המחשבה, התכנון והמעשה בטיסות החלל עוד הרבה לפני שנת 1957, דרך תקופתנו ועד עשרות שנים בעתיד.

 

דף הבית נחלק לכמה שערים לקריאה. אחד מהם עוסק במאה ה-20, ובו מובאים אירועים רבים הקשורים לטיסות חלל. שער אחר נוגע לטיסות החלל במאה ה-21, ונוכל למצוא בו חומר על אודות האירועים הנוגעים לטיסות חלל החל משנת 2000 ועד שנת 2007, ונוסף להם אירועים עתידיים מתוכננים, שהאחרון שבהם מבחינת סדר הזמנים הוא הנחתת חללית על פני ירחו של נפטון – טריטון, אירוע הצפוי להתרחש בשנת 2033. האתר מתאפיין בדגש רוסי, ולכן ניתן למצוא בו תיאור של אישים רוסים רבים שתרמו לטיסות החלל במהלך השנים.

 

"chronology of space exploration " – אתר המתאר את התפתחות הטיסות לחלל, עם דגש רוסי.

 

אנדריי סחרוב –למען המשטר הסובייטי ונגדו

אנדריי סחרוב, חתן פרס נובל לשלום לשנת 1975, אחד הפיזיקאים הסובייטים הבולטים בברית-המועצות לשעבר, היה ידוע כמבקר חריף של המשטר הסובייטי, אך בה-בעת גם כאבי פצצת המימן הסובייטית. "Andrei Sakharov: Soviet Physics, Nuclear Weapons and Human Rights" הוא אתר הסוקר את פועלו של האיש בשני צירים מרכזיים של חייו – הביקורת נגד המשטר הסובייטי שבו חי, ופיתוח הנשק הגרעיני עבור אותו המשטר. האתר מציג את סחרוב באמצעות קטגוריות כרונולוגיות הפורשות את חייו מלידתו בשנת 1921 ועד למותו בשנת 1989. ניתן למצוא בו מידע על חייו המוקדמים, בין 1921 ל-1944, על פיתוח פצצת המימן הסובייטית בין השנים 1950 ל-1956, על מאבקו למען זכויות האדם בין השנים 1969 ו-1979 ועוד.

 

Andrei Sakharov: Soviet Physics, Nuclear Weapons and Human Rights – אתר להצצה על אחד האישים הבולטים של המאה ה-20.

 

המאה ה-20 – מבט לאחור על ההישגים הטכנולוגיים

המאה ה-20 חלפה לה, אך אין זה מאוחר מכדי לקרוא על ההישגים הטכנולוגיים שהושגו במהלכה ולהתפעל מהם. "Greatest engineering achievements of the twentieth century" פורש מבחר גדול מאוד של הישגים טכנולוגיים שהושגו במאה ה-20. אלה מסווגים לעשרים נושאי-על, ובהם "רדיו וטלוויזיה", "כבישים מהירים", "חלליות" ו"אינטרנט". בתוך כל אחד מנושאי-העל ניתן לצפות גם בציר זמן המיוחד לנושא-העל, המציג את ההתפתחות הכרונולוגית של ההמצאות במהלך המאה ה-20. כמו כן, ניתן לצפות בציר זמן כללי.

 

Greatest engineering achievements of the twentieth century – אתר המציע הזדמנות להצצה על ההתפתחויות הטכנולוגיות של המאה ה-20.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספוטניק. פיסה מההיסטוריה
צילום: נאס"א
מומלצים