שתף קטע נבחר

ת"א: אלפים הפגינו נגד "הכיבוש המשחית"

המפגינים, בהם הורים שכולים ופעילי שמאל, צעדו מכיכר רבין לרחבת המוזיאון בתל אביב וקראו להידברות, ולא להמשך השהייה בשטחים. "מה שמאחד אותנו איננו רק המוות שגזר עלינו הכיבוש, אלא הרצון לגדל את ילדינו הנותרים בדרך של שלום ואחווה", אמרה אם שכולה בעצרת. שלום עכשיו: הכיבוש הוא חיסול הציונות

"הכיבוש רע לישראל. יש להתעורר ולשים לו סוף". זהו המסר המרכזי שביקשו הערב (שבת) אלפי בני אדם להעביר בצעדה ובעצרת מחאה שקיימו בתל אביב. המפגינים, שנמנים עם קבוצות שמאל כמו מרצ ו"שלום עכשיו" ועד "אנרכיסטים נגד הגדר", צעדו מכיכר רבין לרחבת מוזיאון תל אביב, שם קיימו עצרת גדולה.

 

במהלך הצעדה הססגונית, נקראו קריאות בגנות הכיבוש והונפו שלטים בהם נכתב, בין היתר: "הכיבוש משחית", "ההתנחלויות - אסון לישראל" ו-"הכיבוש תועבה". בעצרת שנערכה בסיום הצעדה השתתפו גם שני הורים שכולים, ישראלית ופלסטיני - שבנותיהם נהרגו כתוצאה מהסכסוך המתמשך בין העמים.

 

בסאם עראמין, אב שכול פלסטיני וממייסדי תנועת "לוחמים לשלום", אמר כי האלימות לא תפתור את הסכסוך וכי רק שיחות בין שני הצדדים ישימו קץ למצב נורא זה, כהגדרתו. בסאם, שבתו עביר נהרגה לפני כחצי שנה במהלך פעילות כוח צה"ל בכפר ענתא שמצפון לירושלים, אמר כי "הסיבה שאין כניסה לישראלים לשטחים היא שהפוליטיקאים חוששים כי העם יגלה את האמת על מה שקורה שם. והאמת היא, שהילדים שלכם הפכו לילדים רעים, בלי קווים אדומים, שהופכים את חיי הפלסטינים לבלתי נסבלים".

 

נורית פלד-אלחנן, שבתה נהרגה לפני עשר שנים בפיגוע במדרחוב בירושלים, אומרת כי בסאם והיא הם "שני קורבנות של הכיבוש האכזר, המשחית את הארץ 40 שנה". לדבריה, "באנו לבַכּות את גורלו של המקום הזה, שקבר את בנותינו. מה שמאחד אותנו איננו רק המוות שגזר עלינו הכיבוש, אלא הרצון לגדל את ילדינו הנותרים בדרך של שלום ואחווה, ולא בדרך של אלימות ומלחמות".

 

אחת מהמשתתפות בהפגנה, דורית אברמוביץ', חברה ב"קואליציית נשים לשלום", אמרה כי 40 שנות הכיבוש גובות מחיר יקר מאזרחי ישראל וגם מהפלסטינים בשטחים. "משקיעים את מירב תשומת הלב בכיבוש ולא בתחומי החיים האחרים כמו חינוך וכלכלה. רוב העם היה שמח להיפתר מהכיבוש, אבל אנחנו שבויים בידי ממשלות שמשתמשות בפחד של האזרחים כדי לשמור על קיומן ולהמשיך לשלוט. הפיתרון הצבאי מוכיח בכל פעם מחדש שמי שנפגע הם האזרחים בשני הצדדים", אמרה.

 

שי אפרתי מירושלים, הגיע כחלק מקבוצת צעירים שהתחפשו לליצנים, תחת השם "החזית לשחרור החיוך". לדבריהם, יש לנסות ולשנות את המצב בדרכים אחרות מאלו שננקטו עד היום. "אני חושב שאפשר לנסות להיחלץ מהכיבוש בדרכים מחוייכות וצבעוניות יותר. אנו פונים אל העם ואומרים לו - התנערו מהמנהיגים שלכם, בואו נחייה ביחד בחיוך וננסה להידבר עם הצד השני בחיוכים ולא באלימות".

 

ראש ועדת המעקב העליונה לענייני האוכלוסייה הערבית בישראל, שאוקי חטיב, אמר בעצרת כי "אין דרך לסיים את המצב מלבד הכרה בזכות העם הפלסטיני להקים את מדינתו העצמאית ולמצוא פיתרון לבעיית הפליטים. מי שחושב שהוא יכול לתעתע בהיסטוריה טועה ורק מוביל לחורבן. הכיבוש עושה רע, הוא השחית את ישראל בכל התחומים והמצב נהיה מסובך רק יותר ויותר. צו השעה היום, אחרי 40 שנה, הוא לקרוא: די לאדישות. יש להתעורר ולגרום לסיום הכיבוש".

 

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, התייחס ל-40 השנים שחלפו מאז מלחמת ששת הימים, ואמר כי כעת יש לפעול מהר לפני שההזדמנות תוחמץ. "40 השנים האחרונות הן שנים של פיספוס, בהן יכולנו לנצל את הניצחון ב-'67 כדי להגיע להסכם מדיני ולעשיית שלום. אוטו-טו זה יכול להיות מאוחר, כי רכבת שתי המדינות תיכף עוזבת את התחנה". לדבריו, "הכיבוש הוא חיסול הציונות. המחיר העצום שאנו משלמים, מכל הבחינות, על המשך השהייה בשטחים הוא סכנה קיומית של ממש שעלולה לגרום לסופה של מדינת ישראל".

 

יהונתן פולק וחבריו מתנועת "אנרכיסטים נגד הגדר" דאגו במהלך הצעדה להישמע, בסיוע תופים וצעקות. פולק אמר כי ישראל מבצעת אפרטהייד בשטחים וקרא לחברה האזרחית בעולם לפעול - כדי לכפות על ישראל להפסיק את הכיבוש. "מדינת ישראל יוצרת בשטחים הכבושים מציאות של הפרדה, שהמניעים שלה היא אסטרטגיים ואידיאולוגיים ולא ביטחוניים. על החברה האזרחית בעולם להחרים את ישראל בצורות שונות".

 

פולק הוסיף כי הוא יודע שגם הוא ייפגע מחרם שכזה, אבל הוא משווה את עצמו לכורי הפחם בדרום אפריקה שקראו לחרם על משטר האפרטהייד שהיה במדינתם - למרות שהם ידעו שגם הם ייפגעו ממנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צעדו והפגינו. אחרי 40 שנה
צילום: ניב קלדרון
"הכיבוש משחית"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים