שתף קטע נבחר

כך תזהו: חטיף אנרגיה או ופל טעים ולא מועיל

מדובר בלהיט האחרון בחדרי הכושר, אבל איך תזהו אם מדובר בוופל טעים ולא מועיל במיוחד או באמת בחטיף אנרגיה ממריץ. כמה כללים לזיהוי

כדי שיהיה לנו כוח להתאמן אנחנו צריכים לאכול. אבל מה קורה אם לא הספקנו? מה קורה אם אנחנו מרגישים חלשים באמצע הפעילות ולא יכולים להרשות לעצמו לתקוע ארוחה באמצע? אנחנו כבר יודעים שהפחמימות הן הדלק לפעילות, ושצריך לשלב אותם בתפריט לפני הפעילות - ובמהלכה. הבעיה שזה לא כל-כך פשוט.

 

כמה פחמימות צריך לאכול? איזה סוג הכי מומלץ? ובכלל האם זה הזמן לרדת על סנדוויץ', או שעדיף להתרכז בפרי? או בכמה פתיתי גרנולה?

 

חטיפי האנרגיה עונים בדיוק על הצורך הזה. הם מכילים בעיקר פחמימות מורכבות, שמאפשרות לגוף תמיכה של גלוקוז לאורך זמן ממושך יחסית. לכן החטיפים האלה יכולים לספק אנרגיה בצורה טובה יותר למהלך הפעילות. מכיוון שהחטיף מכיל כמות קבועה של פחמימות, נוח להשתמש בו כי הכמות הנחוצה יכולה להיות מסופקת על-ידי חטיף אחד או שניים, ולא צריך אכול "רק חצי" או להפסיק את הסנדוויץ` או הפסטה באמצע (מאוד קשה לא לגמור הכל מהצלחת, אני יודעת...).

 

האם החטיף מחליף ארוחת פסטה לפני הפעילות?

לא ממש. מקומם של החטיפים הוא בסמיכות לתחילת הפעילות והם לא אמורים להחליף את הארוחה המרכזית, שלוש עד ארבע שעות לפני האימון. הם אמורים לתת תמיכה אחרונה של פחמימות/כוח לפני הפעילות עצמה, או במהלכה.

 

למשל: אכלת ארוחת צהריים דשנה אבל האימון מתחיל רק בסביבות 18:00 עד 19:00? יש חלושעס לפני הפעילות? חטיף אנרגיה!

 

גם באמצע הפעילות?

כן. מי שמתאמנת או מתאמן זמן ממושך ומרגיש (לאחר שעה! לא אחרי עשרים דקות!) שחלה האטה בעוצמת הפעילות בשל חולשה או עייפות - חטיף אנרגיה!

 

למשל: יש הרבה שמכורים לספינינג ולחוגי אירובי שונים ולא מוותרים על אף אחד. עבור אותם חבר'ה, חשוב לשלב חטיף אנרגיה בין שני שיעורים רצופים (או שלושה רצופים - ותהיו לי בריאים...).

 

גם באימונים שמשלבים מספר סוגי פעילויות, למשל שחייה בבריכה ומעבר לחדר כושר, או אימוני ריצה המשלבים גם אופניים ושחייה, או בטיולי אופניים ארוכים - חטיפי אנרגיה הם פתרון טוב.

 

איך בוחרים חטיף אנרגיה שווה?

החטיפים המומלצים לשימוש הם אלה שמכילים עד 120 קלוריות לחטיף (שווה למספר הקלוריות שבפרוסת לחם אחת עם ממרח). החטיף צריך להיות בעל אחוז נמוך של שומן (שני אחוזים ומטה), עם מעט סוכרים פשוטים (לא שוקולד ולא ממרחים קרמיים מתוקים למיניהם) ועשיר בסיבים תזונתיים. מומלצים במיוחד: חטיפי אנרגיה המתבססים על שילוב של גרנולה ו/או שיבולת שועל, קורנפלקס ומעט פירות יבשים.

 

זהירות, מתחזים

יש היום בשוק המון חטיפים המתפארים בשם המפוצץ חטיפי אנרגיה - כשבעצם אין להם יתרון תזונתי על-פני אכילה של ופל שוקולד, או מקופלת או במבה (ולמען הסר ספק - אלה לא חטיפי אנרגיה...). למה זה המצב? כי חברות הממתקים צריכות למכור, וכי יש להן מנהלי שיווק טובים. אבל למה על חשבונך?

 

איך מזהים "חטיף אנרגיה מתחזה"?

כל חטיף שעשיר מאוד בסוכרים פשוטים ובשמנים הוא מתחזה: הרבה קלוריות ורק מעט אנרגיה יעילה לאימון. כל חטיף שמתבסס על פירות יבשים ועל אגוזים, או שומשום, והוא עשיר בסוכרים פשוטים ובשומנים - גם ממש לא מתאים. מתחזה!

 

ומה עושים אם אין כסף לחטיף אנרגיה טרנדי יקר?

אוכלים בננה.

 

  • יעל דרור היא דיאטנית קלינית וספורט בקבוצת שירותי בריאות כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצוי שהמרכיב העיקרי בחטיף יהיה גרנולה
צילום: גבי מנשה
לאתר "דרך חיים" - לחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים