שתף קטע נבחר

עמרו מוסא: "ישראל לא תקבל דבר בחינם"

שרי החוץ של מדינות ערב החליטו כי צוותי העבודה שיוקמו כדי לקדם את יוזמת השלום מול ישראל, לא יכללו נציגים ממדינות שאינן מנהלות עימה מגעים דיפלומטיים אלא גורמים ירדניים, פלסטיניים ומצריים בלבד. מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא: "אין מנוס מפעולה מדינית ברורה של ישראל"

הליגה הערבית לא תשלח לשיחות עם ישראל נציגים ממדינות שאינן מנהלות עימה קשרים  - זו ההחלטה העיקרית שהתקבלה היום (ד') בכנס שרי החוץ של המדינות הערביות בקהיר. שרי החוץ גם קראו למצרים ולירדן לפעול בניסיון לשכנע את ממשלת ישראל לקבל את יוזמת השלום הסעודית  שאושרה מחדש בפסגת הליגה בריאד בסוף החודש שעבר, על פיה תיסוג ישראל לקווי 67 בתמורה לנורמליזציה עם כלל מדינות ערב.

 

שרי החוץ דנו באופן בו יעבדו צוותי הליגה הערבית כדי לקדם את היוזמה והחליטו כי בשלב זה לא יקחו חלק במגעים מדינות אחרות זולת מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית. בפסגה בריאד הוחלט על הקמת קבוצות העבודה, והציפיה הייתה כי בין היתר יישבו בהן נציגים ממדינות אשר לא מנהלות יחסים דיפלומטיים עם ישראל.

 

"אחת המטרות שבהתכנסות כאן בקהיר היא להרכיב צוותים מנציגי המדינות אשר להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל, על מנת ליצור קשר עם המפלגות הישראליות", אמר לסוכנות הידיעות איי-אף-פי גורם דיפלומטי שהיה מעורב בשיחות במהלך היום. לפי שעה קבוצות העבודה שיפעלו מול ישראל יהיו מורכבות מנציגים מצריים, ירדניים ופלסטיניים ומטרתן תהיה להציג את היוזמה הסעודית מ-2002 בפני גורמים פוליטיים ישראליים, בפני הממשלה, איגודים שונים, אישי ציבור ואינטלקטואלים.

 

מזכ"ל הליגה הערבית: "ישראל לא תקבל דבר בחינם"

מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, אמר היום בנושא המשא ומתן כי "הצד הערבי לעולם לא יעניק דברים בחינם לישראל. יוזמת השלום הערבית משקפת את העמדה הערבית ופירושה - חידוש תהליך השלום בהתאם לחוק הבינלאומי ובהתאם ללוח זמנים מוגדר כדי להגיע להסדר שלום כולל".

 

טרם כינוס שרי החוץ הערביים, במטה הליגה הערבית בקהיר, אמר מוסא: "אין מנוס מלהודיע למועצת הביטחון, למזכ"ל האו"ם ולקוורטט כי כי היוזמה הזאת (הסעודית) מבטאת את הקו המדיני הערבי". בדבריו הוא הדגיש את רצינותו של הצד הערבי לשלום ואמר כי "כדי שהערבים יושיטו את ידם לשלום חייבת להיות יד אחרת מושטת לעברה. כאשר מדברים על שלום, חייבים לדבר גם עם הצד השני על שלום".


עמרו מוסא, במרכז. מצנן את הרוחות (צילום: רויטרס)

 

אשר לקריאתו של אולמרט לשאת ולתת סביב היוזמה הערבית, אמר מוסא: "כל עוד איננו רואים שינוי בשטח ולא שינוי במדיניות הישראלית, הדיבורים הללו אינם מספיקים. אין מנוס מפעולה מדינית ברורה של ישראל". 

 

בתוך כך דווח היום כי עבדאללה מלך ירדן שוחח עם ראש הממשלה והדגיש בפניו את החשיבות שבקידום תהליך השלום, זאת כדי להגיע לתוצאות מעשיות במסגרת לוח זמנים מוגדר ובהתאם לפתרון של שתי מדינות ותכנית השלום הערבית. סוכנות הידיעות הירדנית "פטרה" דיווחה כי המלך הירדני הביע את תקוותו כי פגישותיו של אולמרט עם נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), יביאו לחידוש השיחות בין הצדדים לקראת הגעה להסדר כולל.


שר החוץ הירדני, עבד אל-אלה אל-חטיב, במרכז (צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר התייחס ראש הממשלה אהוד אולמרט בוועדת חוץ וביטחון, ליוזמות השלום עם הפלסטינים. "המסגרת המחייבת נשארה מפת הדרכים", הבהיר. "מי שירצה לדבר איתנו, נדבר איתו. אני לא דוחה ולא מקל ראש בשום דבר, אך אין תחליף למשא ומתן ישיר עם הפלסטינים".

 

על פגישת שרי החוץ של המדינות הערביות המתונות בקהיר אמר ראש הממשלה כי זהו מהלך חשוב, ש"ברור לחלוטין שהוא נובע מתוצאות מלחמת לבנון השנייה. נוצרה מודעות אצל אותן מדינות אשר הבינו שבמזרח התיכון ישראל איננה הסכנה אלא הטרור הוא האיום המרכזי. יש לעודד את אותן המדינות". בדבריו בוועדה אמר ראש הממשלה כי ארצות הברית שוקלת ליזום מפגש אזורי בין מספר מדינות, בו ישתתפו גם ישראל וסעודיה.

 

שלשום אמרה שרת החוץ, ציפי לבני, בנושא המשא ומתן מול הפלסטינים כי "אין כוונה שמדינות ערב יחליפו את המסלול הישיר הישראלי-פלסטיני, אבל הן בהחלט יכולות וצריכות לתמוך בו". בפגישה עם השליח הסיני למזרח התיכון היא אמרה: "כפי שישראל נותנת אופק מדיני לפלסטינים, יכולות מדינות ערב לתת אופק מדיני לישראל, כבר עתה, במקום לחכות לסיום הסכסוך. כך, גם העולם הערבי יידרש לחזק את הפלסטינים המתונים בנקודות ההכרעה והפשרה שיידרשו".

 

בדבריה, חיזקה לבני את דבריו של אולמרט, שאמר כבר ביום ראשון בישיבת הממשלה כי "בתום ועידת מדינות ערב אמרתי שאנו מוכנים לדון עם כל הרכב של מדינות ערביות. אשמח לשמוע כל יוזמה שלהם, כל רעיון שלהם, כמו שהם ישמעו את הרעיונות שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ הפלסטיני, זיאד אבו עמר
צילום: רויטרס
ראש הממשלה אהוד אולמרט
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
עמרו מוסא. פעולה מדינית
צילום: איי פי
מומלצים