שתף קטע נבחר

טרגדיה: סירופ מורעל מתוצרת סין הרג מאות ילדים

הניו יורק טיימס: במקום גליצרין, שלח היצרן מסין חומר תעשייתי רעיל, דיהטלין גליקול, שהוחדר לתרופות וגרם למות 365 ילדים בפנמה. מקרי מוות התגלו גם במדינות נוספות. משווק תרופות אמריקני: "תעשיית התרופות בסין היא חור שחור"

שערוריית ענק בעולם התרופות. תרופות המיוצרות בסין גרמו למותם של מאות ילדים ברחבי העולם. כך מפרסם אתמול (ב') הניו יורק טיימס בעמוד הראשון. על פי העתון, מגוון רחב של תרופות שנלקחות כסירופ - נגד שיעול, שפעת ועוד - הכילו את החומר דיהטלין גליקול (diethylene glycol, או בקיצור DEG), חומר רעיל על בסיס גליצרין.

 

העיתון מספר כי לפי דיווחים מפנמה, החומר הוחדר לתרופות בלא יודעין, וגבה מחיר נורא. 365 ילדים מתו בשנה החולפת, ובממשלת המדינה השוכנת קרוב לקו המשווה חוששים כי כעת, עם תחילת עונת הגשמים, יעלה הביקוש לתרופות ומחיר הקורבנות יאמיר גם כן.

 

DEG הוא תוצר תעשייתי מסיס, שמעלה את טמפרטורת הרתיחה של מים מעל 100 מעלות צלסיס ומוריד את טמפרטורת הקיפאון מתחת ל-0 מעלות, ועל כן נמצא בנוזלים נגד קיפאון. תעשייני תרופות חיפשו חומר מסיס כתחליף זול לגליצרין היקר שמשמש בהצלחה בתרופות, מוצרי מזון, משחות שיניים ועוד.


ייצור תרופות. תעשיה פורחת של זיופים (צילום: מאיר אזולאי)

 

לפנמה הגיע הרעל דרך הים, ב-46 חביות. החקירה הובילה מנמל קולון בפנמה עד לשפך נהר היאנג-צה בסין, לאזור תעשיה אותו מכנים המקומיים "עיר הכימיקלים" ומשם הגיעו החביות, ובתוכן הרעל, מאסיה למרכז אמריקה. על החביות נכתב "מכיל 99.5% גליצרין". בדרך עגנה האוניה בבייג'ינג ובברצלונה, אך באף נמל לא טרחו לבדוק את תכולת החביות.

 

זהותם של בעלי החברה שייצרה את החומר ושיווקה אותו כגליצרין עדיין לא ידועה, מה שמקשה על איתור משלוחים נוספים. "זו בעיה בקנה מידה עולמי והיא זקוקה לטיפול בקנה מידה עולמי", אמר ד"ר האנק בקדאם, המפקח הבכיר על סין מטעם ועדת הבריאות העולמית. השגרירות האמריקנית בבייג'ינג מסרה כי "נציגי הממשל בסין אליהם פנינו לא התלהבו לשתף פעולה, ואיננו יכולים להיות אופטימיים באשר לסיכויים לאתר משלוחים נוספים הנושאים את החומר הרעיל".

 

גם בסין גרם הסירופ המזויף והרעיל לכמה מקרי מוות אך המספר המדויק אינו ידוע. מדינות נוספות בהן התגלו מקרי מוות כתוצאה מהרעלת DEG הן האיטי,

 בנגלדש, ארגנטינה, ניגריה והודו. כעת חושדים כי תרופות מזויפות מסין גרמו למקרי מוות המוניים נוספים, כמו בבנגלדש ב-1992 או בהאיטי לפני עשר שנים, אז מתו באי הקאריבי 88 ילדים. חוקרים מטעם מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מצאו אז כי מקור ההרעלה היה בעיר דליאן שבסין, אבל נסיונותיהם לבקר במפעל ולבחון מקרוב אחרי תהליך הייצור נתקלו בהתנגדות שלטונות סין. שנה לאחר מכן קיבלו החוקרים אישור להיכנס לסין ומצאו שהמפעל עבר למקום אחר והמבנה הקודם נהרס.

 

ב-1937 אירעה בארצות הברית הרעלה המונית במהלכה מתו 107 אנשים שנטלו תרופה אשר הכילה DEG. הפרשה החמורה גרמה לממשל האמריקני להקים את מינהל התרופות והמזון.

 

"תעשיית התרופות בסין היא חור שחור" 

תעשיית התרופות הסינית הציפה את השווקים בחיקויים זולים לתרופות, וביקורת רבה נמתחה על הענק האסייתי המתעורר בעקבות זאת. הממשל הסיני מעוניין אמנם להגביל את יצרני התרופות, ובשנה שעברה אף נעצרו שני יצרנים בחשד שקיבלו שוחד בתמורה לאישור תרופות. בעקבות כך הוסרו מהמדפים 440 מוצרים תוצרת סין - כך מסר ארגון הבריאות העולמי. אבל בינתיים הודיעו הסינים כי אף חוק לא נפרץ בכל הקשור להרעלה ההמונית בפנמה. או כפי שהתבטא משווק תרופות אמריקני: "תעשיית התרופות בסין היא עבורנו חור שחור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
"בעיה גלובלית שצריך לטפל בה באופן גלובלי"
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים