שתף קטע נבחר

כך התעלמו ממני המרצים באנגליה

האיגוד החליט מראש על דה-לגיטימציה. כל נתון שהצגתי על חופש הביטוי בארץ, נפל על אוזניים ערלות

כבוגר שני תארים מאוניברסיטת חיפה ודוקטורנט באוניברסיטת לונדון, הגעתי בשבוע שעבר לעיירה בורנמות' לכנס איגוד המרצים הבריטי, כנציג במשלחת הישראלית מטעם המועצה לחופש האקדמיה בישראל. הדיונים שהתנהלו בכנס סביב הטלת החרם על האקדמיה הישראלית התקיימו באווירה עוינת, ותוך התעלמות מכל העובדות אשר הצגנו בפניהם אודות חופש הביטוי והחופש האקדמי הקיים במוסדות להשכלה גבוהה בארץ.

 

ההוכחות לכך שמרצים ישראלים, בעלי דעות פרו-פלסטיניות, מביעים את דבריהם ללא הפרעה הן במחקריהם ובהרצאותהם והן באמצעי התקשורת - לא השפיעו כלל על הדיונים. גם כאשר הצגנו בפניהם רשימה של ארגונים ומרכזי מחקר, אשר עובדים במסגרת האוניברסטאות הישראליות בשיתוף ישראלי-פלסטיני או ישראלי-ערבי, ובראש מעייניהם קידום היחסים בין העמים - זה לא עזר. גם לא קריאתם של מרצים ואישים פלסטינים, בהם נשיא אוניברסיטת אל-קודס סרי נוסייבה והשר ראלב מג'אדלה, להימנע מחרם על עמיתיהם הישראלים.

 

מובילי החרם בבורנמות' התעלמו מהנתונים שהצגתי בפניהם על אוניברסיטת חיפה, והעובדה שקרוב ל-20 אחוזים מהסטודנטים באים מקרב המיעוטים בישראל - ולכאורה, גם עלינו יפעל החרם. הם לא התעניינו בכך שהסטודנטים הערבים, הרואים בעצמם מיעוט לאומי במדינת ישראל, מיוצגים על-ידי ועד סטודנטים נפרד ונהנים מחופש פעולה פוליטי והסברתי; בעובדה שפרופסור מאג'ד אל-חג' הוא סגן נשיא האוניברסיטה למחקר, ושהמרכז היהודי-ערבי בראשותו של ד"ר פייסל עזאיזה נחשב לאחד היוקרתיים באוניברסיטה.

 

האמת היא שלאותה קבוצת מרצים ברור שאחרון הנאשמים בכל מה שקורה באזורנו הינה האקדמיה הישראלית, ודאי כאשר משווים את חופש הביטוי השורר בתוכה למוסדות האקדמיים שבקרב שכנינו. הרי באנגליה מבינים טוב מאוד שההישגים הטכנולוגיים, האקדמיים והתרבותיים, הקימיים במדינת ישראל, נובעים בראש ובראשונה מחופש הביטוי והמחקר הקיים בארץ בכל התחומים. לפיכך, הנתונים שהצגנו היו בגדר צעקה לשווא, כי לנגד עיניהם עמדה מטרה אחת ויחידה: לעשות דה-לגיטימציה למדינת ישראל, בלי שום קשר לאקדמיה שלה; להציגה כמדינת אפרטהייד, השוללת מהמיעוטים שבתוכה זכויות אלמנטריות כמו השכלה וחופש ביטוי.

 

במיוחד הפריע להם שסטודנט כמוני, בן העדה הדרוזית, מופיע בכנס ומגן על האקדמיה הישראלית. התריסו נגדי על שבכלל הסכמתי ללמוד במוסדות השכלה המזוהים עם קבוצת הרוב במדינה - ובשפת האם שלה, בעברית. מעניין כיצד היו מגיבים אם הייתי מערער על העובדה, שהוד מלכותה המלכה אליזבת' הינה הפטרון של אוניברסיטת לונדון - ועל כך שעתה אני לומד בשפת האם שלהם, באנגלית.

 

הכותב, בן העדה הדרוזית בישראל, הוא בוגר אוניברסיטת חיפה ומשלים את לימודי הדוקטורט באוניברסיטת לונדון. סבו סאלח חניפס כיהן כחבר בכנסת השנייה והשלישית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים