שתף קטע נבחר

גרמניה: מסמכי השטאזי שנגרסו "יודבקו" מחדש

עם נפילת חומת ברלין הורה ראש המשטרה החשאית המזרח גרמנית להשמיד בבהילות רבבות מסמכים סודיים. הם נגרסו או נקרעו לחתיכות. מאז 1991 מנסים בגרמניה להרכיב מחדש את גזרי הנייר כדי לחשוף את סודות השטאזי. תוכנת מחשב חדשה תנסה לקצר את המשימה המתישה

זו כנראה תהיה הרכבת הפאזל הגדולה בהיסטוריה, והיא תארך כחמש שנים תמימות: "הטיימס" הלונדוני דיווח היום (ד') כי ממשלת גרמניה הקצתה כ-6.3 מיליון אירו עבור פרויקט מיוחד, במסגרתו ינסו לחבר 600 מיליון גזרי נייר כדי להרכיב מחדש מסמכים סודיים שנגרסו בבהילות על ידי אנשי המשטרה החשאית המזרח גרמנית עם נפילת חומת ברלין ב-1989.

 

עם נפילת החומה הורה ראש השטאזי, אריך מילקה, לאנשיו לגרוס עשרות אלפי מסמכים ותיקים סודיים. למשטרה החשאית לא היו מספיק מכונות גריסה על מנת להשלים את העבודה ולכן חלק מהמסמכים פשוט נקרעו לחתיכות באופן ידני. 45 מיליון גליונות נייר רגילים נקרעו לשמונה או יותר חתיכות. הכוונה הייתה לשרוף את כולם אך היה מורכב מדי לארגן מספיק משאיות כדי לשאת את השקים לאתר הטמנה, ולפיכך הם הושארו במרתפי מטה השטאזי.

 

מאז 1991 מנסים בסוכנות הממשלתית לניתוח ארכיוני השטאזי לעבד 350 שקים של מסמכים סודיים, מתוך 16 אלף שקי מסמכים שממשלת גרמניה המאוחדת אספה מארכיוני המשטרה החשאית המזרח גרמנית. העבודה מתישה: אנשי הסוכנות פורשים על גבי שולחנות גדולים את גזרי הנייר ומנסים לחבר מחדש את הקרעים, לצרף אותיות למלים ולמשפטים, ולהרכיב מחדש את המסמכים.

 

על פי הערכות, היו חולפים עשורי שנים עד שהיו מצליחים לפתור את חידת השטאזי באופן סופי. אבל כעת החליטה הממשלה להקצות את הכסף כדי להזמין תוכנת מחשב שתבצע את העבודה קצת יותר מהר. ובכל זאת מעריכים שחיבור מחדש של 350 שקים בלבד יארך כחמש שנים.

 

"חלק קטן מהמסמכים שכבר חוברו מחדש עד כה גילו לנו את החשיבות של הנושאים בהם עוסקים התיקים

והמסמכים שנגרסו", אמר גונטר בורמן, איש הסוכנות הממשלתית לניתוח ארכיוני השטאזי. הממשלה מקווה שהמסמכים ישפכו אור על כמה מהסודות השמורים ביותר של גרמניה - מעקב אחר פוליטיקאים, מאמצים של הקומוניסטים לגייס סוכנים בתוך נאט"ו ובקרב אנשי אקדמיה, ומידע על פעולות של הביון המזרח גרמני ברחבי העולם.

 

בממשלה מקווים שהתוכנה החדשה תאפשר לזרז את הליך הרכבת המסמכים מחדש. אלמנט הזמן הוא קריטי משום שישנם עדיין קורבנות של המשטרה החשאית שמעוניינים להגיש תביעות לפיצויים לפני תום תקופת ההתיישנות, או אנשי שהואשמו בשיתוף פעולה עם השטאזי שמקווים כי המסמכים יטהרו את שמם.

 

לממשלה היה קשה להעביר את הסעיף התקציבי למימון הפרויקט בשל התנגדות של אנשי האופוזיציה השמאלנית בגרמניה, שחלקם היו אנשי השטאזי או חברי המפלגה הקומוניסטית הגרמנית. הם קיוו שאם יצליחו לעכב את הקצאת הכספים, העניין במסמכים ילך ויפחת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסמכים נגרסו בבהילות. נפילת חומות ברלין
צילום: איי פי
מומלצים