שתף קטע נבחר

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית מאיים בהתפטרות

בכנסת מדברים השכם והערב על הקדמת הבחירות - אבל הערב מתברר שמדינת ישראל לא ערוכה להן. "מתקיים קושי של ממש בקיום הליך בחירות תקין", הזהיר היום יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט העליון אליעזר ריבלין - ואיים להתפטר. הרקע לאיום המפתיע: פינוי משרדי הוועדה ממשכן הכנסת, בלא איתור מקום חלופי. מנכ"לית הוועדה שכבר התפטרה: "אם מחר יקדימו את הבחירות - האמת היא שאנחנו לא מוכנים"

משבר בוועדת הבחירות המרכזית: יו"ר הוועדה, שופט בית המשפט העליון והמשנה לנשיאת בית המשפט אליעזר ריבלין, מאיים הערב (יום ג') להתפטר מתפקידו. הרקע לאיום המפתיע והמוזר - פינוי הוועדה ממשרדיה במשכן הכנסת, מבלי למצוא לה מקום חלופי לפעול ממנו. על פי הוועדה, במצב הדברים הנוכחי, אם יוקדמו הבחירות לא ניתן יהיה לקיימן. לאיום של ריבלין קדמה התפטרות מנכ"לית ועדת הבחירות, תמי אדרי. אם תעמוד על דעתה להתפטר מתפקידה, אמר ריבלין, ואם לא יווצרו התנאים המינימלים לפעולות הוועדה, "לא אוכל לראות את עצמי אחראי למשימות העומדות בפני הוועדה".

 

השופט ריבלין אמר את הדברים בישיבה מיוחדת של הוועדה, אשר התכנסה בשל דרישת הכנסת שהוועדה תפנה את משרדיה מהמשכן. הדבר שהוביל להתפטרות מנכ"לית הוועדה. השופט ריבלין אמר בדיון כי הוא "נבוך" והדגיש כי כיום "מתקיים קושי של ממש בקיום הליך בחירות תקין".

 

"ביקשתי לכנס היום את מליאת ועדת הבחירות המרכזית לישיבת חירום, אולי האחרונה במתכונת זו, כדי להביא בפניכם את מצב הדברים החריג שנוצר. לנוכח פני הדברים, אני נבוך. מתקיים קושי של ממש לקיום הליך בחירות תקין", אמר ריבלין לחברי הוועדה. "ההודעה שנשלחה בימים אלה למנהלי וועדת הבחירות, ובה ציווי לפנות את משרדי הוועדה ממקומם, בלא להתייעץ מראש עם הגופים הצריכים לכך ובכללם ועדת הבחירות עצמה, לבד משיש בה כדי להגדיל שלא לצורך את הוצאות הוועדה, היא אף עשויה לסכל את עצם האפשרות להיערך לקראת בחירות לכנסת".

 

"אשקול להסיר מעצמי אחריות"

ריבלין אמר עוד כי האחריות אינה מוטלת רק על מנכ"לית ועדת הבחירות המתפטרת. "אם אקבל את התפטרותה, פירוש הדבר שהגעתי למסקנה דומה לשלה, לפיה אין ודאות בהמשך פעילותה של ועדת הבחירות. במקרה כזה, אשקול הסרת כל אחריות גם ממני".

 

השופט ריבלין הסביר בדבריו בפני הוועדה את התועלת והצורך בהתרת המשך פעילותה של הוועדה בתוך תחומי משכן הכנסת. הוא עמד גם על העלויות הרבות שיידרשו ממעבר למבנה אחר. עוד אמר כי נמנע מכינוס מליאת הוועדה עד כה, "מתוך תקווה שפעילות דיסקרטית תוביל לקידום הסדר אחראי. משלא צלח הדבר בידי מצאתי חובה להביא בפניכם את הדברים", סיכם.

 

המנכ"לית אדרי אמרה בדיון: "אני מרגישה שקשרו את ידיי ורגליי ומצפים ממני ללכת עם ידיים ורגליים קשורות. הגעתי למסקנה, לאחר המון מחשבה, שאיני יכולה עוד לשאת באחריות. אם מחר או מחרתיים יקדימו את הבחירות - האמת היא שאנחנו לא מוכנים - ואז כולם יתנפלו עלי".

 

מנכ"לית הוועדה, תמי אדרי, התפטרה מתפקידה ב-27 למאי לאחר שלא הסכימה "בהיעדר תנאים וכלים לביצוע, לשאת באחריות הניהולית לארגון הבחירות".

 

ארבעה חודשים קודם לכן הודיעה אדרי לשופט ריבלין כי "במצב העניינים בו יושבת ראש הכנסת אינה מאפשרת לנו להמשיך לנהל את ארגון הבחירות בתקופת מערכת הבחירות מתחומי משכן הכנסת ולא נמצא מקום חלופי למשרדנו - אנו מצויים בבעיה קשה". היא הוסיפה במכתבה זה לריבלין כי "מתוך תחושת אחריות כבדה, מחובתי להתריע, זו הפעם הראשונה מאז התמניתי למנכ"ל שוועדת הבחירות המרכזית לא תוכל לעמוד בדרישות החוק וכי איננו ערוכים לבחירות בכל עת".

 

בתום הישיבה הסוערת התקבלה הצעת ההחלטה זמנית של חבר הוועדה, ח"כ דוד טל (קדימה). לפי ההצעה, ימונו טל וחבר וועדה נוסף, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), לנסות למצות את ההליכים מול הכנסת. חברי הכנסת טל ומרגי ינסו למצוא פתרון להשארת ועדת הבחירות במשכן הכנסת.

 

מהכנסת נמסר בתגובה: "דלתו של מנכ"ל הכנסת, אבי בלשניקוב, פתוחה בפני חברי ועדת הבחירות המרכזית ובפני כבוד השופט העומד בראשה. טענותיהם יישמעו בכבוד רב בכל עת שיבקשו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
השופט ריבלין. קושי לקיים בחירות
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
לא ערוכים. יום הבוחר האחרון
צילום: ניב קלדרון
המתפטרת. אדרי
צילום: אמנון מרנדה
מומלצים