שתף קטע נבחר

שרים מקדימה בעד חוק להגבלת מצעד הגאווה

פחות מחודש לפני המועד המתוכן של מצעד הגאווה בירושלים, משנסים מותניים לקראת חידוש המאבק. במפד"ל ובש"ס הצליחו להעביר בוועדה לענייני חקיקה חוק שנועד למנוע את המצעד, למרות התנגדותו החריפה של שר המשפטים שהחליט להגיש ערר על ההחלטה. ובינתיים, רחובות העיר שוב מתחילים להתמלא במודעות נגד "טומאת הצועדים"

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול (א') להביא להצבעה בכנסת חוק שנועד למנוע את קיומו של מצעד הגאווה בירושלים. ההצעה, שאותה יזם ח"כ אלי גבאי (האיחוד הלאומי-מפד"ל) זכתה לתמיכה מפתיעה של השרים יעקב אדרי וגדעון עזרא מקדימה, ויצחק אהרונוביץ' מישראל ביתנו. ההצעה אמורה לעלות ביום רביעי להצבעה טרומית בכנסת, אולם שר המשפטים, דניאל פרידמן, התנגד לה בחריפות והודיע כי בכוונתו להגיש ערר נגד החלטת הוועדה.

 

מצעד הגאווה מתוכנן לשוב לרחובות ירושלים בעוד פחות מחודש, ועם ההכנות חוזרים לעיר גם המתח והעימותים שאפיינו את השבועות שקדמו להפנינג הגאווה הקודם. הסיעות הדתיות בכנסת מקדמות חקיקה שתגביל את קיום המצעד, שמהותה שינוי בחוק יסוד: ירושלים בירת ישראל. במסגרת השינוי מציע גבאי להפקיד בידי מועצת עיריית ירושלים את הסמכות "לאסור על קיומם של מצעדים ותהלוכות בתחום ירושלים מטעמים של פגיעה בסדר הציבורי, ברגשות הציבור או מטעמי דת".

 

ל-ynet נודע שעל מנת לקדם את השינוי בחוק פנו גורמים במפד"ל לנציגים בסיעת ש"ס בכנסת במטרה לגייס תמיכה בהצעה. ואכן, לפני שבועיים בישיבת סיעת ש"ס שנערכה בכנסת החליטו חבריה לתמוך בשינוי המוצע. בישיבת השרים לענייני חקיקה שהתכנסה היום זכתה ההצעה לרוב של ארבעה תומכים מול שלושה מתנגדים. השר משולם נהרי (ש"ס) תמך, ועמו גם יעקב אדרי, גדעון עזרא ויצחק אהרונוביץ'. התנגדו: שר המשפטים, דניאל פרידמן, והשרים מאיר שטרית ואבי דיכטר.

 

השר פרידמן אמר הערב כי הוא התנגד בחריפות להצעה, והודיע כי אינו מוכן לתמוך בה בשום פנים ואופן. הוא אף הכריז כי בכוונתו להגיש ערר על החלטת הוועדה לענייני חקיקה ולהביא את ההכרעה על הצעת החוק לשולחן הממשלה.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי ההצעה "באה לחזק את מעמדה של ירושלים באמצעות נבחריה במועצת העיר בקביעת מדיניותה, ומאפשר לה להתחשב ברגישויותיה בשל ההרכב הדתי והחברתי המיוחד של האוכלוסייה בעיר".

 

שרי ש"ס, אלי ישי ומשולם נהרי, פעלו נמרצות לקידום השינוי בחוק. לאחר ההצבעה אמר נהרי כי "תמיכת הממשלה בחוק תאפשר לעיריית ירושלים למנוע תהלוכות ומצעדים הפוגעים ברגשות הציבור ובכך יימנע ביזוי עיר הקודש על ידי קבוצות חריגות ושוליות. נהרי הוסיף ואמר כי "בכוונתנו להמשיך ולהוביל את החוק עד להשלמת החקיקה מתוך מטרה לשמור על ערכינה המקודשים של ירושלים בירתו של העם היהודי מזה כ-3,000 שנה ולא לאפשר פגיעה באושיות ההיסטוריות של העם היהודי ממניעים פרובקטיביים".

 

חשוב לציין, כי מבין 31 חברי מועצת עיריית ירושלים, 19 מהם, כלומר הרוב, משתייכים למפלגות יהדות התורה, ש"ס והמפד"ל, אשר כולן חברות בקואליציה העירונית. בראשות עיריית ירושלים עומד אורי לופוליאנסקי, נציג יהדות התורה אשר זכתה ברוב של 11 נציגים במועצת העיר.

 

 הפשקווילים חוזרים

ובינתיים, במקביל לפעילות הפרלמנטרית, מתעוררת גם ההתנגדות מצד הרחוב החרדי. בימים האחרונים חזרו מודעות הרחוב והפשקווילים נגד המצעד להופיע ברחובות ירושלים תחת הכותרת: "למחות נגד התועבה ברחובותינו". על המודעות חתומים שורה של רבנים בולטים בציבור החרדי וביניהם מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב ומנהיג תנועת ש"ס, הרב עובדיה יוסף.

 

תאריך המחאה אשר צוין במודעות הינו ה' בתמוז, התאריך העברי של יום קיום המצעד, שכבר קיבל אישור ראשוני מהמשטרה. במודעה מזהירים הרבנים כנגד "המון רשעים הרוצים לטמא את עיר הקודש, פלטרין של מלך, בתועבה וכיעור מהגרועים שבאומות העולם וכבר הזהירה תורתנו הקדושה מפני התופעות חס וחלילה, לכן דואגים וחרדים אנו מן התוצאות אשר עלולים מעשים כגון אלו להביא על היישוב כולו".

 

 

כבר לפני שבועיים התבטא ראש בד"ץ העדה החרדית (הגאב"ד), הרב יצחק טוביה וייס בפורום סגור ואמר לנוכחים ש"לעומת המחאה כנגד המצעד הקודם, המחאה הפעם תהיה פי מאה". מקורבים לבד"ץ הוסיפו וסיפרו כי החרדים חוששים ש"אם לא יפגינו היום, בשנה הבאה יתוכנן שוב המצעד להיות בינלאומי".

 

במקביל, מקורות בעדה החרדית מוסרים כי הנהלת העדה ערכה ישיבה ובה הוחלט כי "אסור לוותר על המחאה כנגד המצעד בשום אופן". החרדים מתלבטים איזה אופי יישא המאבק מאחר וההפגנות כנגד המצעד האחרון הפכו לאלימות ביותר, ואף גרמו לחדירת המודעות לנושא ההומוסקסואליות אל תוך הרחוב החרדי.

 

אי לכך, נבחנו מספר הצעות בישיבה וביניהן נשקלה הצעה לקיים בשבת בעוד שבועיים סדרת הפגנות בצמתים בעיר תחת הכותרת: "ירושלים עיר קדושה". ההפגנות ייערכו מבלי להזכיר את המצעד, אלא רק על מנת "למחות כנגד ההשפעות החילוניות- השליליות המאיימות על צביונה הקדוש של העיר".

 

בהכנת הידיעה השתתף אבירם זינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ גבאי. חוק נגד המצעד
צילום: דודי ועקנין
צילום: גיל יוחנן
הרחוב החרדי לקראת המצעד הקודם
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
המצעד הפך להפנינג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים