שתף קטע נבחר

"נכונות ישראלית לפתרון בעיית ירושלים"

אומר מקור ישראלי המקורב למו"מ. מקור פלסטיני: הסכם המסגרת ייחתם בתוך ימים. לשכת ברק: הכל ספקולציות

"יש נכונות אמיתית לפתרון בעיית ירושלים כבר בימים הקרובים", כך אמר אתמול (יום א') מקור ישראלי המקורב למשא ומתן, בתום דיון שקיים ראש הממשלה ברק עם צוות ישראלי בכיר בהצעה הישראלית בנושא.
במקביל, שוררת אופטימיות בקרב חלק מחברי המשלחת הפלסטינית לקמפ דייויד. גורם פלסטיני בכיר , המקורב לשר נביל שעת', אמר אתמול ל-ynet כי הסכם מסגרת יחתם בימים הקרובים. לדברי הגורם ההסכם יכלול החזרה של 95% מהשטח. על פי אותו גורם, יכללו השטחים שיועברו לפלסטינים גם שטחים באזור הנגב, שיעזרו לפתור את צפיפות האוכלוסין הכבדה בעזה.
לגבי סוגיית ירושלים אומר הגורם הבכיר כי הצדדים קרובים מאוד להסכם, במסגרתו יסכימו הפלסטינים להשארתם של ההתנחלויות באזור ירושלים, ואילו הפלסטינים יקבלו ריבונות מלאה על הכפרים סור באחר, ענתא, שועפט, סוואחרה, בית חנינה, אום טובא, ואולי גם בשכונת שייח ג'ראח שבמזרח העיר.
ירושלים, לפי הגורם הבכיר תישאר עיר מאוחדת ופתוחה, ולפלסטינים תינתן אוטונומיה מורחבת, שבמסגרתה יהיו חלק גדול מהתושבים הערבים אזרחים של המדינה הפלסטינית.
הדובר לא ידע לומר מה יעלה בגורלם של שאר ההתנחלויות, וכן מה יעלה בגורל בקעת הירדן והמקומות הקדושים בירושלים. בתוך המשלחת הפלסטינית התגלעה מחלוקת בין תומכי הצעה זו, בראשות מוחמד דחלאן ואבו מאזן, לבין מתנגדי ההצעה, בראשותו של סאיב עריקאת, הדורשים ריבונות פלסטינית על כל מזרח ירושלים.
בנושא הפליטים אמר המקור הפלסטיני הבכיר, כי ישראל הסכימה לאפשר את החזרתם של 150 אלף פליטים פלסטינים לתוך שטחי ישראל במסגרת איחוד משפחות ועוד 450 אלף פליטים לשטחי הגדה ורצועת עזה.
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה, כי כל הנתונים הנמסרים בשלב זה הינם בגדר ספקולציות. גם חנאן עשראווי, הממונה על הסברת המשא-ומתן מן הצד הפלסטיני, אמרה כי לא ידוע לה על כל הסכם שהצדדים קרובים לחתימה עליו. עשראווי עזבה אתמול במפתיע את וושינגטון, בדרכה למזרח התיכון. לדבריה, אין מדובר בצעד הפגנתי, אלא נוצר צורך שתשהה ברשות הפלסטינית.
ביום השישי למשא-ומתן מעריכים גורמים ישראליים כי אם לא יתרחש פיצוץ עד יום ד', בו אמור נשיא ארה"ב ביל קלינטון לטוס ליפן, יימשכו השיחות עד השבוע הבא. עם זאת, לדברי אותם גורמים השיחות בארה"ב לא יוכלו להימשך עוד זמן רב, שכן ברק חייב לחזור לארץ בקרוב. "בלי קואליציה בטוחה ועם מצב עניינים רגיש בישראל, ברק לא יכול להרשות לעצמו להישאר עוד זמן רב הרחק, בארה"ב", ציינו.
ישראל חסון, סגן ראש השב"כ, היה שותף פעיל בשיחות אתמול. גורמים פלסטיניים מוסרים כי צירופו לפסגה הוא סימן חיובי דווקא מבחינתם. חסון נמצא בקשרים הדוקים עם בכירים פלסטינים, ושותף למשא ומתן בנושאים הביטחוניים-צבאיים.
חסון, שנטל חלק בשלבים המוקדמים של המו"מ בראשותו של עודד ערן, שודרג והגיע לשיחות בקמפ דייויד, בעוד ערן עצמו נאלץ לשאת ולתת רק מחוץ לאתר המרכזי, בשיחות המשלימות להסדר הקבע. ערן, שזעם על כך שהוא אינו מורשה להכנס לקמ"ד, בעוד חסון שותף לשיחות, איים כי יחזור לישראל, אך לאחר סבב שיחות התרצה ונשאר לנהל את השיחות המשלימות, שהחלו אתמול לראשונה בהמיטסבורג, עיירה הסמוכה לקמפ דייויד, בהשתתפות מומחים בתחומי המים, הכלכלה, איכות הסביבה ועוד.

לפנייה לכתב/ת
אי פי
ברק ודני יתום מתייעצים בקמפ דייויד. יש התקדמות
אי פי
מומלצים