שתף קטע נבחר

לבני ב"שרק אל-אווסט": להתאחד מול החמאס

במאמר אופטימי, שמתפרסם בעיתון המוביל בעולם הערבי, כותבת שרת החוץ: "לישראל יש אינטרס חזק למצוא פרטנר פלסטיני יציב ומשגשג". לדבריה, העמדות של ישראל הוצגו פעמים רבות בצורה שגויה. "טעינו כשלא שיתפנו בצורה מספקת גורמים אזוריים, כדי שיסייעו לנו בבניית שלום ישראלי-פלסטיני"

מסר ישיר לערבים: בימים של חוסר ודאות ברשות הפלסטינית סוריה ובעולם הערבי בכלל, החליטה שרת החוץ, ציפי לבני, להציג באופן ישיר את עמדת מדינת ישראל לתושבי מדינות ערב. היא כותבת שחמאס, איראן וחיזבאללה יעשו הכל כדי למנוע כל אפשרות לשלום ולכן יש להתאחד נגדם. לבני בחרה לפרסם את דבריה במאמר שמתפרסם היום (ב') בעיתון "א-שארק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון. זו הפעם הראשונה שבכיר בממשלת ישראל מפרסם מאמר בעיתון המוביל בשפה הערבית בעולם.

 

בפתח דבריה, שנכתבו עוד בטרם נודע על השתלטות חמאס על רצועת עזה, כתבה לבני כי לישראל אין רצון לשלוט בחיי הפלסטינים. "יש לנו אינטרס חזק מאוד למצוא פרטנר יציב ומשגשג המחויב לפעול להתפתחותה של המדינה הפלסטינית ולא להתנגד לקיומה של מדינת ישראל". שרת החוץ כותבת כי העקרון של משחק "סכום אפס", בו ניצחון של צד אחד היה הפסד של הצד השני, היה בעבר העקרון המשותף לשני הצדדים, אך הוא הביא סבל גדול לאזור, במיוחד לאלו שרצו ליצור תשתית משותפת לחיים משותפים. שרת החוץ אומרת שמדינת ישראל ממשיכה להילחם על זכותה הבסיסית לחיות בשלום לצד שכניה באזור.

 

לדברי לבני, עמדותיה של ישראל הוצגו פעמים רבות בצורה שגויה, דבר שיצר הבדל בין המציאות לרושם שהותירו אותן עמדות. "לכן אני רוצה לחלוק איתכם בצורה ישירה את התפיסה הישראלית, כדי שנוכל להתחיל בדיאלוג אמיתי שיביא תועלת לאזור כולו".

 

שרת החוץ כותבת ש"ישראל היא מדינה דמוקרטית שוחרת שלום, המאמינה בעיקרון שתי המדינות ואינה שואפת לשלוט בחיי הפלסטינים, אך נאלצת להגן על עצמה מפני הטרוריסטים הפלסטינים שהם אלו שגרמו לאסונם של הפלסטינים כפי שהוכיחו האירועים ברצועה".

 

לבני אומרת כי כפי שהוכח בתוכנית ההתנתקות, ישראל מוכנה

 לנקוט בצעדים כואבים כדי להביא להקמת למדינה פלסטינית מפותחת ומשגשגת. היא סיפרה כי הקמת מדינת ישראל היתה התגשמות של השאיפות ההיסטוריות והלאומיות של העם היהודי וכך צריכה להיות גם עם המדינה הפלסטינית - התגשמות של השאיפות הלאומיות של העם הפלסטיני. "המדינה הפלסטינית היא התשובה לדרישה לשיבת הפלסטינים. שאיפה זו אסור שתישאר פצע מדמם המשאיר את הסכסוך חי".

 

בלי רצף בין הגדה לרצועה

שרת החוץ הוסיפה כי על ישראל והפלסטינים להגיע להבנה משותפת ולהקים מדינה פלסטינית על בסיס עקרונות הקוורטט והתחייבויות מפת הדרכים. "עלינו, הישראלים והפלסטינים להגיע להסכם בנוגע לגבולות המשותפים, הסכם שיכלול נסיגה נוספת, ולאלה שמדברים כי החזרה לגבולות 1967 תפתור את כל הבעיות, אני אומרת כי לא הייתה מדינה פלסטינית בגבולות 1967, לא יהיה רצף בין הרצועה לגדה. עיצוב הגבולות בין ישראל ומדינה פלסטינית הוא דבר חדש שאין להכתיבו, אלא לשאת ולתת עליו על-פי החלטת האו"ם 242".

 

לבני אומרת כי ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (ואבו מאזן) סיכמו על קיום שיחות רציניות ומעמיקות. לדבריה, שיחות אלה יכולות להוביל לאופק מדיני וליצירת מוצא מתחושת חוסר האמון וחוסר הביטחון שאפיינו את יחסי הצדדים. "פה יש לקהילה הבינלאומית תפקיד חיוני. על תומכי בעולם להיות מחויבים למאבק חסר פשרות נגד הקיצוניים, להתמודד עם סוגיית ההסתה וחוסר הסובלנות ולחזק את אלה המחויבים בדו-קיום. רק כך נוכל להוכיח שהדיאלוג וההכרה ההדדית הם אלו שיניבו פרי ותפקידו של העולם הערבי פה הוא חשוב ביותר. טעינו בעבר כאשר לא שיתפנו בצורה מספקת גורמים אזוריים קונסטרוקטיביים כדי שיסייעו לנו בבניית שלום ישראלי-פלסטיני".

 

שרת החוץ התייחסה גם ליוזמת השלום הערבית ש"היא התפתחות המעניקה הזדמנות לתנועה אזורית חיובית". לבני אומרת כי לעולם הערבי והמוסלמי האפשרות לתת מנוף לפיוס ישראלי פלסטיני באמצעות מתן צעדים בכיוון של פיוס אזורי שייתנו לעמי האזור סימנים מוחשיים לתמורה ולתועלת שתינתן להם כאשר יגיע השלום. ישנם סימנים מעודדים שאנו צועדים בכיוון. בהקשר זה אציין את הפגישה ההיסטורית והראשונה מסוגה שנערכה בין ישראל ובין נציגים של הליגה הערבית".

 

לבני כותבת כי אל לנו לחיות באשליות "אויבי הדו-קיום המונהגים בידי איראן, חיזבאללה וחמאס, יעשו הכול כדי למנוע כל אפשרות לשלום. הם ינסו להפוך סכסוכים פוליטיים הניתנים לפיתרון לסכסוכים דתיים חסרי סיכוי לפיתרון, ואם הם יצליחו הרי שאנו נכונים לעתיד מלא באלימות, שנאה וייאוש. לכן עלינו לאחד את מאמצינו לדכא את האיומים האלה אחרת לא נגיע לשלום".

 

לבני מסיימת את מאמרה ואומרת כי "עמי האזור לא יכולים להסתפק רק בטרפוד מזימות הקיצוניים אלא חייבים להאמין באופציית השלום, האופציה שמציעה לנו עתיד זוהר יותר, בטוח יותר מכובד יותר. האופציה שמציבה מציאות אלטרנטיבית לאזור מבוססת על התקווה ולא על ההפחדה. לכן על עמי האזור ועל מנהיגי העמים לנהוג בתבונה ובאומץ לב כדי להביא לאלטרנטיבה זו".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. מאמר בעיתון בערבית
צילום: חיים צח
מומלצים