שתף קטע נבחר

קהילה בשבוע: חן במדבר, ערד

רוצים לחיות באוויר צח, בנוף הקסום של מדבר יהודה? לגרעין התורני "חן במדבר" שבערד יש מה להציע לכם. אם אתם מורים/מורות בכלל טוב (המקצוע השולט) וגם רווקים/רווקות - אל ייאוש: יש כאן אחוזי הצלחה גבוהים לשידוך. בואו לערד

דע לפני מי אתה עומד: קהילת הגרעין התורני "חן במדבר" בערד. הגרעין נקרא גם גרעין גלעד שזה, בערך, ראשי תיבות של המילים גרעין למען ערד. הקהילה שוכנת בנוף הקסום של מדבר יהודה, במקום רוגע, עם שלווה ואוויר צח, (נפלא לחולי אסטמה, אבל לא רק). בערד יש כ-15 בתי כנסת המתפללים בכל נוסח אפשרי. הקהילה מונה כ-25 משפחות חדורות ברצון לפעול, להשפיע ולשנות. הגרעין התגבש סביב ישיבת ההסדר הקטנה בערד, והישיבה והגרעין קשורים בקשר הדוק. הישיבה קטנה למדי - כשלושים-ארבעים תלמידים, והרווקים בישיבה קשורים מאוד למשפחות. חוץ מזה, יש כל הזמן מעבר מהמחנה של הרווקים לנשואים. בשבתות מתפללים בבית הכנסת כמעט כמאה גברים ונשים.

  

מי ומי ההולכים: הרבה מאנשי הגרעין עוסקים בחינוך – "מורות, גננות ועוד קצת מורות, בגן, יסודי, אולפנה, ותיכון". גם בין הגברים יש פופולריות למקצוע ההוראה. אפשר למצוא רמי"ם, רבני בתי ספר וגנים. אבל מלבד מקצוע ההוראה לגווניו אנשי הקהילה מוצאים את פרנסתם בעבודות שונות כמו אחיות, עקרות בית ומטפלות, סטודנטיות, טכנאית רפואית, טבחים ומשגיחי כשרות. הקהילה מורכבת בעיקר מזוגות צעירים עם הרבה ילדים, מגילאי 0 עד 13, יש גם משפחות קצת מבוגרות יותר. רוב אנשי הגרעין הם צברים אבל יש בו גם קיבוץ גלויות וחברות בו משפחות מיוצאי אתיופיה, ברית המועצות לשעבר, וארה"ב.


עושים קניון. הגרעין בפעולה, בהקפות שניות  

 

לשון אחר: הגרעין התורני מתפלל בישיבה. בישיבה מתפללים עפ"י הנוסח של החזן שהוא בדרך כלל נוסח ספרד.

 

רב לכם בני ישראל: רב הגרעין הוא הרב ינון אילני, בוגר ישיבת מרכז הרב. בכלל הגרעין מקושר באופיו ובהווייתו ל"מרכז".

 

יתגבר כארי: במהלך ימות השנה מתקיים מניין קבוע המונה כ-30 איש.

 

לשם ייחוד: הקהילה מונה מספר גדול של חוזרים בתשובה בשלבים שונים, יש כאלה שהולכים לפאב, אבל עם ציצית ויש גם כאלה שהם אברכים בישיבה היושבים שלושה סדרים בישיבה ומגדלים משפחה ברוכת ילדים. החוזרים בתשובה משולבים לחלוטין בחיי הישיבה, לומדים בחברותות עם הבחורים והאברכים, מתארחים ומארחים בשבתות ובחגים. הגרעין מחזיק דוכן של "מעייני הישועה" הפועל בכל יום שישי במרכז העיר מספק אורחים לסעודות שבת ויוצר קשר עם מתעניינים ביהדות.

 

על דעת המקום: כיסאות בית הכנסת עומדים לרשות הציבור ללא כל עלות, גם בחגים.

 

בין הזמנים: שחרית של שבת וחג אורכת כשעתיים ורבע. שחרית ביום חול - כשעה.

 

שירה חדשה: יש מאגר מספק של חזנים במקום גם לימים הנוראים ולחגים - "ברוך ה' הישיבה עושה שמח"

 

קריאת קודש: קיים מלאי גדול של סידורים ומחזורים בנוסחים שונים. ספריית הישיבה גדולה מגוונת ומתחדשת, כוללת ספרים בכל התחומים, החל מהספרות הקלאסית לדורותיה ועד לספרים שיצאו זה עתה ממכבש הדפוס.

 


יש חגיגה. מראה מבפנים

 

דברים שיש בהם שיעור: בכל יום מתקיימים שיעורים בתחומים שונים – גמרא, הלכה, אגדה ואמונה. בעיר קיים גם מגוון של שיעורים לנשים בכל הרמות.

 

הפסק: בערב שבת הרב ינון אילני מעביר דרשה בין קבלת שבת לערבית ובבוקר יום השבת ישנה דרשה המועברת ע"י אנשים מהקהילה המורחבת.

 

צאצאי צאצאנו: בשבתות מתקיים "עונג שבת" קבוע בשבתות אחרי הצהריים, אצל משפחת אושרי לילדי השכונה - "האמהות חופשיות ללכת לשיעור נשים המתקיים במקביל". בימי חול מתקיים פעמיים בשבוע תלמוד תורה שפועל אחר הצהרים לגיל גן, כיתה א-ב', תלמוד תורה מעורב לבנים ובנות. בשנה הבאה יתרחב התלמוד תורה גם לכיתות ג'-ו' ואולי יופרד לבנים בנות. תלמוד התורה התחיל למשפחות הגרעין והצטרפו אליו משפחות מהעיר.

 

תרומות ומעשרות: את מבנה בית המדרש הישיבה קיבלה במתנה. המניין שגייס את הכספים למבנה התפרק ובמשך תקופה לא היה בבית הכנסת מנין עד שהגיעה הישיבה. ישנה פרוכת יפהפייה שנתרמה על-ידי אדם שנדר להפסיק לעשן במשך עשר שנים ובכסף שנאסף תרם ארון קודש, פרוכת ועוד.

 


גמלים פוסעים, ערבה צחיחה. ערד (צילום: חיים הורנשטיין)

 

מצוות הקהל: הקהילה חוגגת הרבה בריתות, פדיונות הבן, זבדי הבת, חתונות, בר מצווה ועוד שמחות. חוץ מזה, בכל חודש מתקיימת מסיבת ראש חודש לנשים, מדי פעם נערכות סעודות משותפות בשבתות ובחגים ביום העצמאות, ביום ירושלים, בחנוכה ובפורים מוזמנים כל בני העיר לחגוג עימנו. שימו לב בחלק מהסעודות החגיגיות הישיבה נפרדת בין גברים לנשים - "חלק מהילדים אצל אבא וחלק אצל אמא".

 

ספר הזיכרונות: זיכרון מקורי ואטרקטיבי היה הגמל שהובא לעיר במסגרת מאבק המשותף לגרעין התורני ולחסידי גור נגד המיסיונרים ועליו נכתב בגדול - "כמו שאין גמלים משיחיים, אין יהודים משיחיים".

 

עוד זיכרון מרגש - חגיגת שמחת תורה ברוב עם בחוצות העיר עם בחורי הישיבה ותגבורת המגיעה מישיבות שונות, הבחורים צועדים בשירה ובריקודים עם ספרי תורה בידיהם ברחובות העיר ובין בתי הכנסת השונים, כאשר תושבים רבים מתרגשים למראה ספר התורה, לעיתים לראשונה בחייהם, במוצאי החג צועדים להקפות השניות דרך הקניון והמרכז המסחרי. בחנויות מחכים לסיבוב שמחת תורה המסורתי.

  

בישיבה של מטה: הריהוט מורכב משולחנות עץ, הכיסאות מעורבבים - חלק כתר פלסטיק וחלק עץ, המצב של הריהוט סביר אבל לא יזיק לו חידוש - "תורם לריהוט יתקבל בברכה ניתן גם להנציח יקירים".

 

בישיבה של מעלה: קיימות שתי עזרות נשים. אחת ממוקמת מאחורי הגברים, ישנן מחיצות מעץ - לא ניתן להסיט וילונות, והשנייה חצי קומה מעל "למי שמעוניינות להרגיש על הגובה…".

 

יחד, יחד: סיכוי לשידוך קיים בהחלט. בישיבה נערכו לאחרונה חמש חתונות, כל הרווקות האיכותיות מתבקשות להזדרז, שימו לב, מגורים בערד לאחר החתונה הם חובה! - "לירושלמיות פתרנו את הבעיה, קיים מערך הסעות נוח למדי לירושלים".

 

דרור יקרא: בלוח המודעות אפשר למצוא מודעות דרושים, זמני תפילות ושיעורים, אירועים מיוחדים, רכישת ספרים וחוברות, השבת אבדה, עדכוני כשרות וכד'.

 

קוראים ומשתחווים: העלונים מחולקים בסוף התפילה. מגיעים הרבה - באהבה ובאמונה, מעייני הישועה, מכון המקדש, עולם קטן, שיחת השבוע, בראש יהודי, קוממיות, גנזי המלך, מעט מן האור, שבת בשבתו, השבת, שבתון, ארגמן, יש"ע שלנו, מידע ערד (לא בשבת), וזאת עוד רשימה חלקית.

 

לפני ולפנים: יש מספיק כסאות (כתר פלסטיק) לכווווולם, אין צורך להתפלל בחוץ, בית המדרש גדול ומרווח וגם ממוזג.

 

ברבורים, שלו ודגים: קוגל תפוחי אדמה, אטריות ותפוחי עץ (מבית גרינבלט), עוגות הבית קרקרים, סלטים שתיה קלה וחריפה וכל טוב מעדני הארץ - "אח, מטעמי הבית היהודי. אין על הקידושים הנערכים בקהילתנו".

 

למען שמו באהבה: יישר כוח מגיע להרבה אנשים. לישעיהו שאחראי על ניהול בית הכנסת. לשריה ומנחם על הקידושים. לכל בחורי הישיבה ובמיוחד לפופקו אשר מחיים את התפילות. לאביגיל המזכירה המסורה. לשריה הטבח על האוכל הנפלא עם כל הנשמה. לאפרים שאחראי על הקלטת מערך השיעורים הניתנים בישיבה. לכבוד הרב שלא עוצם עין עד שהכל מתוקתק. לאייל ואלנתן המנהלים המסורים של הגרעין והישיבה. ליושב ראש העמותה, יואל ליפו, על עזרה ביצירת קשרים וקידום העמותה.

 

דרך ישרה: בית המדרש תוכנן במיוחד כך שיהיה נגיש לנכים, לעזרת גברים ולעזרת נשים. יש גם שירותי נכים.

 

עוסקים בצורכי ציבור באמונה: הגרעין פעיל בכל רובדי הקהילה, מצעיר ועד בוגר. אנשים רבים מגיעים ללמוד בבית המדרש, ניתנים שיעורים, פעילויות לילדים בזמן השגרה ובאירועים מיוחדים, מפעלי חסד שונים, קרוב לבבות, מלחמה במיסיון. יש גם מעורבות עם מרכז הקליטה שנמצא בקרבת מקום עם בית המדרש והרבה עולים, בעיקר עולים מאתיופיה, מגיעים לתפילות.

 

מפטיר הפטרה: סיפור גלגוליו של המבנה מעניין. הוא נועד להיות בית כנסת שקבוצת מתפללים גייסה כספים לבנייתו. בינתיים, המניין התפרק ונוסד בו בית מדרש מקומי שהפך לישיבת הסדר שלומדים בה אברכים ורווקים. הגרעין, שמוגדר כתורני, התגבש סביב הישיבה. הגרעין מגובש ופעיל מאוד מתעניינים יכולים לפנות לאייל: 052-8308384 תמר: 052-6357351. אפשר לפנות גם דרך תנועת אור שעוסקת ביישוב הנגב והגליל, הטלפון של מרכז המידע שלהם הוא 1-800-215-216.

 

רוצים שנכתוב גם על הקהילה שלכם? כיתבו אלינו  

יניב מזומן הוא עמית מחקר בבית מורשה. הטור בחסות בית המדרש-החברתי, בית מורשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המדרש. "חן במדבר"
השיעורים. גמרא, הלכה, אגדה ואמונה
מומלצים