שתף קטע נבחר

אולמרט: "מוכנים לדבר עם כל גורם שיחפוץ בכך"

ראש הממשלה ממשיך להאמין כי קיים אופק מדיני, גם לאחר ששרי החוץ הערביים לא הסכימו להתפשר על הרכב צוותי העבודה שיפעלו מול ישראל והבהירו כי הם מצפים לשורת צעדים משמעותיים. עם זאת הוא מסייג: "אנו מוכנים להאזין להצעות מדינות הליגה הערבית, אך לא בהכרח לקבל את דעתן". הבוקר ייפגש אולמרט עם שר ההגנה האמריקני

ההחלטות שהתקבלו אתמול בכנס שרי החוץ של מדינות ערב בקהיר והטונים הצורמים משהו שעלו משם, לא ריפו את ידיו של ראש הממשלה אהוד אולמרט. "ישראל מוכנה לדבר עם כל גורם שיחפוץ בכך", אמר אולמרט למקורביו. "היא מוכנה להאזין להצעות מדינות הליגה הערבית, אך לא בהכרח לקבל את דעתן. ישראל תאמר את עמדותיה ותביע את דעתה בפני אותם גורמים שיחפצו לדבר איתה".

 

שרי החוץ דנו אמש באופן בו יעבדו צוותי הליגה הערבית כדי לקדם את יוזמת השלום הסעודית והחליטו כי בשלב זה לא יקחו חלק במגעים מול ישראל מדינות אחרות זולת מצרים, ירדן והרשות הפלסטינית. בפסגה בריאד בחודש שעבר הוחלט על הקמת קבוצות העבודה, והציפיה בירושלים הייתה כי בין היתר יישבו בהן נציגים ממדינות אשר לא מנהלות יחסים דיפלומטיים עם ישראל. גם מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, לא נשמע אופטימי כאשר אמר: "כל עוד איננו רואים שינוי בשטח ולא שינוי במדיניות הישראלית, הדיבורים אינם מספיקים. אין מנוס מפעולה מדינית ברורה של ישראל".

 

בכנס בקהיר סיכמו השרים גם כי התנאי להתחלת המשא ומתן עם ישראל הוא שינוי במדיניותה ובכלל זה השעיית שורה של צעדים "כצעד של רצון טוב". המזכ"ל מוסא הסביר במסיבת עיתונאים בתום הישיבה: "אנו מדברים על כך שישראל תשתנה את מתווה התנהגותה בשטחים הכבושים, שתנקוט בצעדים דרושים, חשובים ומהותיים כמו הפסקת הבניה בהתנחלויות, הפסקת בניית הגדר, הפסקת החפירות (בהר הבית), הפסקת המצור על העם הפלסטיני – אלה עניינים עיקריים. רק אז אפשר יהיה להתחיל לנהל משא ומתן".

 

הסעודים אף ניצלו את ההזדמנות כדי לשוב ולהכחיש שאין ולא היו להם מגעים ישירים עם ישראל.

 

וכאילו כדי לשפוך עוד מים צוננים על האווירה, הדגיש שר החוץ של בחריין, השייח חאלד בן אחמד אל חליפה, כי ההחלטה אמש אין פירושה שמדובר בתחילתה של נורמליזציה עם ישראל. "צריך להפריד בין נורמליזציה לבין המגעים עם ישראל", אמר. "המגעים הם כדי להעביר את המסר, לחלוטין אין מדובר בנורמליזציה".

 

דבריו של ראש הממשלה אתמול בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת משמשים לדעתו כתגובה ראויה להחלטת שרי החוץ הערבים בקהיר. "המסגרת המחייבת מבחינתנו הייתה ונותרה מפת הדרכים", אמר שם אולמרט. "מי שירצה לדבר איתנו - נדבר איתו. אני לא דוחה ולא מקל ראש בשום דבר, אך אין תחליף למשא ומתן ישיר עם הפלסטינים".

 

ראש הממשלה אמר עוד כי פגישת שרי החוץ של המדינות הערביות המתונות בקהיר היא מהלך חשוב, שנובע מתוצאות מלחמת לבנון השנייה. "נוצרה מודעות אצל אותן מדינות אשר הבינו כי במזרח התיכון ישראל איננה הסכנה. הטרור הוא האיום המרכזי. יש לעודד את אותן המדינות", אמר ראש הממשלה והוסיף שארצות הברית שוקלת ליזום מפגש אזורי בו ישתתפו גם ישראל וסעודיה.


אהוד אולמרט בכנס ראשי הבונדס (צילום: דודי ועקנין)

 

בלשכת ראש הממשלה נמנעו אמש מלהגיב לדברי מזכ"ל הליגה הערבית. עם זאת הזכירו שם שאולמרט מאוד רציני בכוונתו לנהל דיאלוג עם כל גורם שיוכל לקדם את השלום. בלשכה הזכירו את דבריו של אולמרט בעת ביקור קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בירושלים: "אם ישראל תוזמן לוועידה עם מדינות ערב המתונות - אהיה מוכן לבוא לשם בעצמי. אני רוצה לנצל את ההזדמנות כדי להזמין את כל מנהיגי ערב, כולל את המלך הסעודי. אני מודיע לראשי מדינות ערב שאם מלך סעודיה ייזום מפגש של ראשי המדינות המתונות ויזמין אותי וגם את יו"ר הרשות הפלסטינית, אשמח לבוא לשם ולהשמיע את דעתנו".

 

התיאום עם ארה"ב נמשך; אולמרט ייפגש עם שר ההגנה

דברי אולמרט ממשיכים להיות מתואמים עם הצמרת המדינית בוושינגטון, בראשה הנשיא ג'ורג' בוש ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס. עמדתו של אולמרט, כך מקורביו, זוכה מהם לגיבוי נרחב, זאת על רקע הכרתו במתווה מפת הדרכים של הנשיא כזה שיוביל את הדיאלוג להסדר עם הפלסטינים. האמריקנים גם הם סבורים שעל היוזמה המדינית של הליגה הערבית להשתלב במתווה שקבע בוש, כדי לנטרל את השפעות הטרור והמדיניות האגרסיבית של ציר הרשע, הכולל את איראן, דמשק, החיזבאללה והחמאס, כדי שאכן ניתן יהיה להגיע לנוסחת "שתי מדינות לשני עמים".

 

הבוקר ייפגש ראש הממשלה אולמרט עם שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס בלשכתו בירושלים. מלבד הצגת עמדתה של ישראל בנוגע למאבק בציר הרשע, צפויים השניים לדון בפיתוח היחסים האיסטרטגיים בין המדינות. אולמרט ידון עם גייטס גם בסוגיית התגרענות איראן והמשך התהליך הדיפלומטי לעצירת סכנה זו על יציבות המזרח התיכון והקהילה הבינלאומית כולה. גייטס צפוי להיפגש הבוקר גם עם ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ ציפי לבני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
אולמרט. לא פוסל אף פרטנר
צילום: דודי ועקנין
הליגה הערבית. מסר צונן
צילום: רויטרס
שר ההגנה גייטס. ישמע את עמדות ישראל בנושא איראן
צילום: ניב קלדרון
מומלצים