שתף קטע נבחר

הצעת חוק: לחייב סימון כמויות סוכר ושומן במזון

לפי הצעת החוק של ח"כ רן כהן ממרצ, ח"כ רן כהן, יחוייבו חברות המזון לסמן את כמות הסוכר ושומן טראנס ולצרף אזהרה בולטת על מזונות המכילים כמות גבוהה של שומנים וסוכרים. ח"כ כהן: "אני מקווה שעוד במושב הנוכחי נצליח להעביר את החוק, שיחולל מהפיכה בתחום בריאות הציבור"

המלחמה בהשמנה עולה שלב: ח"כ רן כהן ממרצ הניח השבוע הצעת חוק חדשה לסימון הערכים התזונתיים ובהם כמות הסוכר ושומן הטרנס, הידועים כתורמים להגברת הסיכון להתקפי לב, שבץ מוחי וסוכרת. אם תתקבל הצעת החוק, תצטרף ישראל למדינות מערביות רבות בהן קיים חוק ברור בנושא סימון כמויות הסוכר והשומן.

 

בשנים האחרונות התברר שלצריכת שומן טראנס השלכות מרחיקות לכת בחומרתן: הורדת הכולסטרול הטוב (HDL), העלאת הכולסטרול הרע (LDL), התפתחות סרטן ועליית הסיכון לתמותה ממחלות לב. שומני הטרנס הם חומצות שומן בלתי רוויות הנוצרות בתהליך ההקשיה של שמן ממצב של נוזל למוצק, כמו מרגרינה. הן מסתתרות בכיתובי אריזות המזון תחת הכינוי התמים "שומן צמחי מוקשה" או "מוקשה למחצה".


"שומן צמחי מוקשה". כלומר, שומן טראנס 

 

הדיאטנית ליאת ברלב מסבירה כי שומן זה אינו שומן טבעי, כלומר אינו קיים בטבע, ולכן גופנו אינו מאומן בספיגתו. "שומן הטראנס הוא בעצם תוצר לוואי של תעשיית המזון, המעוניינת בשמנים מוקשים מסיבות של מחיר, אחסנה קלה, חיי מדף ועוד. ניתן למצוא שומן טראנס במאפים, מוצרי בצק קפואים, חטיפים, אוכל מטוגן, בורקס ועוד".

 

שומן טראנס - מחוץ לחוק

כיום מחייב החוק בארץ לסמן את כמות השומן הכללי והשומן הרווי על גבי האריזה, ואת כמות הכולסטרול. בארצות הברית כבר מחויבים יצרני המזון לסמן את אחוזי שומן הטרנס מתוך כלל השומן בכל אריזה. בניו יורק הלכו צעד אחד קדימה ויזמו הצעת חוק להוציא את שומן הטראנס מתפריטי המסעדות.

 

דנמרק היא המדינה הראשונה בעולם שכבר ב-2003 עיגנה בחוק איסור לשווק מוצרי מזון המכילים חומצות שומן טראנס בריכוז של למעלה משני אחוזים. בצרפת המליצו לאחרונה רשויות הבריאות על הפחתת חומצות שומן טראנס לכמות של עד אחוז אחד, והורו על סימון ריכוז חומצות שומן טראנס על גבי אריזות המזונות. סימון דומה החל לאחרונה גם במדינות נוספות באירופה, קנדה וארצות הברית.


פיקוח על סימון כמות הסוכר (צילום: ליאור פילשטיינר) 

 

הצעת החוק של ח"כ רן כהן אמורה להסדיר את סימון המזונות באופן ברור ואחיד לכל סוגי המזון. בהצעה, המהווה תיקון לחוק הגנת הצרכן התשמ"א (1981 ) נכללים שלושה סעיפים מרכזיים:

 

  • בכל מוצר מזון תצוין באופן בולט כמות הסוכר המצויה במזון ושיעורו מכלל המוצר. כיום מצוינת על המוצרים כמות הפחמימות הכוללת, ללא הפרדה בין פחמימות בריאות וסוכרים מזיקים. החוק מציע להפריד בין השניים, כך שהסוכר הלא בריא יצוין בנפרד ובאופן בולט.

 

  • במוצר מזון המכיל שומנים, יצוין באופן בולט כמות ושיעור שומן הטראנס, בנוסף על ציון השומנים המצוי כיום.

 

  • במוצר מזון המכיל פחמימות פשוטות ו/או שומן טראנס בשיעור העולה על כמות שתיקבע בצו, תצוין באופן בולט האזהרה: "המוצר כולל כמות גבוהה של סוכר ו/או שומן טראנס" וכן אזהרה כי "משרד הבריאות קובע כי צריכת מוצרים מסוג זה מהווה גורם למחלות חמורות". 

 

"מאז שכיהנתי כשר התעשייה והמסחר שם הייתי ממונה על המועצה לצרכנות, אני עירני לצרכנות ראויה ובריאה", אמר ל-ynet ח"כ רן כהן, "הגיעו אלי ממצאים על פגיעות בריאותיות חמורות בגין הימצאות שומני טראנס וסוכרים גבוהים במזון, עובדות שלא ידועות לצרכנים".  

 

אם ההצעה תאושר והחוק יתקבל, מעריך ח"כ כהן כי ניתן יהיה ליישם את תוויות האזהרה בתוך פחות משנה. אבל זה לא יהיה פשוט. "היצרנים יטענו שהסימון החדש מגדיל את עלות התוויות. מנסיוני, ההצעות האלה שכרוכות במאמץ של היצרנים, גוררות תגובה מזלזלת. אבל אני מקווה שעוד במושב הנוכחי נצליח להעביר את החוק, שיחולל מהפיכה בתחום בריאות הציבור". 

 

ד"ר איתי גל הוא מתמחה ברפואת ילדים במרכז הרפואי שיבא
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ רן כהן. מהפיכה בבריאות הציבור
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מומלצים