שתף קטע נבחר

מלך ירדן: אמצו את יוזמת השלום הערבית

בפגישה עם יו"ר הכנסת ומ"מ נשיא המדינה, דליה איציק, בעמאן, קרא עבדאללה מלך ירדן לישראל לזנוח את הצעדים החד-צדדיים ולהיכנס למו"מ לשלום על בסיס היוזמה הערבית. "ישראל חייבת להכיר בכל זכויות הפלסטיניות, לרבות הקמת מדינה פלסטינית", אמר. איציק הזמינה את המלך לכנסת

ירדן מצטרפת ללחץ לאמץ את היוזמה הערבית: עבדאללה מלך ירדן קורא אחר הצהריים (יום ה') לישראל לזנוח את הצעדים החד-צדדיים שנכשלו לדבריו ולהיכנס למו"מ עם הפלסטינים. בפגישה עם יו"ר הכנסת ומ"מ נשיא המדינה, דליה איציק, קרא המלך לישראל לאמץ את יוזמת השלום הערבית. לדבריו, הפגישה עם איציק היא חלק ממהלכי השלום אותה מוליכה ירדן.

 

הוא קרא לישראל לא להחמיץ את ההזדמנות לשלום במזרח התיכון. "כצעד ראשון לקראת סיום הסכסוך עם הפלסטינים, ישראל חייבת להכיר בכל זכויות הפלסטיניות לרבות הקמת מדינה פלסטינית". הוא יצא נגד בניית הגדר ונגד ההתנחלויות ואמר: "אני רוצה שלום עוד בדורנו. אני דואג לדורות הבאים".


המלך הירדני ודליה איציק (צילום: משה מילנר, לע"מ) 

 

איציק הזמינה את מלך ירדן לנאום במשכן הכנסת כדי לאפשר לו להשמיע את דבריו לעם בישראל. היא ציינה בפניו את האהבה הגדולה והאמיתית של העם בישראל לאביו המנוח, המלך חוסיין, וקראה לו להגיע לירושלים כדי לנסות ולשכנע את הציבור בישראל שהיוזמה הערבית ראויה.

 

במהלך הפגישה בין המלך עבדאללה לח"כ איציק ומאוחר יותר בין הבכירים הירדנים לחברי הכנסת מישראל, הדגישו הירדנים שהם נחושים לשכנע את העם בישראל להגיע להסכם שלום עם כל מדינות ערב על בסיס היוזמה הערבית. המלך אמר כי מדובר בהזדמנות היסטורית שאסור להחמיצה. מנגד אמרו חברי הכנסת כי לישראל הסתייגויות רבות מהיוזמה הערבית.

 

חבר הכנסת צבי הנדל (האיחוד הלאומי-מפד"ל) אמר: "התרשמתי שהמלך עושה מאמצים עליונים על-מנת להביא למהלך של שלום". ח"כ ישראל חסון (ישראל ביתנו) אמר: "המפגש עם הירדנים כרגיל היה לבבי ונעים. זה היה ניסיון לשכנע אותנו שיוזמת השלום הערבית ראויה. אני אומר שמצד אחד צריך לבדוק, אבל מצד שני צריכים להיות זהירים". מקורביה של יו"ר הכנסת אמרו שההחלטה לצרף למשלחת שמונה חברי כנסת מכמה סיעות נועדה להביא בפני המלך את שלל הדעות בישראל.

 

לאחר פגישתה של איציק עם המלך ואשתו - המלכה ראנייה, הצטרפו אליהם שאר חברי הכנסת במשלחת לארוחת צהריים. יושב ראש ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת צחי הנגבי, אמר בתום ארוחת הצהריים כי מדובר במפגש בעל חשיבות רבה. "המלך דיבר על היוזמה הערבית ושמע את עמדותינו בפתיחות".

 

במקביל, נמשכות הפגישות המדיניות עם שר ההגנה האמריקני בירושלים. ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ ציפי לבני, אמרה מוקדם יותר בפגישתה עם שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, המבקר בישראל כי "הנושא הפלסטיני צריך ויכול להתקדם במסלול דו-צדדי מול ישראל. הליגה הערבית יכולה לתמוך בתהליך דווקא על ידי הפגנת גמישות שתקל על הפלסטינים, ועל ידי חיזוק הצעדים החיוביים של ישראל".

 

שרי החוץ של מדינות ערב החליטו אתמול כי צוותי העבודה שיוקמו כדי לקדם את יוזמת השלום מול ישראל, לא יכללו נציגים ממדינות שאינן מנהלות עימה מגעים דיפלומטיים אלא גורמים ירדניים, פלסטיניים ומצריים בלבד. שרי החוץ גם קראו למצרים ולירדן לפעול בניסיון לשכנע את ממשלת ישראל לקבל את יוזמת השלום הערבית שאושרה מחדש בפסגת הליגה בריאד בסוף החודש שעבר, לפיה תיסוג ישראל לקווי 67 בתמורה לנורמליזציה עם כלל מדינות ערב.

 

מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, אמר בנושא המשא ומתן כי "הצד הערבי לעולם לא יעניק דברים בחינם לישראל. יוזמת השלום הערבית משקפת את העמדה הערבית ופירושה - חידוש תהליך השלום בהתאם לחוק הבינלאומי ובהתאם ללוח זמנים מוגדר כדי להגיע להסדר שלום כולל".

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר אמש בנאום בפני בכירי ארגון הבונדס של אירופה ודרום אמריקה, שהגיעו לירושלים: "אנו רואים התחלת ניצנים של הבנה ממדינות שמעולם לא היו איתנו ביחסים, שמבינות שמדינת ישראל היא כוח שאי אפשר להתעלם מקיומו ואי אפשר להתעלם מעתידו. יש עוד דרך ארוכה ואויבים רבים, אבל יש גם התחלה של ניצנוצים אחרים של התפתחויות המצביעות על סיכוי, שבשנים הקרובות נצליח לעשות עוד כברת דרך לקראת אפשרות של סיום הסכסוכים עם שכנינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבדאללה, רעייתו ודליה איציק
צילום: משה מילנר, לע"מ
פגישה בעמאן
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים