שתף קטע נבחר

מזוז: מעצר בשארה היה עלול לפגוע בחקירה

היועץ המשפטי לממשלה מנמק מדוע לא נעצר הח"כ לשעבר בטרם יציאתו לחו"ל למרות שנחשד בסיוע לחיזבאללה. לצד זאת הוא מודה: "יש מקום לבחון רעיונות שיאפשרו להמשיך ולהגן על חופש הפעולה הפרלמנטרי מצד אחד, תוך התמודדות יעילה יותר עם תופעות כמו זו של בשארה מצד אחר"

חבר הכנסת לשעבר, עזמי בשארה, לא נעצר בטרם יצא את גבולות המדינה על מנת שלא לשבש את החקירה המתנהלת נגדו על ידי השב"כ ומשטרת ישראל, כך כתב היועץ המשפטי לממשלה בתשובתו לשאלת חבר הכנסת מיכאל איתן (הליכוד). היועץ, מני מזוז, השיב היום (ב') לאיתן באמצעות המשנה לפרקליט המדינה, עורך הדין שי ניצן, לאחר שהתבקש לנמק מדוע על אף החשדות כי סייע לאויב במהלך מלחמת לבנון השניה, התאפשר לבשארה לברוח מהארץ לפני כחודשיים.

 

"במהלך החקירה לא נוצר מצב שאיפשר את הפעלת הסעיף הרלבנטי לחוק החסינות שבמסגרתו ניתן לעצור חבר כנסת, ואף לא ניתן היה לפנות לכנסת ולבקש את הסרת החסינות שכן הליך גלוי היה פוגע בחקירה", כתב עו"ד ניצן.

 

נציגו של מזוז מוסיף כי מערכת אכיפת החוק לא סברה שהיתה בידיה עילה חוקית למנוע יציאתו של בשארה לחו"ל: "פרשה זו מעלה שאלות לגבי מידת ההתאמה של הדין המצוי לסיטואציות שנוצרו והסתבכו במהלך השנים ויש מקום לבחון רעיונות שיאפשרו להמשיך ולהגן על חופש הפעולה הפרלמנטרי מצד אחד, תוך יצירת מנגנונים להתמודדות יעילה יותר עם תופעה זו של ד"ר בשארה מצד אחר".

 

החקירה נגד בשארה החלה בעקבות מידע מודיעיני על הקשר בינו לבין גורמים בחיזבאללה. במסגרת החקירה התיר בית המשפט העליון לבצע האזנות לבשארה, לבקשת ראש השב"כ. "החקירה כולה נוהלה מתוך מודעות לזכויותיו של בשארה, הנובעות מהחסינות ממנה הוא נהנה כחבר כנסת", נכתב בתשובת מזוז לפנייתו של ח"כ איתן.

 

"בסיום יום החקירה השני הודיע בשארה לחוקרים כי בכוונתו לצאת לחו"ל לנסיעה שתוכננה מראש. החוקרים תיאמו עם בשארה מועד להמשך החקירה לשבוע לאחר מכן אלא שהוא לא חזר. המשטרה העבירה לבשארה בחו"ל מסר מטעם היועץ המשפטי לממשלה לפיו עליו להתייצב להמשך חקירתו אך הוא לא נענה לפניה זו".

 

"נשמור על הגינות בפרסומים, גם במחיר ביקורת"

עורך הדין שי ניצן מדגיש כי "החקירה טרם מוצתה והיועץ המשפטי לממשלה רואה חשיבות רבה שלא לפגוע באפשרות של מיצוי החקירה". עם זאת הוא מציין שחלק ניכר מהדיון המשפטי והראיות נגד בשארה יישמרו למקרה שיוחלט להעמידו לדין בבית משפט בדלתיים פתוחות. היועץ המשפטי, מבהיר נציגו, יקפיד לשמור על ההגינות בפירסומים, גם במחיר ספיגת ביקורת "שניתן היה להשיב לה תשובה ניצחת לו היו חושפים את כל החומר".

 

בפנייתו אל מזוז שאל ח"כ איתן את היועץ מדוע לא הופעלה מערכת אכיפת החוק בעבר כאשר הזדהה חבר הכנסת בשארה עם ארגוני טרור (בביקוריו בלבנון למשל). עורך הדין ניצן משיב על כך שבשארה הועמד לדין בעבר בגין התבטאויות שונות אך לפני כשנה קבע בית המשפט העליון כי בסוגיה זו עומדת לזכותו החסינות הפרלמנטרית.

 

לבסוף מדגיש עו"ד ניצן כי אין להשתמש בפרשת בשארה כדי להכתים את הציבור הערבי כולו. "אין מדובר בחשדות כלפי הציבור הערבי בכללותו או בחשדות הנוגעים לפעילות הפוליטית של בשארה ושל סיעתו (בל"ד), אלא בחשד למעשים שמעצם טיבם אדם עושה אותם לבדו או כמעט לבדו...השיח הציבורי סביב החקירה סובל משיעור לא מבוטל של מידע בלתי מוסמך ואף מוטה ומכוון. לצערנו, לא ניתן להבהיר ולחשוף בשלב זה את כל המידע הרלבנטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשארה. נהנה מחסינות
צילום: איי אף פי
מזוז. החשדות אינם כלפי הציבור הערבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים