שתף קטע נבחר

ברק: אשב עם אולמרט, אך עליו להסיק מסקנות

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, שבר שתיקה וקרא לראש הממשלה אולמרט להסיק מסקנות אישיות מדו"ח וינוגרד. אם יעשה זאת, אמר ברק, "תיסלל הדרך להשתתפותנו בממשלה". אם לא - ברק מתכוון לפעול לקיום בחירות אם ינצח במירוץ לראשות העבודה. ועד לבחירות? יתרום "מהנסיון האישי" ובלי למצמץ יסכים לכהן כשר ביטחון בממשלת אולמרט

"דו"ח ועדת וינוגרד הוא דו"ח קשה, שקביעותיו מצדיקות הסקת מסקנות אישיות. הרמטכ"ל (לשעבר - א.ש) הגיע למסקנותיו ופעל על פיהן. שר הביטחון הסיק בדרכו שלו מסקנות אישיות מהדו"ח. אני מאמין כי גם רה"מ, אותו אני מעריך ומוקיר כפטריוט ישראלי, ימצא את הדרך הראויה להסיק את מסקנותיו. עד כה, הדבר לא קרה". כך פתח הערב (יום ג') ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, מסיבת עיתונאים שקיים בקיבוץ שדות ים, שבה שבר שתיקה ארוכה.

 

ברק, שרבים במערכת הפוליטית ציפו למוצא פיו כדי לדעת אם יסכים לשבת בממשלת אולמרט, לא פסל כלל את האפשרות. הוא אמר כי אם יוסקו המסקנות על ידי אהוד אולמרט, תיסלל לדעתו הדרך לממשלה חדשה "שבה נוכל להשתתף" - וכך ינהג אם ינצח בפריימריז לראשות העבודה. עם זאת, אם לא יוסקו מסקנות - יפעל ברק לגיבוש הסכמה רחבה במפלגתו ובכנסת, כדי לערוך בחירות לכנסת ה-18 במועד מוסכם. ברק לא נקב במועד מועדף ורבים העריכו שברק מתכוון למועד מאוחר, שיאפשר לו לכהן כשר ביטחון זמני בממשלת אולמרט.

 

"בתקופת המעבר, ולאור האתגרים הכבדים הרגישים והדחופים שבפני ישראל, אהיה מוכן - אם התנאים יאפשרו זאת - לתרום מניסיוני ככל יכולתי לתיקון הארוך הנדרש במערכת הביטחון ובצה"ל וחשובה בעיני מאוד נוכחות שרינו בממשלה", ציין. הוא הוסיף כי הוא נכון לקיים "התחייבות" שנתן בעבר ו"לשרת כשר ביטחון".

 

ברקע הדברים, התייחס ראש הממשלה לשעבר גם לחלקו בדו"ח וינוגרד, ולביקורת על התנהלות הצבא והדרג המדיני מאז יצא צה"ל מלבנון תחת ממשלתו הוא. "החטיפה (של שלושת החיילים בהר דב - א.ש) לא החלה מדיניות של הבלגה", אמר. "לא היתה שום מדיניות. היינו חודשים בודדים אחרי היציאה, היה צריך להגיב על החטיפה, החטיפה גם לא היתה תוצר של יציאתנו מלבנון והתקרבות חיזבאללה לגבול. החטיפה בוצעה במקום שבו כבר 20 שנה חיזבאללה ואנחנו עמדנו צמודים זה לזה". ברק עמד על כך שלא היה טעם בפעולה רחבה, כיוון שלא ניתן היה לאתר את החטופים. "כבר אז היו בידי חיזבאללה כ-7,000 רקטות, מהן יותר ממאה שמגיעות לחדרה וזכרון יעקב. זה בערך מספר כפול מהרקטות שנורו במלחמת לבנון השנייה". הוא ציין כי בשל אינתיפאדת אל-אקצה שהיתה אז ביומה השביעי, לא היה זה נבון לפתוח בחזית שנייה.

 

בשולי הדברים - אולי כדי לדבוק בתדמית "ברק החדש" - קיים ראש הממשלה לשעבר את מסיבת העיתונאים במדשאה מוריקה. הוא אף התנצל על האיחור בפתיחתה - איחור של כ-20 דקות - והסביר לעיתונאים: "זה עקב עומסי התנועה".

 

מקורבי ראש הממשלה אהוד אולמרט אמרו בתגובה לדברי ברק: "איננו מתערבים בפריימריס של מפלגות אחרות. לא נגיב על מה שנאמר לפני הבחירות''.

 

בלון הניסוי שהתפוצץ

הציפיות למוצא פיו של ראש הממשלה לשעבר ברק נבנו ביממה האחרונה, במיוחד נוכח הדיווחים לפיהם אמר למזכ"ל העבודה, איתן כבל, כי אין בכוונת ברק לשבת בממשלת אולמרט. שרים ששוחחו עמו בעקבות הפרסומים, שמעו ממנו זמירות אחרות. בעקבות זאת התרבו במערכת הפוליטית ההערכות שמדובר בבלון ניסוי שזרק ברק לאוויר.

 

על רקע הפרסומים, התרבתה גם הביקורת על שתיקתו של ברק. בעוד שחלק מאנשיו סברו שהשתיקה פועלת לטובתו, הרי שבמפלגת העבודה היו גם כאלה שתקפו אותו על שתיקתו, במיוחד מהמחנות היריבים בפריימריז לראשות העבודה. שלושה מיריביו בהתמודדות על צמרת העבודה - עמי אילון, אופיר פינס ודני יתום - קראו כבר ליציאה מהממשלה, כל עוד אולמרט בראשותה. זאת למרות שאילון גרס לפני פרסום דו"ח וינוגרד כי אין לפעול להפלת אולמרט.

 

בהתבטאויות קודמות, בכנסים פוליטיים ואחרים, הדגיש ראש הממשלה לשעבר את הצורך בניסיון כדי לנהל את המדינה - זאת כדי להבליט את יתרונו על פני יריביו, בהם שר הביטחון הנוכחי עמיר פרץ - שאף הוא טרם גיבש סופית את עמדתו ביחס להמשך הישיבה בממשלת אולמרט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שובר שתיקה. אהוד ברק
צילום: עידו ארז
לא לממשלת אולמרט. אילון
צילום: אמיר כהן
מומלצים