שתף קטע נבחר

אולמרט ופרץ: היינו חוזרים על הפעולה גם היום

"ההחלטה לצאת למלחמה הייתה נכונה, עוד שעות של דיונים היו רק מחזקים אותה", אומר שר הביטחון, השוקל בעצמו להתפטר. עדכן את עמיתיו על המהפכה שעובר צה"ל: "אחרי שש שנים, המילואימניקים מתאמנים". אולמרט הסביר למה לא יתפטר: "אפשר לעשות לעצמנו חיים קלים, אבל אף ממשלה לא תיישם את ההמלצות זולתנו". הממשלה אישרה: צוות בראשות ליפקין-שחק יתרגם את ההמלצות לצעדים בשטח

"ההחלטה לצאת למלחמה הייתה נכונה", שב ואומר היום (ד') שר הביטחון, עמיר פרץ, בתגובה ראשונה על הדו"ח החריף של ועדת וינוגרד - שמצאה גם אותו אחראי אישית לכשלים החמורים. ראש הממשלה השמיע דברים דומים: "גם היום הייתי מקבל החלטה דומה והייתי הולך על אותו מהלך נגד חיזבאללה". הוא הוסיף שאין אפשרות למנהיג לדעת ב-100% שיוכל להשיג את המטרות והיעדים שהציב לעצמו. "זאת החלטה מנהיגותית", אמר. 

 

בישיבת ממשלה מיוחדת, שעסקה במסקנות הקשות של ועדת הבדיקה למלחמת לבנון השנייה, הודה פרץ - שטרם החליט סופית אם יישאר בתפקידו: "תהליך של עוד שעות ודיונים היה מחזק את ההחלטה לצאת למלחמה". הוא הוסיף כי כעת, על הממשלה "לבחון את עצמה על התכלית האסטרטגית. הדבר המרכזי הוא לחזק את צה"ל, הגורם המקצועי מספר אחת. לא צריך לבנות מטכ"ל-משנה; אני חושב שיש מקום ליצור נקודות מבחן, כאשר גם המערכת הצבאית צריכה לתת תשובות באשר לפערים בין התכלית האסטרטגית שהוצגה - לביצוע". 

 

ומה הלאה? "הציבור מצפה ממנהיגיו ונבחריו לפעול בהיגיון, בתבונה ומתוך אחריות", אומר שר הביטחון. "אין לי ספק שהפעולה הייתה מתוך אחריות לאומית, מתוך השקעה לתת את התבונה הנדרשת באותה עת. יכולתי לפרט פרקים שלמים מהדו"ח; אנו רואים שם ביקורת משמעותית על המדיניות שהובילו במשך שנים, פעם אחר פעם".  

 

שר הביטחון קרא ליישם את ההמלצות בדבר חיזוק מערכות הבקרה והמועצה לביטחון לאומי, ודיווח לעמיתיו על מטה מייעץ של אלופים במיל', שהחל בייסודו. בנוסף, ביקש פרץ מדן מרידור לעדכן את תפישת הביטחון, לאור המלצות ועדת וינוגרד. הוא סיפר שהיו סימני שאלה בדיונים במשרד הביטחון, ו"לא הייתה מונוליטיות". להגנתו, לאור הביקורת על שלא שאל שאלות, אמר: "לא אחת דרשתי שהעמדות השונות שהיו בתוך המטכ"ל יוצגו בפנינו".

 

"יש לי אמון מוחלט ברמטכ"ל החדש", הבהיר פרץ. "יש תחושה של מהפכה בצבא. הממשלה יכולה לזקוף תהליך זה לזכותה בהחלטה לתקצב ולתת תוכנית אמונים שלא הייתה כמותה. מאז השלמת התחקירים מתקיימת פעילות אינטנסיבית, נקבעו מדדי איכות לכל חייל ויחידה. היום אנשי מילואים בכל מקום שאתה פוגש, כאלה שלא התאמנו חמש או שש שנים, מתאמנים".

 

דילמת ההתפטרות

בסביבתו של פרץ יש הסבורים כי עליו להתפטר עוד היום, לפני ההפגנה, כדי להסיט את האש לעברו של ראש הממשלה באופן בלעדי. גם שרת החוץ, ציפי לבני, שוקלת את צעדיה. היא תיוועד אחר הצהריים ביחידות עם אולמרט, ולאחר מכן תכנס מסיבת עיתונאים. אנשיה חוששים מתרחיש במסגרתו היא מתפטרת - וראש הממשלה מחליט באופן מיידי על ממלא-מקום אחר. או אז, אם וכאשר ילך גם הוא - לבני לא תהיה המחליפה הראשונה.   

 

אולמרט עקץ בישיבה את הקוראים עליו תגר, אך הבהיר: "אני לא עושה חשבון

 עם אף שר ועם אף ממלא תפקיד ... אני מציע להשקיע בתיקון ולימוד הכשלים. אף אחד לא יעשה זאת זולתנו". הוא הוסיף: "אפשר לעשות לעצמנו חיים קלים, לומר: הייתי גאה לשרת את עם ישראל - ושלום. אני יודע על סמך לקחים של ועדות חקירה אחרות, ששום ממשלה לא תעשה את מה שצריך - רק הממשלה שלנו יכולה לעשות זאת".

 

בינתיים, הממשלה אישרה פה-אחד את הצעת ראש הממשלה לאמץ את עיקרי הדו"ח ולפעול ליישום ההמלצות המופיעות בו. לשם כך נקבעו שני מנגנונים: צוות היגוי מקצועי בראשותו של אמנון ליפקין-שחק, שיורכב מגורמים בתוך המערכת הממשלית, נציגי צה"ל, משרד החוץ וגורמים חיצוניים נוספים - וכן ועדת מעקב של שרים בראשות אולמרט עצמו, ולצדו השרים אבי דיכטר ורפי איתן.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מתוך אחריות לאומית: פרץ
צילום: רויטרס
קרב מתוקשר: אולמרט ולבני
צילום: איי פי
יתרגם את ההמלצות: ליפקין-שחק
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים