שתף קטע נבחר

פרס: בוש צודק בהתנגדותו למו"מ ישיר עם אסד

נשיא המדינה לא מריח שלום מול הסורים - אבל אופטימי בכל הקשור לפלסטינים. מה עם איראן? ללחוץ כלכלית ודיפלומטית - ולהשאיר לעולם לקבוע את הקו האדום. ובינתיים שוקד פרס על הביקור הנשיאותי בניו-יורק, במהלכו אולי ייצג את ישראל בעצרת האו"ם

נשיא המדינה, שמעון פרס, מתייצב לימינו של מנהיג המעצמה הגדולה בתבל בכל הקשור לערוץ הסורי: "הנשיא בוש צודק בהתנגדותו למשא-ומתן ישיר", אומר הנשיא הטרי בראיון לעיתון "וול-סטריט ז'ורנל", שמטיל ספק ביכולת להשיג שלום עם סוריה בהנהגתו של בשאר אסד, כל עוד האחרון ממשיך לסייע לחיזבאללה ולפגוע בעצמאותה של לבנון. לעומת זאת, משוכנע פרס שיש כעת "הזדמנות טובה לעשות שלום עם הפלסטינים". בראיון הוא שב ואומר כי לישראל אין ברירה אלא להחזיר שטחים, כדי לשמור על אופיה היהודי והדמוקרטי.

 

אשר לאיראן, אומר פרס שהפעלת כוח צבאי נגד מתקני הגרעין בשלב

 זה תהיה מוקדמת, כיוון שלדעתו, יש עוד סיכוי לעצור את התוכנית באמצעות מנופים דיפלומטיים וכלכליים. ומה אם תיכשל ההרתעה בדרכי שלום? או אז, אומר הנשיא, חייב להיות "קו אדום", שייקבע על-ידי חזית מאוחדת של מדינות. "זו תהיה שגיאה מצד ישראל לקבוע את הקו האדום", הוא מזהיר.

 

לדברי פרס, איראן "רוצה להרוס כל מה שהוא מודרני, אבל זוהי מדינה כושלת". הוא מזכיר שמאז המהפיכה האיסלאמית של חומייני ב-1979, גדלה האוכלוסייה באיראן מ-30 מיליון ל-70 מיליון. "המשטר לא יכול להאכיל אותם... בסופו של דבר, הוא יפול כמו ברית-המועצות". לסיכום, אומר הנשיא התשיעי: "טרור והתחממות כדור-הארץ הם שני האיומים הגדולים ביותר על ישראל".

 

האורח של קלינטון ובאן

בינתיים מתרגל פרס לתפקידו החדש, וכבר מתכונן לייצג את ישראל מעבר לים. הוא הוזמן לכינוס שמארגן נשיא ארצות-הברית לשעבר, ביל קלינטון, שייערך בניו-יורק בחודש ספטמבר. הכינוס יתקיים במקביל לוועידת פסגה בהשתתפות מנהיגי העולם שתתכנס במהלך העצרת הכללית של האו"ם, וייתכן שהנשיא ייצג את ישראל גם באירוע זה.

 

קלינטון עורך את הכינוס הכלכלי הבינלאומי בשלוש השנים האחרונות בשולי העצרת הכללית של האו"ם. פרס הופיע בכינוס בשנתיים הראשונות, ואף נאם על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. מדי שנה מזמין קלינטון לכינוס בניו-יורק כאלף משתתפים, ביניהם 700 אנשי עסקים מהבכירים בעולם, ראשי חברות, בכירים מעולם האקדמיה וראשי מדינות. כל משתתף מתחייב למעורבות אישית בפרויקט הקשור לאחד מארבעה אתגרים גלובליים שמציב קלינטון, בהם יכללו השנה תחום העוני, שינוי אקלים, בריאות עולמית וחינוך.

 

הנשיא פרס הוזמן להופיע בכינוס, שייחל השנה ב-22 בספטמבר. הוא יתקיים באותו שבוע בו תערך העצרת הכללית השנתית של האו"ם בה ישתתפו מנהיגי מדינות מכל רחבי העולם. במהלך

העצרת יכנס מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ועידת פסגה של מנהיגי העולם שתעסוק בהתחממות כדור הארץ. באן כבר שיגר הזמנה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, ובירושלים דנים באפשרות שפרס ייצג את ישראל באירוע, בו אישרו את השתתפותם 158 ראשי מדינות. שני האירועים מתרחשים בתוך שלושה ימים, ופרס כבר הביע נכונות עקרונית להשתתף בהם. עם זאת, הוא אינו מתכוון ל"גנוב את ההצגה" לשרת החוץ ציפי לבני, שאמורה לייצג את ישראל בדיון הכללי של העצרת שייערך ב-1 באוקטובר, בו ינאמו ראשי מדינות ושרי החוץ.

 

הממשל בוושינגטון עשוי לנצל את האירועים כדי ליזום מפגש אזורי, משום שייתכן מצב בו אולמרט, לבני ופרס ישהו במקביל בארצות הברית.  בוושינגטון "מבשלים" את המפגש האזורי שהנשיא בוש הצהיר עליו לראשונה בנאומו ביום שני שעבר, ויתכן שהמפגש יהיה בניו-יורק תוך ניצול שהותם במקום של ראשי מדינות ערביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזדמנות: פרס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים