שתף קטע נבחר

ריטלין מסוכן - למה לא נותנים צ'אנס לטיפול אלטרנטיבי?

הריטלין הוא רע. לא מאמינים? תקראו את הדף הנילווה לתרופה. הרפואה הסינית מציעה פתרון המותאם אישית לכל ילד ומטפל בשורש הבעיה. אז למה משרד הבריאות בוחר לממן את הכדור ולא את הדרך הטבעית? טור דיעה

“לשים אותו על ריטלין", הוא פתרון הקסם של מורים והורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הקושי הפיזי והנפשי שמתלווים לגידול של ילדים הסובלים מהיפר-אקטיביות או הפרעות אחרות, גרמו למבוגרים רבים לחפש פתרון מהיר ואפקטיבי. הריטלין היה הפתרון: הילד נרגע, העניינים תחת שליטה.

 

מתוך המצוקה של משפחות לילדים הזקוקים לריטלין, קשה לשים לב לאותיות הקטנות שה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני), חייב את יצרני הריטלין להוסיף בדף המידע. לפי המנהל, שהוא הסמכות המקובלת בעולם בתחומו, הריטלין מעלה את הסיכון לדום לב ולשבץ. הבעיה כה קשה, פתרונות אחרים אין ועל כן העדיפו הורים רבים לקחת על עצמם, נכון יותר על ילדיהם, את הסיכון שבנטילת ריטלין, ובלבד שיימצא לילדים ולהורים מרגוע.


דיקור סיני. יעיל, יסודי - אבל לא מסובסד (צילום: לי קוברסקי)

 

בכל תרופה יש מידה של סיכון, וכל עוד אין אלטרנטיבה טובה יותר, עדיין יש הגיון בנטילתה. אבל כשיש אלטרנטיבה, והיא טובה יותר, התמונה משתנה. ובכל הקשור לילדים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז, מקובל וידוע בין אנשי מקצוע שרפואה משלימה, ובכללה הרפואה הסינית, מציעה פתרונות לא פחות אפקטיביים ובוודאי פחות מסוכנים מהתרופות המערביות.  

 

דיקור, או במקרה של ילדים קטנים עיסוי ולחיצות, לצד פורמולות של צמחי מרפא ותרגול קליגרפיה, הוכחו דרך קבוצות טיפוליות במגזרים שונים כיעילים ביותר בטיפול בבעיות קשב וריכוז אצל ילדים. הסיבה היא שהטיפול לפי הרפואה הסינית עורך אבחון מקיף של הילד וסביבתו ומזהה את המקור לבעיה, ובהתאם בונה עבורו תכנית טיפולים אישית. לא אותו כדור לכל הילדים עם כל סוגי הבעיות, אלא פתרון

 התפור למידותיו של כל ילד, מה שמבטיח תוצאות בטיפול בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים שלה. 

 

אם הכל כל-כך טוב, מדוע לא כולם מעדיפים טיפולים בכלים של הרפואה הסינית על-פני ריטלין? האמת היא שיותר ויותר מעדיפים אותה. הכוונה לאלה שיכולים לממן לילדיהם את הטיפול. אבל מי שזקוק לסיוע של המדינה, לו הוא זכאי מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי, נאלץ להסתפק בכדור, בריטלין. והמדינה מעדיפה לסבסד את התרופה, המעלה את הסיכון לדום לב, לשבץ ולעוד מספר לא מבוטל של תופעות פיסיולוגיות ונפשיות. התוצאה: מי שאין לו, יסתפק בתרופה. מי שיש לו, מעדיף לעתים קרובות את הטיפול האפקטיבי ונטול הסיכונים, ולא קשה להבין למה.

 

הריטלין הוא רע, אבל רע מוּכָּר

מה גורם למדינה לנהוג כך? מעל לכל, מדובר בשמרנות של משרד הבריאות. הריטלין אולי רע, אבל הוא רע מוכר המלווה בדף אזהרות של מנהל המזון והתרופות האמריקני. לעומת זאת, הרפואה הסינית מבוססת על תורה מארץ רחוקה ומתרבות זרה לנו. קבלתה ככלי טיפולי מן המניין מחייבת חשיבה פתוחה, עניינית ויצירתית, והשתחררות מדעות קדומות.

 

מפתיע לפעמים לגלות שאנשים רציונאלים מתקשים להתגבר על תפיסות מיושנות ולהכיר במציאות חדשה. החשש ה"הגיוני" היחיד הוא התקציב – ככל שהטיפול יהיה יעיל יותר, תהיה דרישה גוברת לקבל אותו והוצאות הממשלה על ריפוי הילדים

 יגדלו. אבל לשם מה לנו חוק ביטוח בריאות ממלכתי אם לא לשם הבראת הילדים?

 

מי שסובל מהשמרנות הזו הם כמובן אותם ילדים המואבסים בריטלין, שהסיכונים בו רבים והשפעתו קצרת טווח. הם הופכים יותר ויותר תלויים בתרופה ונאלצים לקחת מינונים גוברים והולכים ככל שהגוף הולך ומתרגל לתרופה. במציאות הזו נוצרה במערכת הבריאות הישראלית חלוקה ברורה – תרופה מסוכנת, ממכרת וקצרת טווח לילדים שאין להם, תרופה אפקטיבית, נטולת סיכונים וארוכת טווח לילדים שיש להם. אם אכן ביטוח הבריאות הממלכתי במדינה מבוסס על "עקרונות של צדק ושוויון" ככתוב בסעיף 1 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, אזי מצופה ממשרד הבריאות להציע גם לילדים משכבות הביניים ומטה את הטיפולים של הרפואה הסינית כדי לפתור את בעיות הקשב והריכוז המאמללות אותם.

 

  • הכותבת היא מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ומעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה נכונה לאורח חיים בריא ונכון במזרח מערב בת.ל.מ – המרכז לרפואה סינית קלאסית בישראל.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיקור. חלק מהטיפול האלטרנטיבי בהפרעות קשב וריכוז
צילום: איי פי
מומלצים