שתף קטע נבחר

המתות חסד: ד"ר ג'ק קבורקיאן שוחרר מהכלא

הוא סייע בהמתת חסד של 130 חולים סופניים ששמו קץ לחייהם באמצעות מיתקן שבנה. לאחר 8 שנים במאסר, שוחרר אתמול ד"ר ג'ק קבורקיאן לביתו בגין התנהגות טובה. אף שהבטיח שלא לעסוק יותר בהמתת חולים הוא עדיין תומך בגישתו: לכל אדם זכות קיום על גופו

הוא כונה "דוקטור מוות" לאחר שהשתתף ב-130 המתות חולים. אתמול (ו') שוחרר ד"ר ג'ק קבורקיאן, הפתולוג האמריקני ממאסר לאחר שמונה שנים כשהוא עדיין מאמין שלאנשים יש הזכות למות בכבוד.

 

במהלך שנות התשעים דחק קבורקיאן ברשויות להפוך את פועלו לחוקי. הוא שרף צווי זימון למשפט שהוצאו נגדו, והופיע לבית המשפט בתחפושת. "אם חשבתם שאציית לחוק וודאי השתגעתם", אמר בשנת 1998, זמן קצר לאחר שהואשם בהזרקת תרופות קטלניות לתומס יורק, בן 52 מאוקלנד שסבל ממחלת לו גריג (ALS) הגורמת לשיתוק בכל הגוף שעה שהמוח ממשיך לפעול.

 

המתת חסד או רצח?

הרשעתו זו הביאה את השופטים להאשימו ברצח מדרגה שניה שגזר הדין עליו עומד על 10 עד 25 שנים. אולם קבורקיאן בן ה-79 שוחרר כאמור לאחר שמונה שנות מעצר, בגין התנהגות טובה. כשהוא לובש חולצה כחולה יצא קבורקיאן ממתקן הכליאה, מלווה בעורך דינו. בחוץ כבר המתינו לו מפגינים עם שלטים התומכים בו ובהמתות שביצע לחולים.

 

קבורקיאן יעבור להתגורר מחוץ לדטרויט, שם יעסוק בתחביביו האמנותיים והמוסיקליים אותם זנח בכלא. עורך דינו וחבריו סיפרו כי הוא יחיה על קצבת פנסיה וביטוח לאומי נמוכה, אך יעסוק גם בכתיבה ובהרצאות על המשנה בה הוא מאמין. אף שהבטיח שלא יעסוק עוד בהמתות חולים, אולם מכריו אומרים שדעותיו בנושא לא השתנו. "זו צריכה להיות הזכות האנושית הבסיסית ביותר בין החולה, הרופא המשפחה ואלוהים" אמר.

 

הביע עניין במוות

ד"ר ג'ק קבורקיאן סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת מישיגן בשנת 1952, לאחריהם התקבל להתמחות בתחום הפתולוגיה. בשנת 1970 התמנה לפתולוג הראשי של בית החולים הכללי סרטוגה שבדטרויט. בתחילת הקריירה הרפואית שלו הביע קבורקיאן עניין רב בנושא המוות. בשנת 1956 פרסם מאמר שדן בנסיונותיו לצלם את עיני החולים ברגע המוות. מאמר זה העניק לו את הכינוי "דוקטור מוות".


ד"ר קבורקיאן עם מתקן ההמתה שפיתח (צילום: איי.פי)

 

שנתיים מאוחר יותר, בדצמבר 1958 פורסם מאמר נוסף פרי עטו, שדוגל בניסויים בהסכמה על נידונים למוות. מאמר זה הביא לסילוקו מההתמחות בפתולוגיה. בשנת 1961 פרסם מאמר נוסף המתאר את נסיונותיו לבצע עירוי דם מאנשים מתים לחולים חיים.

 

בשנות השמונים פרסם קבורקיאן סדרת מאמרים בכתב העת הגרמני לרפואה ומשפט על המתות חסד. בין השנים 1990 עד 1998, החל קבורקיאן להוציא לפועל את רעיון המתת החסד שקדח במוחו שנים רבות כל כך.

 

קבורקיאן סייע להמתתם של קרוב ל-130 חולים סופניים, אחד מהם היה עורך דינו ג'פרי פיגר. אבל הוא לא עשה זאת במו ידיו: בכל אחד מהמקרים קיבלו ממנו החולים הסופניים שביקשו את עזרתו בסיום חייהם - מיתקן שבנה. לאחר שלחץ החולה על כפתור במיתקן, הוזרקה לגופו התרופה שהביאה לסיום חייו. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבורקיאן עם יציאתו מהכלא. הרעיון קדח במוחו שנים
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים