שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

היום שאחרי: ועדת וינוגרד מתכוננת לדו"ח הסופי

הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד ממשיך להכות גלים. חברי הוועדה המשיכו היום בעבודתם. על הפרק: דיון בפרסום עדויות הבכירים, פגישות עם הורים שכולים וסבב עדויות נוסף לקראת פרסום הדו"ח המלא בקיץ הקרוב. ההחלטה אם לקבוע המלצות אישיות תיפול רק בדו"ח הסופי

יממה לאחר שוועדת וינוגרד הטילה את הפצצה, משפטנים עדיין עסוקים בשאלה האם הדו"ח מחייב את ראש הממשלה להתפטר. בינתיים, ועדת וינוגרד ממשיכה בעבודתה כרגיל ומתכוננת להגשת הדו"ח הסופי בקיץ. כל זאת, כשברקע כבר הוגשה הבוקר (יום ג') עתירה ראשונה לבג"ץ בנושא.

 

 

בעוד שראש הממשלה נראה היום כמי שלא עצם עין במהלך הלילה, חברי ועדת וינוגרד השכימו קום והתכנסו כבר ב-8:30 בבוקר בבית הנפט ברמת אביב בתל-אביב וחזרו לעבודה השוטפת. המשימה הבאה שלהם: דיון ראשון על גיבוש הדו"ח הסופי. חברי הוועדה דנו בין היתר בפרסום עדויותיהם של הבכירים שהופיעו בפני הוועדה. ההערכות הן שהפעם לא יחכו לדקה ה-90 והחומרים יפורסמו בהקדם.


חברי הוועדה (צילום: גיל יוחנן)

 

הפגישות הבאות הצפויות לחברי הועדה כוללות מפגש עם ההורים השכולים, שביקשו להעלות בפני חברי הועדה את הממצאים שהם מצאו והטענות שלהם לגבי הממשלה. לאחר מכן, צפוי להתחיל סבב עדויות נוסף, שככל הנראה יהיה פומבי, כפי שהתחייב לכך השופט אליהו וינוגרד בבג"ץ.

 

הדו"ח הסופי, שיתפרסם בחודש אוגוסט, יכלול התייחסות ספציפית יותר לגבי אירועי ימי המלחמה, ובין היתר תסקור הוועדה בפירוט את 48 השעות האחרונות, שבהן הונחתו חיילים באזור הליטני, לפני כניסת הפסקת האש לתוקף. ביומיים הללו נהרגו 33 חיילים. עד לדו"ח הסופי, יעקבו חברי הוועדה אחרי יישום המסקנות מהדו"ח החלקי ויקבלו החלטה האם להמליץ על התפטרות הממשלה, אם לא ייושמו מסקנותיהם.

 

בדו"ח החלקי לא הוציאה ועדת וינוגרד מכלל אפשרות שתמליץ על הפסקת כהונתם של ראש הממשלה ושר הביטחון: "לעתים, אין אפשרות ממשית להגיע לתיקון הכרחי ודחוף בלי להחליף את אלה שמילאו תפקידי מפתח באירועים שנבדקו... לסיכום, ההחלטה אם לקבוע המלצות אישיות בין בדרג המדיני ובין בדרג הצבאי תיפול אצלנו רק לאחר בדיקת המערכה בכללותה ובמסגרת הדו"ח הסופי", נאמר בפרק 2.

 

"אם אולמרט מתפטר, כל הממשלה מתפטרת"

האם הדו"ח מחייב משפטית את התפטרות הממשלה או ראש הממשלה? פרופ' אריאל בנדור, מומחה למשפט חוקתי מהפקולטה למשפטים באוניברסטית חיפה, השיב לשאלת ynet: "נושא ההמלצות האישיות הוא נושא ציבורי ופוליטי שיש לו השלכות רבות".

 

לדבריו, "בשלב זה, הוועדה בחרה בצורה מאוד מודעת ומפורשת לא לתת המלצות אישיות. זה הדבר הראוי. הנושא איננו משפטי. הוא רחב יותר, מבחינה ציבורית ופוליטית, והתקווה היא שהציבור והרשויות השונות יסיקו את המסקנות הנדרשות".

 

האמירות של מקורבי ראש הממשלה לפיהן הוועדה, במודע, לא מעוניינת שאולמרט ילך הביתה, מבוססת על דברים שנכתבו בדו"ח?

 

"לא. הוועדה לא רואה לנכון להתייחס לשאלה האם ילכו הביתה. בשלב הזה היא לא מביעה עמדה. היא מעבירה את ההכרעה לזירה הפוליטית והציבורית. זה לא עניין של אדם ספציפי שעוזב תפקיד כזה או אחר. יש היבט חוקתי, עקרוני והיסטורי להתפטרות ראש ממשלה, והוועדה מודעת לכך. יכול להיות שזו הסיבה, שלפי שעה, היא לא הייתה מעוניינת להתייחס לשאלה, ולכן העבירה את הכדור למגרש הציבורי. היא מסרה לציבור את הנתונים כדי שהוא יסיק את המסקנות", ציין בנדור.

 

בקרוב צפויים להתפרסם גם הפרוטוקולים של הוועדה. האם הם עדיין רלוונטיים?

 

"חשוב להעיר שגם בית המשפט העליון בפסיקתו וגם רבים מן המשפטנים שהתייחסו לכך, ציינו שכדי להעריך את הדו"ח כראוי יש צורך בפרוטוקולים. זה תמוה בעיני ששכחו את העקרונות האלה משניתן דו"ח חריף. כמו שאסור לצאת למלחמה בפזיזות, כך גם לא צריך להגיב במהירות על הדו"ח מבלי לבדוק אותו. צריך לחכות לחומר, לפרוטוקולים המלאים. צריך לקרוא את הדו"ח ברצינות ולבדוק את החומר עליו התבססה הועדה. לא מדובר בשום דבר בהול. הבהילות היא במישור הפוליטי".

 

אם ראש הממשלה יתפטר - מה יקרה אחר כך?

 

"אם ראש הממשלה מתפטר, הממשלה כולה מתפטרת. במצב כזה יש ממשלת מעבר - שאינה כולל את מי שהתפטר - והממשלה צריכה לבחור את ממלא המקום. לאחר מכן יש הליך שבו הכנסת צריכה לתת את האמון, ואם לא אז הולכים לבחירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת וינוגרד. עבודה כרגיל
צילום: גיל יוחנן
לילה קשה עבר על אולמרט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים