שתף קטע נבחר
צילום: נועם רותם

פרשת שליט: "מאמצים אדירים - ללא הישגים"

קלטת אחת טריה, איסוף מודיעין קפדני, מגעים בתיווך המצרים, החלפת רשימות אסירים פלסטינים, שתדלנות בין לאומית, מכתב אחד וזוג משקפיים. כל אלה לא הביאו עד עתה לתוצאה המיוחלת: שובו של גלעד בחזרה למשפחה במצפה הילה. "חלק מהעניין זה לחכות לטעויות של הצד השני", אומר גורם המעורה בפרטים. ממשלת ישראל וצה"ל עדיין לא עומדים במבחן התוצאה

גם אחרי ההתפתחות הדרמטית ופרסום הקלטת של גלעד שליט - איש לא יוכל לחמוק מכך שבמבחן התוצאה - ממשלת ישראל והעומד בראשה כשלו במאמצים להחזרת החייל. בדיוק שנה חלפה מאז החטיפה והנושא עולה כמעט בכל סקירה ביטחונית אצל ראש הממשלה, בדיונים צבאיים ואף מועבר לחיילים בשטח, בצורת התראות נקודתיות או כלליות. גורמים מדיניים מעריכים שקרוב המועד להאצת המגעים לשחרור.

 

גורם צבאי המעורה בפרשה אמר ל-ynet כי "על אף המאמצים האדירים סביב הפרשה, קשה לומר שיש הישגים גדולים". הגורם ציין כי "כל המאמצים שנעשים בימים אלה - עשויים להביא לפריצת דרך משמעותית בכל רגע ולכן ממשיכים לעבוד בצורה מאוד אינטנסיבית". עם זאת, מודה הגורם כי "חלק מהעניין זה לחכות לטעויות של הצד השני, ואין הרבה כאלה". כפי שזה נראה כרגע, ובמיוחד לאור פרסום הקלטת היום - נראה שהחוטפים שולטים באופן בלעדי בקצב התפתחות הארועים.

 

בדרג המנהל את המשבר, ראש הממשלה אולמרט מתייחס לפרשה כעניין אישי. החטיפה שארעה ב-25 ביוני 2006 הייתה תחילתו של "כדור השלג", שהביא לחטיפת גולדווסר ורגב שלושה שבועות לאחר מכן ולפרוץ מלחמת לבנון השנייה. חטיפת חיילי המילואים ארעה בדיוק כאשר נועד אולמרט עם הוריו של שליט בלשכתו בירושלים.

 

אולמרט מינה את סגן ראש השב"כ לשעבר, עופר דקל, כאחראי על הניסיונות לשחרר את שלושת החטופים. פעילותו של דקל חסויה והוא מחויב בדין וחשבון רק לראש הממשלה. דקל נפגש פעמים רבות עם המצרים, ששימשו כמתווכים בפרשה, אך בלא תוצאות של ממש.

 

קודם לפרסום הקלטת החדשה - אות החיים הממשי שהגיע היה מכתב שהועבר מגלעד ונמסר לידי אביו, נועם, בחודש ספטמבר. לפני כשלושה חודשים אף הועברו עבור שליט זוג משקפיים חדשים, מהלך שחיזק בזמנו את התחושה האופטימית. גם המתווכים המצרים מתוסכלים מיחס החוטפים. לא אחת אמרו המצרים לעמיתיהם בישראל שניהול המגעים בעניין שליט מול החמאס - מייאש. נשיא מצרים ושר החוץ שלו הביעו בעבר אופטימיות, אך זו נדחקה לצד, בחלוף עוד חודשים רבים ללא התקדמות של ממש.

 

בישראל עקבו לאחרונה בדאגה אחר הקרבות הקשים בין פתח לחמאס ברצועה, תוך חשש שמא ייפגע שליט, אפילו בשוגג. בימים האחרונים מורגשת רגיעה יחסית בקרבות, דבר שעשוי להחזיר את המגעים לשחרור שליט בתיווך המצרים - למסלול, אך אין כרגע כל כוונה בירושלים לנקוב במועד שחרורו של לוחם השריון החטוף ממצפה הילה.

 

שחרור אסירים: שאלת המחיר

המחלוקת הקשה ביותר בשנה האחרונה היתה על שאלת המחיר. מספר האסירים שתובע החמאס עומד על כ-1300. ישראל מוכנה לשחרר כ-400 בלבד. חוטפי שליט דאגו להשתיל מסרים בסוגיית האסירים גם בהודעה שהוקלטה בקולו. החוטפים מבקשים ברשימות שונות שהוגשו למתווך דקל, שמות של אסירים עם דם על ידיהם. ראש הממשלה אולמרט מוכן לשחרר רק את חלקם. אולמרט מאמין שרק משא ומתן קשוח, שיוריד משמעותית את רף המחיר, יאפשר לישראל להמשיך להתמודד מול ארגוני הטרור ואיום החטיפות.

 

במקביל, מציינים גורמים מדיניים, שישראל רכשה לה כמה קלפים משלה במיקוח מול הפלסטינים, כמו מעצר בכירי החמאס, שרים וחברי פרלמנט, מיד לאחר חטיפת שליט ומעצר בכירים נוספים בחודשים האחרונים. בישראל מעריכים בינתיים שהחמאס לא יפגע בשליט, גם אם יגיעו הדברים לעימות ישיר מול ישראל, מכיוון ששליט מהווה בעבורם קלף מיקוח אסטרטגי.

  

בינתיים, בני משפחת שליט מתוסכלים מיחס לשכת ראש הממשלה ובעיקר מיחסו של איש המשא ומתן דקל כלפיהם. אביו של גלעד, נועם, חזר ואמר בשנה האחרונה שאינו מקבל מידע שוטף על המגעים המתנהלים לשחרור בנו. המידע היחיד המוצק שקיבל אודותיו היה המכתב וההודעה המוקלטת - שני צעדים שנעשו ביוזמת החוטפים ולא בהכרח עקב מאמצי ישראל להשגת מידע. מנגד, אנשי ראש הממשלה טוענים שדלתות הלשכה פתוחות תמיד למשפחות החטופים.

  

בצה"ל ובממשלה יודעים שניסיון נוסף לחטיפת חייל בגבול רצועת עזה, בלבנון או אפילו בשטחי ישראל - הוא שאלה של זמן בלבד. "חטיפת חייל נוסף ברצועה יכולה להתרחש בכל רגע, תפקידנו לעשות הכל כדי למנוע את זה", אמר לאחרונה קצין בכיר בצה"ל. משיחות עם קצינים שעוסקים בתחום, נראה כי כל יום שחולף ללא פיגוע חטיפה – נשמעת בקרב לובשי המדים אנחת רווחה גדולה.

 

החטיפה: כשלון מבצעי, ללא הדחת מפקדים

צוות המומחים המטכ"לי שחקר את ארוע החטיפה, בראשות האלוף (מיל') גיורא איילנד, לא חסך בביקורת נוקבת שהוטחה כמעט בכל הדרגים המבצעיים: שורה של שגיאות וכשלונות נמנו מרמת הגדוד עד לרמות הגבוהות ביותר של צה"ל. עם זאת - לא הועלו מסקנות אישיות נגד מפקדים. אלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט, ממשיך בתפקידו ואף זוכה לשבחים, תא"ל אביב כוכבי, שהיה מפקד האוגדה, אמור לסיים בקרוב תקופת לימודים בארצות הברית ולהתמנות לראש חטיבת המבצעים במטכ"ל ואל"מ אבי פלד, מפקד החטיבה הדרומית בעת החטיפה, משמש כיום כסגן מפקד אוגדת הגליל.

 

הכשלון שסיבך את ישראל עם חייל חטוף המוחזק בעזה, מלווה את קציני פיקוד הדרום גם היום. "אפקט שליט" משפיע כמעט על כל פעילות ליד הגדר. בארוע שהתרחש ביום העצמאות האחרון - עברו המפקדים מעמדה לעמדה ו"ספרו ראשים" של חיילים, כדי לוודא שאיש לא נעלם.

 

הצבא מעורב מאז החטיפה במאמצים לשחרור שליט ומנסה ללקט מודיעין אודותיו. ככלל, רק דרגים בכירים ביותר בצה"ל ובמערכת הביטחון מודעים למה שקורה בנושא, חלקם ממודרים ומכירים רק פיסות מידע. "יש מישורים שונים שמופעלים בו זמנית כדי שגלעד ישוב הביתה. בין אם זה איסוף מידע, משא ומתן כזה או אחר או הפעלת לחץ על גורמים שונים", ניסה גורם ביטחוני להבהיר את מה שניתן. עם זאת, אפילו בצה"ל מודים שמי שחטף את שליט, יודע היטב לשמור סוד ושולט היטב בשחרור המידע בנושא.

 

במערכת הביטחון יודעים שחוטפיו של שליט לא שוקטים על שמריהם. החשש כי החטוף יועבר מחוץ לרצועה עומד בעינו, יש מי שמופקד לפקוח עין בגבול ישראל מצרים וגם חיל הים בוחן כל סירה חשודה שיוצאת מעזה.

 

צה"ל ניסה בעבר להפעיל לחץ צבאי משמעותי על החוטפים. במהלך שורת פעולות ברצועה, בחודשים שלאחר החטיפה - דיברו בצבא על כך שהטנקים ומסוקי הקרב דוחקים את מי שחטף את שליט לפינה והדבר עשוי להביא לפריצת דרך. זו - לא הגיעה בסופו של דבר. כעת, מי שמחזיק בשליט כבר לא חושש כל כך ויכול להמשיך ולתמרן בממשלת ישראל ובצה"ל כאוות נפשו.

 

במשרד ראש הממשלה ובמסדרונות הקרייה נשמע לא-אחת צירוף המילים "אנו עושים את כל המאמצים". במצפה הילה עדיין יושבים אביבה, נועם, יואל והדס - ומתמודדים מדי יום עם כשלון המאמצים. גלעד - עדיין לא שב הביתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. עניין אישי
צילום: גיל יוחנן
שליט. ממתין לתוצאות
צילום: ודים דניאל
עופר דקל. המתווך המיוחד
צילום: אורן אגמון
מובראכ. היה אופטימי
צילום: אי פי איי
מומלצים